[Video] Poglejte to mojstrovino. Gradijo jo že 133 let, zdaj bo kmalu končana

Vir: Youtube

Gradnja bazilike Svete Družine “La Sagrada Familia” je skoraj pri koncu. Gaudijeva mojstrovina, ki bo kmalu krasila Barcelonino veduto, je v gradnji že celih 133 let. Kljub temu da gradnja še ni povsem končana, pa veličastna bazilika že sedaj privlači trume turistov.

Nedokončano katedralo (zgrajenih je približno 70 % katedrale) je zasnoval slavni španski arhitekt Antoni Gaudi. Sicer ideja za sakralni objekt na tem mestu ni povsem njegova. Navdih za gradnjo je prvi prejel prodajalec knjig Josep Maria Bocabella, potem ko se je vrnil iz Vatikana. Prvotni arhitekt objekta je bil  Francisco de Paula del Villar, ki je hotel zgraditi cerkev v neo-gotskem stilu, vendar je odstopil že po samem začetku gradnje. Namesto njega je nalogo prevzel slavni Gaudi, ki je zasnovo katedrale radikalno spremenil.

Slednji je na projektu delal 40 let in mu popolnoma posvetil zadnjih 15 let svojega življenja. Po njegovi smrti je vodstvo del prevzel Domènec Sugrañes i Gras, leta 1936 pa jo je prekinila španska državljanska vojna. Med vojno so porušili dele nedokončane cerkve ter uničili tudi načrte. Kasnejša, pa tudi današnja nadaljevanja gradnje, temeljita na rekonstrukciji Gaudíjevih načrtov.

Bazilika bo imela 18 zvonikov, najvišji bo meril nekaj več kot 172 metrov v višino – kar je tudi rekord. Sprejela bo lahko okrog 9 tisoč ljudi, njena ladja pa bo široka kar 45 metrov.

Katedrala pa ni bila vedno priljubljena pri vseh. Leta 2011 je požigalec zanetil požar v zakristiji (prostor, v katerem duhovniki shranjujejo mašna oblačila), zaradi katerega so morali varnostni organi evakuirati turiste, ki so bili tedaj v cerkvi. Gasilci so potrebovali 45 minut, da so požar pogasili, v požaru ni bilo ranjenih.

Strokovnjaki La Sagrado Familo uvščajo med modernistične in art noveu katedrale.  Kot mnoge druge Gaudijeve stvaritve je tudi ta katedrala del Unescove svetovne dediščine.

Ž. K.