Znanstveniki končno odkrili, kje je ležala legendarna Atlantida

Vir: Istock

Atlantida – predmet obravnave številnih dokumentarnih filmov, knjig in arheoloških raziskav – je znanstveno dejstvo, je prepričan grški profesor geofizike Stavros Papamarinopulos. Po njegovem mnenju Atlantida ni ležala sredi Atlantika, kot menijo številni, ampak se je nahajala na današnjem Pirenejskem polotoku.

Ključ do skrivnosti naj bi bil v grški besedi nesos, ki so jo do sedaj najpogosteje prevajali kot otok, ima pa lahko še veliko drugih pomenov. Kot poudarja Papamarinopulos, grška beseda nesos lahko pomeni tudi polotok.

Po strokovnjakovem mnenju nam odgovor ponuja starogrški filozof Platon. Vzhodno Sredozemlje so namreč nekoč v zgodovini napadli “morski ljudje iz Atlantide”. Papamarinopulos je prepričan, da so ti ljudje prišli z velikanskega “nesosa”, vendar ne z otoka, temveč polotoka. Natančneje s Pirenejskega oziroma Iberskega polotoka.

“Platon vas dobesedno pripelje do lokacije njihovega izvora, do Iberskega polotoka. Opisuje plosko in podaljšano dolino, ki jo obkrožajo gore. Te gore so Sierra Nevadas in Sierra Morenas, saj popolnoma ustrezajo Platonovem opisu,” trdi Grk. 

Atlantido je uničil potres – kot tisti v Fukušimi
Lokacija naj bi ustrezala še eni drugi Platonovi podrobnosti. Atlantida naj bi se nahajala nasproti Heraklejevih stebrov, kar po strokovnjakovem mnenju opisuje Gibraltarsko ožino. Atlantido naj bi po njegovem mnenju uničil velikanski potres, ki mu je sledil popotresni cunami, podobno kot pred leti v Fukušimi na Japonskem.

Popotresni morski valovi so preplavili Atlantido in uničili legendarno mesto.“Karkoli je bilo na obali, je bilo uničeno v eni noči ali dnevu,” je prepričan grški strokovnjak. Katastrofalni potresi za Pirenejski polotok niso nič nenavadnega. Leta 1755 na primer je katastrofalen potres popolnoma razdejal portugalsko prestolnico Lizbono.

Še bolj zanimiva pa je Papamarinopolusova razlaga Platonovega besedila o celini, ki leži zahodno od Atlantide. “Atlantida je tudi vstopna točka do drugih otokov, preko katerih bi lahko prišel do kontinenta na drugi strani velikega morja,” Grk parafrazira Platona. “Če greste zahodno od Atlantide, v resnici naletite na veliko gmoto zemlje, in sicer Ameriko,” pojasni Papamarinopulos. Če je ta razlaga pravilna, to pomeni, da so že v Platonovih časih vedeli, da obstaja onkraj Atlantika velika celina – ki jo zdaj poznamo pod imenom Amerika.

Ž. K.