Vijolični kruh kot nov hit. Poglejte, zakaj je dober.

Foto: iStock

Znanstveniki iz Singapurja predstavljajo malce nenavadno živilo. Gre za kruh, ki je vijolične barve in ima veliko boljše lastnosti od belega. Na telo deluje protivnetno in antioksidativno, po vrhu vsega pa redi mnogo manj kot druge vrste kruha. 

Po modrem krompirju sedaj na trg prihaja še  vijoličasti kruh. Gre za novo hrano, ki je bogata z vlakninami in beljakovinami, te pa organizem v primerjavi z belim kruhom lažje absorbira in prebavi, pojasnjuje Zhou Weibiao, direktor programa Food Science and Tehnology

Antocianinom so dodali črni riž
Urejanje glikemijske forumule in hkrati ohranjanje mehke strukture je predstavljalo izziv za profesorje. Bel kruh, ki je sestavljen iz bele moke, je precej redilen, saj vsebuje veliko ogljikovih hidratov. Weibiao in njegovi sodelavci pa so kruh pripravili na način, da so antocianinom, vodotopnim rastlinskim pigmentom iz črnega riža, dodali zmesi za bel kruh.

Antocianini spadajo v skupino flavonoidov, ki so v naravi prisotne fitokemikalije in so temnordeče ter modre barve. Najdemo jih tudi v brusnicah, borovnicah in črnem ribezu, ki so naravni antioksidanti in se pogosto uporabljajo namesto umetnih barvil v prehrambeni industriji.

Protivnetni in protivirusni učinki
Antocianini blagodejno vplivajo na zdravje, zagotavljajo znanstveniki. Evropski svet za informiranje potrošnikov o hrani je ugotovil, da ima ta vrsta flavonoida tudi protivnetne in protivirusne učinke. Antocianini preprečujejo tudi kardiovaskularna obolenja.

Redno uživanje vijoličnega kruha lahko izboljša prebavni sistem. Kljub temu da je kalorična vrednost “barvnega” kruha enaka belemu, pa strokovnjaki zagotavljajo,da je po zaužitju vijoličnega kruha občutek sitosti daljši, prav tako pa ima ta daljše energijske učinke.

Vijolični kruh za zdaj še ne proizvaja veliko podjetjih, ko pa bo prišel na police trgovin, bo nekoliko dražji. Po zagotovilih Weibiaa je za nov izdelek že veliko povpraševanja, poroča Večernji list.

N. K.