fbpx

Razlog več, zakaj otrok igra nasilne video igrice

Foto: iStock

Morda vaš otrok igra veliko nasilnih video igric, vi pa mu tega ne znate preprečiti? Nova raziskava na tem področju kaže, da je težava pravzaprav v vas, saj s svojim vedenjem vplivate na dejanja in ravnanje otrok. Predvsem zaskrbljenost in čustvenost pa predstavljata glavni problem.

Študija, ki je bila objavljena v reviji za potrošnike in je pokazala, da tiste mame in očetje, ki imajo ali bolj topel značaj ali pa so bolj restriktivni (tudi avtoritativni), svojim otrokom bolj uspešno preprečujejo, da bi igrali nasilne video igrice, poroča The Mirror.

Na drugi strani tistim staršem, ki so izredno čustveni ali zaskrbljeni, to ne uspeva najbolje, ampak s tem dosežejo ravno nasprotni efekt.

“Če so starši zaskrbljeni, njihovi otroci težko upoštevajo njihova pravila navodila. Tako tudi sporočilo, da ne smejo igrati nasilnih video igric, ni sprejeto tako, kot bi starši želeli,” je pojasnil Russell Laczniak, profesor marketinga na univerzi v Iowi v ZDA.

Dečki in prvorojenci
Takšen učinek je načeloma značilen za vse otroke, še nekoliko bolj izrazit pa je pri dečkih in prvorojencih, ugotavljajo raziskovalci.

Za to raziskavo so pod drobnogled vzeli otroke, stare od osem do dvanajst let, saj je to obdobje, v katerem veliko otrok začne igrati video igrice, hkrati pa so tudi bolj občutljivi za vplive iz okolja. A profesor Laczniak ob tem opozarja, da imajo starši še vedno zelo velik vpliv na otroke in na njihovo vedenje.

Raziskovalci so v študiji tako določili tri vrste staršev:

  • Starši s toplim značajem lažje vzdržujejo disciplino, svoje odobravanje pa kažejo preko naklonjenosti.
  • Avtoritativni in restriktivni starši določijo in uveljavijo trdna pravila, ki jih morajo otroci spoštovati.
  • Zaskrbljeni ali čustveni starši pa so pogosto preveč zaščitniški in kažejo veliko mero čustev v interakciji s svojimi otrok, kar pa pušča določene posledice.

Kako pravilno ravnati?
Laczniak je pojasnil, da so sicer pričakovali, da otroci toplih in avtoritativnih staršev ne igrajo pogosto nasilnih video iger, a so bili na drugi strani presenečeni, kakšen vpliv imajo na otroke zaskrbljeni ali čustveni starši. Njihovi otroci imajo namreč na splošno več težav, saj jim starši težko postavljajo meje in hkrati ostanejo mirni v odnosu do njih.

“Če želijo starši zmanjšati igranje nasilnih video igric pri svojih otrocih, morajo do njih pristopiti na drugačen, bolj topel način, hkrati pa tudi restriktiven. Treba jim je jasno postaviti pravila. Pravila, ki jih postavi zaskrbljen starš, so veliko manj učinkovita,” je sklenil profesor Laczniak.

B. O.