[Video] To je živce parajoči posnetek vožnje, ki navdušuje svet. Boste zdržali pri ogledu celega videa?

Foto: zajem zaslona

Videoposnetek, ki je zaokrožil po spletu, prikazuje voznika, ki na ozki gorski cesti izvede popoln obrat vozila. Moder avto, ki se skrajno previdno obrača po zelo ozki cesti pa ni tisto, kar je osuplo gledalce. Oster rob pečine, na kateri to počne že samo na posnetku vzbuja občutke nelagodja. Na določenih točkah videoposnetka je delovalo, da bo vozilo odpeljalo z roba, pa vendar je vozniku odlično uspelo izpeljati obračanje, marsikdo pa se je po ogledu vprašal ali je posnetek resničen.

Viralni videoposnetek se je izredno hitro razširil na spletu, tudi na Twitterju, kjer je v zelo kratkem času prejel več kot 2 milijona ogledov, presegel pa je tudi milijon ogledov na Instagramu. Uporabniki družbenih omrežij se niso mogli nehati navduševati nad spretnostjo voznika, mnogi pa so mu ploskali za njegov pogum pri vzvratni vožnji tako blizu roba pečine. Pa je posnetek resničen?

Živce parajoč enominutni posnetek, ki je zaokrožil po spletu, gledalce pušča v zadregi. Videoposnetek prikazuje voznika, ki drzno polkrožno zavije na hriboviti cesti z vozilom le nekaj centimetrov stran od prepada. Viralni posnetek so delili mnogi uporabniki Twitterja, navdušeni nad sposobnostmi voznika. Na posnetku velik moder avto, ki se najprej vzpenja po ozki cesti in nato vzvratno zapelje v poskusu drznega U. Neverjetni voznik vozila nato pripelje avto skoraj do roba cestišča, medtem ko krmili skrajno previdno.

Na točki videoposnetka se celo zdi, kot da je eno od koles avtomobila v zraku, medtem ko je voznik spretno izkoristil vsak razpoložljivi centimeter na cestišču. Z izjemno sposobnostjo voznik nato na koncu videa uspešno obrne avto. Ob posnetku so se poleg navdušencev, ki so vozniku čestitali za pogum, pojavili tudi skeptiki, ki so dvomili v resničnost posnetka. Pa so dvomili upravičeno?

Kasneje se je razkrilo, da je bil videoposnetek strateško posnet pod kotom, da je bilo videti, kot da je voznik na robu. Izkazalo se je, da je prvotni videoposnetek naložil YouTube kanal ‘DrivingSkill’ lani decembra, kjer je strokovnjak za vožnjo demonstriral “spretnosti zavijanja na ozki cesti.” Isti kanal je kasneje naložil še en posnetek iste demonstracije, vendar posnet iz drugega kota, ko je vidno, da voznik dejansko ni krmil na robu pečine, ampak je bila ob robu vzporedno še ena cesta.

Tanja Brkić