fbpx

[VIDEO]: Slovenska narodnozabavna glasba vse bolj provokativna – mlajšim sledijo tudi starejši ansambli

Foto: ribnica24.eu

Že dostikrat smo videli mešanje različnih glasbenih žanrov, tudi med narodnozabavno in rock glasbo. Samo spomnimo na ansambel Roka Žlindre in Kalamare, ki so nastopili tudi na Evroviziji leta 2010, še bolje pa smo si zapomnili kombinacijo ansambla Lojzeta Slaka in legend slovenske rock glasbe, Big Foot Mame.

Na 15-letnici Big Foot Mame so razgreli občinstvo v ljubljanskih Križankah. Sicer pa je Lojze Slak podrl glasbene meje že na festivalu Rock Otočec, ko je kot presenečenje stopil na oder in odigral pesem V dolini tihi. Množica, ki je sicer prišla na rock koncert, je pela z njim. Ob tem je bil Slak vidno ganjen, predvsem pa zadovoljen, da mladina še prisluhne slovenskih domači glasbi.

Si še kdo upa reči, da so narodnozabavni ansambli dolgočasni in primerni le za starejšo publiko? Glasbeniki, ki jih videvamo na različnih glasbenih odrih, podirajo vse tabuje. “Odštekane” frizure, stil oblačenja ima skorajda vsak svoj, trudijo se biti izvirni, večina jih je glasbeno izobraženih, videospoti pa postajajo vse bolj provokativni.

Naštejmo samo nekaj tistih, ki izstopajo, si upajo biti drugačni in so pri tem tudi zelo uspešni.

Poskočni muzikanti so pred kratkim predstavili videospot za skladbo, ki so ji nadeli naslov Pokvarjeni fantje. Vso pokvarjenost so pokazali na Pagu, a pravijo, da niso želeli pokazati vseh posnetih prizorov, ker bi bilo mogoče za širšo množico nekoliko preveč. Predvsem njihov pevec Dejan je znan po nekoliko drugačni frizuri in tetovažah, tega pa v preteklosti v ansamblih tega žanra zagotovo ni bilo.

Dolenjski Novi spomini so se podali na “tvegano” pot z razvpito skupino Rock Partyzani. Tudi tisti, ki do takrat njihove energične plati niso poznali, so jo imeli po ogledu tega videospota za nekaj časa zagotovo dovolj. Tudi oni dokazujejo, da v glasbi razmišljajo zelo široko. Mogoče pa v imenu rockerjev kdo vidi povezavo z zgodovino, a oni zatrjujejo, da je “y” v imenu z razlogom. Poudarek dajejo predvsem zabavi.

Tudi Stil je mlad ansambel, ki ves čas išče nekaj drugačnega. Njegova najnovejša skladba ne govori o idilični ljubezni, ampak o nečem ravno nasprotnem. Provokativnost ima očitno vseeno neko mejo in kakšne “sporne” besede ne izgovorijo v celoti.

Izvirni, predvsem pa polni energije, ko stopijo na oder, so Fantje izpod Lisce. Vedno nasmejani in “vroči”. Znajo se ohladiti tudi v peklensko vročih poletnih dneh in zraven radi povabijo dobro družbo. Zagotovo boste našli kar nekaj razlik med tem videospotom in tistim, ki je bil posnet 20 let nazaj.

Eden izmed tistih ansamblov, ki so v nekaj letih poskrbeli za velik napredek pa je ansambel Smeh. Najbolj pomembno jim je, da so na odru in samo igrajo ter pojejo, drugega skorajda ne potrebujejo. Vedno nekoliko igrivi, predvsem pa so se izkazali tudi pri zadnjem videospotu ter z njim na zanimiv način predstavili vsakega člana posebej.

Na letošnjem festivalu Pivo in cvetje v Laškem pa smo lahko videli Ivana Hudnika, sicer pevca pri ansamblu Franca Miheliča, kako kaže svojo divjo plat osebnosti. Zapel je ob spremljavi divje glasbene skupine, We will rock you, in to kar v narodni noši.

Glasba povezuje, ne glede na žanr, pravi glasbeniki pa med seboj sodelujejo in so pripravljeni preizkusiti tudi kaj drugačnega. Mogoče se v Ivanu Hudniku že dolgo skriva nekoliko bolj rockerska duša pa je sedaj samo imela priložnost, da pride na dan.

Posnetek nastopa si lahko pogledate tudi na spodnji povezavi.

Začetki drugačnosti se zagotovo skrivajo v Modrijani, kasneje Gadih, na Dolenjskem pa dobro poznajo Mlade Dolenjce. Nekateri so npr. želeli postati drugi Modrijani in tudi kmalu “ugasnili”. Izbrati lastno, še nepreizkušeno, pot je veliko tveganje, a takšna odločitev dolgoročno zagotovo prinese prepoznavnost in uspeh.

Upajte se torej biti to kar ste, tudi na drugih področjih, pa boste šli vsak večer mirno spat, z zavedanjem, da resnično živite svoje življenje in ne življenja nekoga drugega. 

Barbara Pirh