[Video] Pes Jet, ki je reševal življenja v Turčiji, se kljub šivom doma že podi za žogico

Reševalni pes Jet (foto: tw)

Ekipa slovenske civilne zaščite je bila v torek napotena v Turčijo prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, od srede do danes pa je pomagala lokalnemu prebivalstvu s preiskovanjem prostorov, ruševin in objektov, so sporočili z ministrstva za obrambo. Enota začasnega sestava civilne zaščite z 11 člani se je  danes že vrnila v Slovenijo ob podpori Slovenske vojske in letala Falcon.

Kot je pojasnil vodja enote Blaž Turk, je bilo delo zelo zahtevno. V izjavi, ki so jo na Twitterju objavili pri Upravi RS za zaščito in reševanje, je Turk dodal še, da je bila “slovenska ekipa skozi celotno obdobje zelo motivirana, kljub nekaterim poškodbam psov in manjšim odrgninam reševalcev”.

Uprava RS za zaščito in reševanje pa je objavila tudi videoposnetek z informacijami o psih reševalcih. Borut Modic, vodnik reševalnega psa z imenom Jet, je v videoposnetku dejal, da so psi zelo stabilni, in da na terenu niso pokazali stresa, ki bi oteževal delo. Bili so aktivni in pripravljeni za delo. Dejal je še, da sta se dva od sedmih vrnila domov z rahlimi poškodbami, ostali psi pa so utrpeli hujše poškodbe z ranami in šivi. Pes Jet je že v domačem okolju.

Slovenska karitas pa je danes sporočila, da se “iz srca zahvaljuje vsem Slovencem za do sedaj darovanih 121.985 EUR za pomoč prizadetim ob potresu v Turčiji in Siriji”. Ob tem so opozorili, da so potrebe prebivalstva po nujnih potrebščinah v obeh državah še vedno ogromne, ljudi pa prosijo za dodatne donacije. Denar je mogoče nakazati prek SMS sporočila KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 ali z nakazilom na TRR, so zapisali. Dodali so še, da je Karitas Sirije samo v petek v Alepu prizadetim po potresu razdelila 100 paketov s hrano in 100 odej. V bližnjih krajih so naročili tudi dodatnih 2000 paketov s hrano, 2000 paketov po 6 litrov pitne vode, 500 odej, 500 žimnic in 600 higienskih setov, ki jih bodo razdeljevali v prihodnjih dneh.

https://twitter.com/URS_ZR/status/1624366988360286208

Številne mednarodne enote za iskanje preživelih se medtem zaradi poslabševanja varnostnih razmer, poškodb in izčrpanosti počasi umikajo z območij, prizadetih zaradi potresa, so še sporočili z ministrstva za obrambo.

Sara Kovač