[VIDEO] Zakaj so okna na letalih zaobljena? Obstaja prav poseben razlog

Ste se kdaj vprašali zakaj so letalska okna zaobljena? Foto: Pixabay

Eno od vprašanj, ki se vam je morda porodilo ob zadnjem letu, medtem ko ste zdolgočaseno sedeli križem rok, je, zakaj so okna na letalu zmeraj zaobljena. Gre zgolj za dizajn, ki ga določijo letalski prevozniki? Morda obstaja znanstvena razlaga? Odgovor je pravzaprav precej enostaven, razlog inženirjev pa zelo zanimiv. 
Okna na letalih niso zaobljena od nekdaj – v začetku letalstva so letala imela pravokotna okna, takšna, kot jih imate doma. Ko so letala postaja naprednejša, so začela leteti na višji nadmorski višini, saj se na tak način lažje izognejo turbolencam, zmanjšajo zračni upor in zato tudi porabo goriva, poroča Business Insider. Da so letala lahko letela na višji nadmorski višini, je bilo potrebno v letalskih kabinah ustvariti umetno atmosfero, saj je zunanja preredka.
Letalsko okno. Foto: Pixabay

Letalsko okno. Foto: Pixabay

V trupu je bilo potrebno povečati pritisk, zato so ga oblikovali v cilindrično (valjasto) obliko, da bi bil pritisk na materiale čim manjši. Višje, kot je letalo letelo, večja je bila razlika med zunanjim in notranjim pritiskom, večje so bile sile na cilindrično oblikovan trup, ki se je zato nekoliko raztezal. Ravno zato je postala oblika oken zelo pomembna.

Pritisk se nakopiči in potem …
Pri popolnoma zaokroženem cilindru se sila na material enakomerno porazdeli. Ta porazdelitev se prekine, če je v trupu okno. Če je okno pravokotno, se sila nakopiči na ostrih robovih oken in ta pritisk lahko sčasoma razbije steklo ali povzroči razpoke v trupu. Če je okno zaobljeno, se ta sila veliko bolj enakomerno porazdeli.

Na žalost sta se dve letali zrušili, še preden so znanstveniki uspeli dognati, kaj je bila težava in kakšne posledice so pravokotna okna imela na letala. Vsa letala so v prihodnosti načrtovali z zaobljenimi okni, da bi zaščitili integriteto trupa letala in od takrat se niso spreminjala.

Podrobnejšo razlago si lahko pogledate tudi v spodnjem videu.

Anja Dangubič