Podnebni protestniki blokirali promet in vdrli na Plečnikov stadion

Datum:

Mladi za podnebno pravičnost so danes v Ljubljani in Mariboru pripravili podnebni protest, vendar pa ni šlo brez zapletov. Potem ko so ljubljanski aktivisti zapustili Kongresni trg, se podali po Dunajski, hrupno onesnaževali “najlepše mesto” in brezobzirno blokirali promet, so naposled še vdrli na Plečnikov štadion. Med skandiranjem “Štadion je naš!” so sadili drevesa. Ko so zapuščali prostor, pa jih je popisala policija, saj je nekdo preščipnil ključavnico vrat, da so lahko “okupirali” tuje zemljišče. Aktivistka Tea Jarc se je celo zapletla v verbalni spopad s policijo. 

V Ljubljani in Mariboru sta danes, po poročanju Top News, potekala podnebna protesta. Mladi za podnebno pravičnost so ob tej priložnosti predstavnike oblasti pozvali, da naj sprejmejo ustrezne ukrepe glede okoljske krize in podnebne problematike. Opozorili so, da je vlada tej problematiki namenjala veliko lepih besed, dejanj pa še ni pokazala. Po njihovih besedah so protestirali proti “služenju interesom kapitala, ki zapostavlja varstvo okolja in javno dobro.” Vnovič so zahtevali zeleni prehod in podnebno pravičnost. Protesta sta se odvijala pod sloganom “Obljube razne, še vedno prazne”.

Pripravili so tudi spisek zahtev, ki se nanašajo na energetiko, promet, gospodarstvo, kmetijstvo in prehrano, biotsko raznovrstnost, delo ter socialo. Od vlade pričakujejo hitre in učinkovite ukrepe. Prepričani so, da je časa za ukrepanje vse manj, vlada pa doslej še ni storila tako rekoč ničesar ter opozorili na katastrofalne razsežnosti podnebne krize. “Odgovorni, ki bi morali temu problemu nameniti največjo mero resnosti, so podrejeni interesom kapitala. Trajnost je prioriteta le na papirju,” so še dejali. Na letošnjih protestih posebej poudarjajo solidarnost in povezovanje.

Tokratni shod je že peti od leta 2019. Ljubljanski se je začel na Kongresnem trgu. Dosedanji so bili organizirani pet minut do polne ure (ob 11.55 uri), saj so želeli sporočiti, da “nam časa zmanjkuje”. Tokratni pa naj bi se začel pet minut čez polno uro (ob 13.05 uri), ker naj bi “z zelenim prehodom že zamujali”. Ob začetku protesta na Kongresnem trgu, je spregovorilo več protestnikov, med drugim aktivistka Tea Jarc. Zatem so se demonstranti podali na pohod po Dunajski cesti proti Plečnikovemu stadionu. Vmes so skandirali: “Čigave so ulice?” “Ulice so naše!” Nosili so transparente s podnebno tematiko in blokirali promet.

“Štadion je naš!”, so skandirali, ko so vdrli na Plečnikov štadion
Ko so se ustavili pred Plečnikovim štadionom so med drugim vpili “Štadion je naš!”, “Parki in igrišča, ne parkirišča!”, “Mesto nam je ukradel kapital!”. Nekaj pikrih so spregovorili tudi na račun bencinskega servisa nasproti štadiona. Zatem smo lahko slišali, da “prostor, ki je bil 16 let odtujen od mesta in ljudi, odpirajo kot javni park, in da jim je mesto ukradel kapital! S sajenjem dreves in odpiranjem parka opozarjajo, obenem pa terjajo odgovornost od institucij in posameznikov, ki so kontra javnemu dobremu.” Od kulturnega ministrstva zahtevajo otvoritev Plečnikovega štadiona kot javnega mestnega parka.

Anarholevičarji so blokirali promet v Ljubljani. (Foto: STA)

Zahtevali so tudi spremembo namembnosti stadiona v “odprt park”, ki naj bi ga soustvarjali prebivalke in prebivalci v skladu s svojimi potrebami in željami. Med vzklikanjem “Zahtevamo podnebno pravičnost”, “štadion je naš”, “narave ne damo za gradbeno jamo”, so vdrli na stadion, kjer so se lotili kopanja jam in sajenja drevesnih sadik. Dogajanje je spremljalo tudi glasno zvočno onesnaževanje okolja/vznemirjanje živali z nadležnim bobnanjem in vpitjem.

Policija jih je popisala, ker so se znašli na kraju kaznivega dejanja
Je pa protestnike presenetila policija, ki jih je na izhodu (potem ko so zapuščali kraj), začela popisovati. Policija je popisovanje pojasnila z ugotavljanjem suma kaznivega dejanja. Ključavnica vrat na vhodu je bila namreč preščipnjena, obenem pa se je zgodil vdor na tujo lastnino. Jarčeva se je ob tem pregovarjala s policisti ter jim zastavljala neumna vprašanja, v smislu, “Ali je vseh 500 ljudi vlomilo?”, “Ali so koga videli preščipniti ključavnico?”, “Ali popisujejo ljudi, ker so sadili drevesa in ker gre za dijake, upokojence itd.?” Nihče ni mogel zapustiti kraja, ne da bi ga policija zabeležila.

Podnebni protestniki so med blokiranjem prometa zvočno onesnaževali okolico z glasnim skandiranjem. (Foto: posnetek zaslona)
Podnebni protest, vdor na Plečnikov štadion. (Foto: posnetek zaslona)
Podnebni protest, sajenje dreves. (Foto: posnetek zaslona)
Sajenje na Plečnikovem štadionu. (Foto: posnetek zaslona)
Podnebni protest, Plečnikov štadion. (Foto: posnetek zaslona)
Podnebni protest (Foto: posnetek zaslona)
Podnebni protestniki (Foto: posnetek zaslona)
Plečnikov štadion (Foto: posnetek zaslona)
Podnebne protestnike je ob izhodu iz Plečnikovega štadiona popisovala policija. (Foto: posnetek zaslona)
Kolona policijskih vozil pred Plečnikovim štadionom. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...

[Video] Putin pripravil svoje vernike do spanca in različnih grimas

Po spletu se širijo posnetki nezainteresirane skupine Putinovih slušateljev...