fbpx

[Video] Predsednik vlade je pred srečanjem članov SDS v Celju z ministri in poslanci odigral nogometno tekmo

Foto: Veronika Savnik

Slovenska demokratska stranka je danes nadaljevala z regionalnimi srečanji. Prvo srečanje danes poteka v Frankolovem v organizaciji Celjske regijske koordinacije, takoj za tem sledi srečanje v Šentilju pri Velenju v organizaciji Savinjsko-šaleške regijske koordinacije.

Ob 11.30 začetek nogometne tekme med člani OO SDS Vojnik in poslanci na eni strani ter člani vlade na drugi strani v spomin na dolgoletnega predsednika OO SDS Vojnik Milana Dečmana. Tekma se je končala z izidom 7:7. Kar tri zadetke je dal predsednik vlade Janez Janša. Malo čez 12.00 uro se na prizorišču pred graščino pri Frankolovem se zbirajo udeleženci regionalnega srečanja. Ob 13.00 je na prizorišče pod velikim šotorom prišel predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša.

Dominik Štrakl (SDM) je predstavil aktivnosti Slovenske demokratske mladine, ki se povezuje s sorodnimi organizacijami v domovini in tujini. Organizirali so tudi Mladinski strateški forum, SDM je tako zelo aktivna v podmladku Evropske ljudske stranke. Kot pravi, je pri nas problem, ker imamo popačene informacije o politiki, zaradi česar je naša svoboda pri izražanju politične volje okrnjena.

Mohor Jevšenak je na harmoniko zaigra skladbo “So še rožce”.

Predsednik celjske regijske koordinacije SDS Branko Bračko pohvalil vlado, ki deluje v izjemnih okoliščinah. Prepričan je, da bo SDS naslednje leto na vseh volitvah uspešna.

Predsednik SDS Vojnik Damjan Muzel: Stranka gradi in gradi boljšo Slovenijo. To je treba prenesti med ljudstvo, ker mediji tega ne bodo storili. “Bog živi Slovenijo!” Župan Vojnika Branko Petre: Uspešnost nam zagotavlja sedanja vlada, ki je prva po dolgih letih razumela, kakšen je pomen lokalnih skupnost. Za slednje je vlada namenila več denarja, da lahko občine delajo boljše.

Srečanje se je uradno začelo ob 13.15, prisotni so Janez Janša, podpredsedniki SDS: evropska poslanka Romana Tomc, minister Aleš Hojs, državna sekretarka Jelka Godec; državni sekretar Vinko GorenakDominik Štrakl, župani iz občin na območju Celja, predsedniki in člani izvršilnih odborov SDS. Srečanje se je začelo s slovensko himno, zapela jo je Kaja Grašič.

Aleš Hojs, notranji minister in podpredsednik SDS, povedal, da se je neformalno srečal z ravnateljico lokalne osnovne šole, ki je sama prišla iz osrednje Slovenije v Frankolovo. Tu ni problema z maskami, PCT, ni problemov z znanjem slovenskega jezika. V osrednji Sloveniji je to problem. “Nihče nima nič proti priseljencem.” Prav pa je, da se prilagodijo. V Ljubljani pa se dogaja žal nasprotno. Pri nas lažejo o tem, da smo imeli najdlje zaprte šole. Velike težave s sodstvom, tudi z ustavnim sodiščem, ki je tudi po mnenju Petra Jambreka skrajno spolitizirano. Tudi policija bi morala bolj strokovno pristopiti k dogodkom v Ljubljani, ker lahko nasilje eskalira.

Tudi Evropska poslanka in podpredsednica SDS Romana Tomc je dejala: “Slovenija vstopila v drugo polovico svojega predsedovanja. Slovenska javnost pa sploh ne ve, kaj se dogaja v zvezi s predsedovanjem. To pomeni, da Slovenija dela odlično. Če bi bilo kaj narobe, bi MSM takoj poročali o tem. Situacija v Evropi pa je žal precej konfuzna. CDU je v Nemčiji izgubila volitve, verjetno bo tudi nova vlada iz levice. S tem bo treba živeti. Pomembno je, da imamo v Sloveniji desnosredinsko vlado in da jo ohranimo. Slovenija ima zelo dobre gospodarske kazalce.”

Jelka Godec bo znova kandidirala za poslanko. Kot pravi, še ni zadovoljna z dogajanjem v zdravstvu. Pripravljena je zastaviti vse svoje moči za to. Za poslanca bo kandidiral tudi Damjan Muzel, predsednik SDS Vojnik, doma je iz Frankolova. Je podjetnik in ekonomist, član SDS je od leta 2007.

