fbpx

[Video] Spektakularno odkritje biologov – hobotnice sanjajo! Poglejte, kako so to ugotovili

Foto: Twitter

Pred kratkim je ameriška javna televizija PBS objavila očarljiv posnetek speče hobotnice, ki je večkrat spreminjala svojo barvo. Spreminjanje njene barve med spanjem bi lahko bile sanje, je predvideval morski biolog dr. David Scheel in poskušal uganiti, o čem je hobotnica sanjala.

Hobotnice so mojstri kamuflaže. Celice pod površino kože lahko sprožijo, da spreminjajo barvo. Dr. David Scheel je skušal ugotoviti, o čem je sanjala hobotnica po imenu Heidi.

Video je iz dokumentarnega filma “Hobotnice: Vzpostavljanje stikov”, ki ga bodo premierno predvajali na javni televiziji PBS 2. oktobra. V njem sta doktor David Scheel, profesor na univerzi Alaska Pacific v Anchorageu, in Heidi, hobotnica, ki jo je vzgojil.

V dokumentarcu Heidi pokaže svoje sposobnosti reševanja ugank, uporabe orodij in pobega skozi majhne prostore. Zdi se tudi, da se obnaša kot družinski hišni ljubljenček, saj se uči prepoznavati obraze in se navdušuje, ko ljudje pridejo blizu njenega rezervoarja. Rada se celo igra s hčerko dr. Scheela.

Kako so ugotovili, da hobotnice sanjajo?
Hobotnice običajno aktivirajo svoje maskirne sposobnosti v primerih, ko se pogoji okoli njih spremenijo. Dr. Scheel je ugotovil, da kadar hobotnice zagledajo nek ulov ali nevarnost, se običajno obarvajo v belo, ko pa je nevarnosti konec, spet potemnijo v temno, ponavadi bolj rjavkasto barvo. Nenavaden premik glave in spet nov odtenek barve sta značilna za položaj, v katerem so ponavadi hobotnice, ko zapuščajo morsko dno. V najbolj zanimivem primeru pa se je dalo opaziti položaj, ko se je Heidi obarvala v rjavkasto-rumen vzorec, ki ga uporablja za lov. Med opazovanjem hobotnice Heidi medtem, ko je spala, je dr. Scheel tako lahko ugotavljal, kaj je sanjala. Čeprav je raziskav o spanju in sanjarjenju glavonožcev z leti precej več, še vedno ni dovolj dokazov, ki bi lahko zagotovo potrjevali, da sanjajo tako kot ljudje.

Foto: Twitter

“Najprej naj povem, da nisem specializiran za odkrivanje, ali živali sanjajo,” je dr. Scheel povedal za portal Bored Panda. “Na vprašanja o spanju in hobotnicah pa lahko odgovarjam, ker sem se seznanil z nekaj literature o spanju pri živalih.” Za razliko od ljudi hobotnice nimajo centraliziranih možganov. Namesto tega imajo več “možganov”, njihovi snopi nevronov so razporejeni v njihovih okončinah.

“Spanje lahko prepoznamo vedenjsko, raziskave pa so pokazale, da imajo hobotnice in njihove sorodnice sipe vedenje, ki ustreza definiciji spanja: postanejo miroljubne in manj odzivne na motnje, vendar jih je mogoče zbuditi. Po obdobju pomanjkanja spanja dlje spijo, da to nadoknadijo. In njihovi možgani so med tem vedenjem spanja aktivni,” je povedal Dr. Scheel.

Foto: Twitter

Dr. Scheel je od otroštva želel biti morski biolog. “Bral sem veliko znanstvene fantastike in ko sem bil star dvanajst let, se mi je delo z morskimi živalmi zdelo tako blizu, da sta se zanimanje in delo le še stopnjevala, in tako sem prišel do tega študija.” 

Foto: Twitter

Povedal je, da je že od nekdaj imel rad hobotnice: “Hobotnice so same po sebi zanimiva bitja. Poleg tega sem občasno proučeval afriške leve, netopirje, glodavce, morilske kite, tjulnje, morske ptice in rake. Vsi so zanimivi. Skozi leta so hobotnice ostale stalnica, medtem ko je delo z drugim prihajalo in odhajalo.”

Trenutno se dr. Scheel osredotoča na zbiranje sredstev za izboljšanje opreme v laboratoriju akvarija na univerzi Alaska Pacific. “Izvajal bom nadaljnje raziskave vedenja in spoznavanja hobotnice. Prizadevam si objaviti tudi več rezultatov terenskega dela na področju vedenja hobotnice na Aljaski in v Avstraliji,” je še dodal.

Eva Poljanc