fbpx

[Video] Ribiči pomagali “tovarišu Belugovu” iz jermenov: Je kit pobegnil iz ujetništva v kakem ruskem vojaškem oporišču?

Ruski operativec "tovariš Belugov" (vir: Facebook)

Norveški ribiči so nedavno “rešili” belugo ruske opreme, ki jo je imela na sebi. Kit je imel pripasane jermene, na katere bi se lahko pritrdila kamera GoPro, kar nakazuje, da je bil beli kit del znanstvenih raziskav.

Belugo so norveški ribiči prvič opazili v četrtek, 25. aprila 2019, nedaleč stran od obale otoka Ingoya na severu Norveške. Arktični kit je bil po poročanju RT nadvse prijateljsko razpoložen in pripravljen na igro z ljudmi, a je ribiče še posebej zanimalo jermenje, ki ga je imel pritrjenega.

Preberite še: [FOTO] Revija Sports Illustrated podlegla islamističnim pritiskom

Ribiči so belugo poslikali in zadevo prijavili norveškemu direktoratu za ribolov, ki je med drugim zadolžen tudi za reševanje kitov iz vrvi, mrež in drugih smeti, v katere se lahko zapletejo. S tem namenom so Norvežani poslali na mesto, kjer se je zadrževal beli kit, posadko, ki je skušala odstraniti jermenje, a jim beluga tega ni dovolila, zaradi česar so morali poslati plavalca v potapljaški opremi, da “osvobodi” žival.

Jermen je imel nastavek za kamero GoPro, na katerem je v angleščini pisalo “oprema iz Sankt Peterburga”. Ni jasno, od kod je priplavala beluga, a norveški mediji ugibajo, da je morala pobegniti iz ujetništva v kakem ruskem vojaškem oporišču.

Rusi urili morske sesalce za podvodne operacije od prve svetovne vojne
Rusija ima dolgo zgodovino urjenja morskih sesalcev za namene vojaških operacij. Prvi eksperimenti segajo v čas prve svetovne vojne, ko so znotraj okvirov pacifiške flote urili beluge za odkrivanje sovražnih plavalcev in iskanje potopljenih torpedov. To naj bi počeli vse do konca 20. stoletja.

Beluga (Vir: Facebook)

Pri RT so se pošalili, da ni nobenih zagotovil, da “tovariš Belugov” – namesto da bi veselo plaval okoli Ingoye – ni  že poročal svojim nadrejenim o uspešni infiltraciji na kaki mini podmornici blizu Kopenhagna.

Ivan Šokić