Ob 14h je desetletni domačin Matevž Perc na harmoniko igra “Na Golici”.

Kandidati na listi SDS: Kandidira tudi Simon Kroflič iz občine Štore, kjer je občinski svetnik. Kot pravi, razvoj gradi Slovenije. Mag. Marjan Ferjanc pa bo na listi SDS za poslanca kandidiral v Celju. Pravi, da imamo poleg covida 19 tudi t. i. levi virus. Zaradi njega spoštovanja skoraj ni več, je v velikem upadu. Tudi zaupanje upada, ljudje nočejo na volitve, pravi. Štefka Pavčnik, predsednica OO SDS Laško: Sistem zdravstva še vedno ne deluje dobro, prevelike čakalne vrste. Poskrbeti je treba za družine, pa tudi za krajši čas za izdajo gradbenega dovoljenja, nanj je treba čakati več let. Urediti je treba sodstvo. Anton Štrubej iz občine Rogatec pa kandidira v Obsotelju. Član SDS je od leta 1990. Po njegovo je Janševa vlada prvič prinesla napredek v ta del Slovenije. Bojan Podkrajšek pa je poslanec iz Slovenskih Konjic in sicer drugi mandat. Janševa vlada nas je končno vrnila v normalnost, pravi. V parlamentu mora biti prihodnjič vsaj deset poslancev več. Vsi moramo na volitve! Lucija Vrhovšek Jančič pa prihaja iz šolstva, deluje v Zrečah.

Znova je nastopil Mohor s harmoniko, pridružil se mu je Ksaver, ki je zapel “Zakrivljeno palico v roki”.

Ob 14.50 uri je Predsednik SDS Janez Janša nagovoril ljudstvo: “Predvsem bi se zahvalil za zelo dobro udeležbo, čeprav nobeno regijsko srečanje doslej ni bilo slabo obiskano. /…/ Nekaterih obrazov se spominjam že iz časa devetdesetih let.” Ker v Sloveniji ni prostora, kjer bi se lahko zbrali, so organizirali regijska srečanja. Na vsakem takem srečanju se zbere toliko ljudi kot na srečanjih drugih strank za celo državo. Janša je pohvalil nogometno tekmo in fairplay.

Stehtali se bomo na vseh volitvah naslednje leto, razen evropskih. To je velik izziv, priložnost, pa tudi garanje. To druženje, ki je tako dobro obiskano, je del teh naporov. Od tega bo odvisno, kakšna bo Slovenija v prihodnosti, zato bo to prelomnica. V teh mesecih, ki so pred nami, se ne moremo ukvarjati zgolj s predvolilno kampanjo. “Imamo epidemijo, kjer slovenska politika ne nastopa enotno kot ekipa, ampak dobivamo polena pod noge. V tem je Slovenija posebnost. Takega nagajanja, kot smo ga mi deležni, ne najdete nikjer. Zato plačujemo večjo ceno. Povsod so sicer protesti po Evropi zaradi ukrepov, to je cena demokracije, a prav pri nas je to vedno v ospredju in se podžiga proteste. Imamo celo državne institucije, ki delajo za to, da bi bilo več okužb.

Nikjer po svetu ni tako težko glede tega in ni toliko nagajanja opozicije. Zaenkrat sami obvladujemo epidemijo, Nizozemska je morala bolnike voziti v Nemčijo. Treba je poskrbeti tudi, da življenje teče naprej. Vendar ne moremo ignorirati virusa, za katerega nekateri trdijo, da si ga je izmislila vlada. Slovenija dosega dobre rezultate, a tega ne boste videli na televiziji. Sami se bomo morali potruditi. Treba se je udeležiti volitev. Ob predsedovanju pa Slovenija skrbi tudi za probleme drugih, ne samo svojih.

Vlada je v enem mesecu kljub predsedovanju obiskala tri slovenske regije, kar je več kot Šarčeva v celotnem obdobju. Na vsakem takem obisku se reši na stotine odprtih vprašanj. Vlada uspela rešiti tudi proračunska vprašanja. Slovenija še nikoli doslej ni prejela tako veliko evropskih sredstev. V prihodnjih letih se bo zato investiralo v številne projekte. Protesti v Ljubljani ne odražajo realnega stanja.

Simbolika satja, v Sloveniji imamo več kot 200 občin, Slovenija ni samo Ljubljana, vlada se tega zaveda, ne sme biti prvorazrednih in drugorazrednih. Naj gredo sinovi tožilcev na volitve in naj se izmerijo.

