fbpx

Združenje slovenskih pivovarjev: “Pivo je eden najlepših darov narave. Uživajmo ga odgovorno!”

Foto: iStock

Danes je mednarodni dan piva, ki ga praznujejo že skoraj povsod po svetu. Njegov namen je poklon vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, ki ga varijo, hmeljarjem, lastnikom pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je na koncu ta najbolj priljubljena, nizko alkoholna in več tisoč let stara pijača tudi primerno postrežena. Najpomembnejše ostaja odgovorno pitje alkoholnih pijač.

 Združenje slovenskih pivovarn, sicer ustanovljeno že leta 1997 in od takrat tudi član Evropskega združenja pivovarjev, se je letos v celoti profesionaliziralo in aktiviralo svojo dejavnost, osredotočeno na  ustvarjanje ugodnega poslovnega okolja za pivovarje, zagotavljanje potrebne pomoči in informacij zanje, internacionalizacije, zlasti  strokovnega in poslovnega povezovanja ter promocije ugleda in kakovosti slovenskega pivovarstva tudi v mednarodnem okolju.

Praznovanje globalno v zadnjem desetletju
V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v  Kaliforniji, zrasel v globalno praznovanje, ki povezuje narode različnih kultur, združene v različnosti njihovih vrst piva. Vsako leto se praznovanju pridružujejo nova mesta in nove države. Mednarodni dan piva daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo.

Najlepše ga je okušati s prijatelji
Povezuje ljudi vsega sveta v praznovanju piva vseh narodov in kultur na en dan, ko naj bi s prijatelji uživali v okusih piva. Mednarodni dan piva spodbuja pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se pokloniju tudi pivu svojih konkurentov.

Običaj v svetu je, da se ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva.

Pivo so poznali že Egipčani
Pivo je najbolj priljubljena nizko alkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali še stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160, kar je eden najstarejših zapisov, ki že omenjajo hmelj, slad in pivo. Dokaze, da so se naši predniki že zelo zgodaj ukvarjali s pridelovanjem hmelja in pivovarstvom, najdemo v zapisih o hubah, podložniških kmetijah, ki so jih pri nas začeli ustanavljati v 9. stoletju. Prva znana pivovarna na slovenskem ozemlju je bila v stolpu Loškega gradu.

Praznovanje v velikem obsegu
Združenje slovenskih pivovarn je k praznovanju, poleg naše največje Pivovarne Laško Union, povabilo tudi manjše slovenske pivovarje, Institut za hmeljarstvo Žalec, slovenske hmeljarje in zainteresirane lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo.

 

B.P.