fbpx

Zgodovinarji so morda razkrili eno največjih skrivnosti: Kdo je moški za železno masko?

Foto: Wikimedia commons

Ime in priimek moškega, ki se skriva za slavno železno masko, sta znana že dolgo časa, Paul Sonnino pa je v svoji knjigi sedaj morda razkril, kdo je skrivnostni moški, čigar legendo sta opisovala že Voltaire in Dumas. Skrivnostni francoski zapornik po imenu Eustache Dauger bi bil prav lahko sluga slavnega francososkega kardinala, njegova železna maska pa morda sploh ni bila železna.

Kdo je skrivnostni moški z železno masko, je ena največjih ugank zgodovine. Paul Sonnino pa je to skrivnost morda razrešil v svoji najnovejši knjigi: Iskanje moža z železno masko – zgodovinska detektivska zgodba.

Avtor v knjigi zavrača teorijo, da naj bi bil moški, čigar ime je že dolgo znano, brat dvojček kralja Louisa XIV. Eustache Dauger, 30-letni francoski zapornik z železno masko, naj bi bil sluga finančnika, koruptivnega kardinala Mazarina, ki je bil glavni minister francoskega kralja od leta 1642.

Njegova maska sploh ni bila železna, pač pa žametna
Sonnino razkriva, da Dauger svoje maske ni nosil ves čas, pač pa le občasno, maska pa naj bi sploh ne bila železna, pač pa žametna. ”Zgodovinarji skušajo že vrsto let ugotoviti, kdo je bil Dauger. Že v preteklosti so sklepali, da je bil verjetno sluga, a niso nikoli uspeli ugotoviti, čigav sluga je bil,” je dejal Sonnino.

Šef Daugerja je bil torej slavni kardinal Marazin, ki se je na ilegalen način dokopal do velikega bogastva, večino katerega je ukradel britanski kraljevi družini. Prav zaradi izdaje kardinala pa naj bi Dauger tudi pristal v zaporu. ”Ko so ga aretirali, so mu zapovedali, da če komurkoli pove, kdo je, ga bodo nemudoma ubili,” pojasnjuje Sonnino.

Umrl v zaporu, pokopan pod skrivnostnim imenom Marchioly
Moški je bil pred letom 1681 zaprt v Pignerolu. Veliko so ga premeščali po Franciji, dokler ni 18. septembra 1698 dokončno prišel v zapor Bastille v Parizu. Tam je leta 1703 star okoli 45 let tudi umrl. Pod imenom Marchioly so ga pokopali na pariškem pokopališču.

Njegova zgodba je danes najbolj znana po zaslugi več uspešnih filmskih interpretacij, v najbolj znanem filmu je nastopal tudi Leonardo DiCaprio. A kot kaže, ni moški, da bi skril svojo identiteto, nikoli nosil železne maske, pač pa najverjetneje le žametno, poroča Daily Mail.

M. G.