Kdor ima Slovenijo v srcu, razume njene težave, razume tudi različnost ljudi. A brez vas ne moremo doseči vsega. “Hvala vsem, ki ste že pred prejšnjimi volitvami šli od vrat do vrat.” Prihodnji meseci bodo odločilni.

Domačini so Janši izročili darilo z lokalnimi dobrotami. Nadaljevalo se je druženje ob živi glasbi. Igral je ansambel Strauss.

Popoldne je bilo tudi srečanje Savinjsko-šaleške regijske koordinacije:

Naslednje srečanje v Šentilju pri Velenju
Ob 16. uri so se zbrali še člani in simpatizerji SDS v športnem parku v Šentilju pri Velenju. Kmalu zatem je na prizorišče prišel predsednik vlade in SDS Janez Janša, ki sicer z družino živi blizu. Slovensko himno sta zapela Andreja Zakonjšek Krt in Primož Krt. Sledil je pozdrav gostom: predsedniku Janezu Janši in 15 občinskim odborom iz savinjsko-šaleške regije, koordinatorju Jožefu Jelenu, evropski poslanki Romani Tomc, generalnemu sekretarju SDS Borutu Dolancu, podpredsednikom SDS, predsedniku SDM Dominiku Štraklu… Jože Jelen, predsednik regijske koordinacije: zadnje srečanje je bilo aprila 2019, leta 2020 ni bilo regijskega srečanje, srečali smo se le v Bovcu poleti. Sestajali smo se preko interneta, je povedal. Do konca leta 2022 bodo štiri volitve: parlamentarne, predsedniške, lokalne in volitve v državni svet. Srečanje je organiziralo OO SDS Velenje, ki mu predseduje Alenka Gortan. Predsednik SDM Dominik Štrakl: SDM je predlagala mnoge rešitve tudi v posebni resoluciji, ki je bila sprejeta na kongresu SDS, določene rešitve je vlada že uveljavila. Problem pa so informacije, ki ne pridejo do državljanov. Iz vrst SDM je prišlo veliko sedanjih poslancev in ministrov. Spregovoril je tudi podpredsednik SDS in notranji minister Aleš Hojs: Nismo vsi Ljubljančani taki kot petkovi kolesarji. To, kar vidimo na protestih, ni Slovenija. Medijsko prikazovanje je daleč od realnosti. Govori se, da je policija preveč nasilna do protestnikov. Vendar je nezaupanje v policijo veliko zaradi njene premajhne strogosti. Te proteste generirajo zgolj prvorazredni (sinovi tožilcev, hčere policijskih uradnikov, pa nekdanji odpuščeni policisti). “Ta sprevrženost dejansko slabi demokratičen razvoj države. Vsega tega ne bi bilo, če bi imeli normalno opozicijo.” Kot je dejala Romana Tomc, je na Portugalskem cepljenih več kot 90 odstotkov ljudi. To pa zato, pravi Hojs, ker so z opozicijo stopili skupaj. Boj z epidemijo ni zgolj stvar desne opcije. Pri nas pa levičarji rajši hrepenijo po koritu. A brezdelje in sesanje državnega denarja se končuje. Zato tak bes protestnikov. Pred nami so realni projekti, naložbe, tudi dvig plač in pokojnin.

Spregovorila je tudi Evropska poslanka Romana Tomc: “Ne bom govorila samo o slovenskih razmerah. Ni vse tisto, kar preberete, da se o Sloveniji govori v Bruslju. Slovensko predsedovanje je zgodba o uspehu, kar povedo tudi tuji sogovorniki. V slovenskih mainstream medijih tega ne boste brali. V glavnem je tam o STA, o Madžarski, itd. Kjer doživljamo uspehe, tam so ti mediji tiho. Naši gospodarski rezultati so odlični.

Žal je zahodna polovica Evrope brez desnosredinske vlade, tudi v Nemčiji je ne bo, to nas lahko zelo skrbi. Težko Evropi razloži, zakaj je tako slaba precepljenost v Sloveniji. Čeprav tu vemo, zakaj gre. Ukrepi na Portugalskem so bili zelo trdi. Belgija je sedaj zrahljala ukrepe, maske niso več obvezne, ker je visoka precepljenost. Na poti v Bruselj je imela vedno veliko opravka s testiranjem, imela je dovoljeno samo pot do stanovanja do evr. parlamenta in nazaj, zato jo je nadzorovala belgijska policija. Belgijska vlada sploh ni komunicirala z javnostjo. Toliko o tem, kakšno “diktaturo” imamo v Sloveniji. V naslednjih desetih dneh bomo imeli v Sloveniji na obisku komisijo, ki bo preverjala stanje vladavine prava.

Komisija bo tako objavila resolucijo o tem vprašanju tik pred volitvami pri nas. Gre za politično agendo, informirani so od opozicijskih strank. Vnaprej je znano, kakšne bodo njihove ugotovitvijo. Glede medijev bo pri nas vse slabše, še bolj nas bodo napadali. Zelo trdo bomo morali delati, da bomo realne informacije o našem delu prenesli med ljudi.

Sledil je nastop zakoncev Krt: “Tam kjer teče bistra Zila”

Sledila je predstavitev poslanskih kandidatov SDS savinjsko-šaleške regije. Prvi evidentirani kandidat je Jože Jelen, ki je bil na zadnjih volitvah vodja lokalnega volilnega štaba, kandidiral je za državnega svetnika, sicer pa je dolgoletni predsednik OO SDS Mozirje in tamkajšnji občinski svetnik. Ljudem bodo lahko predstavljali dosežke vlade, zato bodo volitve lažje. Predstavil se je tudi kandidat Franc Rosec, sedanji poslanec SDS. Kot pravi, so tudi v savinjski regiji mnoge občine dobile sredstva za vrtce, šole… Zmanjšati pa bo treba socialne pomoči. Slovenija ni samo v Ljubljani. Lidija Ivanuša, tudi aktualna poslanka, meni, da je potrebno nadaljevati s tem, kar je vlada zastavila. Sama ni nikoli prejemala socialne pomoči. Vendar marsikdo te epidemije ne bi preživel, če ne bi na pomoč priskočila vlada. Naslednji kandidat je bil Marjan Turnšek iz Velenja, ekonomist v Gorenju. Naša vlada je pokazala, kaj pomeni voditi državo, Slovenija je postala prepoznavna v mednarodnem okolju. Vztrajati moramo ne glede na medije. Ponovno je treba zmagati. Sebastjan Korošec je prav tako iz Velenja. Prizadeval si bo za decentralizacijo države, čim hitrejše izgradnjo tretje razvojne osi, pa tudi reformo ogrevanja v Šaleški dolini. Dragica Sternad Pražnikar iz Polzele je literarna komparativistka z mednarodnimi izkušnjami iz tujine. “Jaz nisem KUL in ne želim biti. Sem kmečkega porekla in na to sem ponosna. Moj svet je odprta hiša, v kateri so tri vrednota: vera, upanje, ljubezen.” Simon Dobaj, Velenjčan, je sedaj direktor invalidskega podjetja.

Sledil je nagovor predsednika vlade in SDS Janeza Janše: “Zgradili smo stranko prihodnosti, a tega ne bi bilo, če se ne bi takole zbirali. Naslednje leto bo odločilno. Kar polovica ljudi ne voli, ne želijo odločati. Imamo bistveno nižjo udeležbo kot države z dolgoletno demokratično tradicijo. V demokraciji ni večje moči od enega glasu. Nihče nima dveh glasov, ampak samo enega. Ko so odločali o prvi slovenski univerzi, je zmagala Ljubljana pred Trstom, ker je dobila glas več. V ZDA je angleščina kot uradno jezik zmagala pred nemščino s tremi glasovi prednosti, ko je država nastala. V Šmarjeških Toplicah je bil župan izvoljen z enim glasom prednosti.”

“Problem z volilno udeležbo je predvsem izven Ljubljane. Slabo vlado izvolijo dobri ljudje, ki ne gredo volit.”

“Rudnik v Velenju bo nekoč zaprt, vendar bo treba prestrukturirati vse, kar je s tem povezano, da se ohrani delovna mesta. Termoelektrarne in premog se umikajo zaradi okoljske politike. Sedaj je evropsko gospodarstvo v zagonu, zato je pametno misliti na prestrukturiranje. Šaleška dolina ne sme ostati brez perspektiv, vendar to ni kratkoročen projekt.”

“V mesecih pred nami se bo odločalo, v katero smer bo šla Slovenija. Predvsem na parlamentarnih volitvah. Tudi lokalne volitve bodo zelo pomembne. SDS je pripravila kvalitetne ekipe za prihodnje volitve. Rezultat naslednjih volitev ni odvisen od medijev, tudi ne od predsedovanja EU, ampak od vseh, ki smo tukaj.”

Nadaljuje se druženje. Janša v dar prejel potico. Uradni del se konča s pesmijo Antona Martina Slomška, izvajata zakonca Krt.

Demokracija