fbpx

Znanstveniki šokirali javnost z novim odkritjem o egipčanskih piramidah

Foto: iStock

Francoski in japonski znanstveniki so v zadnjih dveh letih preučevali egipčanske piramide, z objavo svojih ugotovitev pa so šokirali javnost.

S pomočjo posebne tehnike za merjenje gostote znotraj velikih kamnitih struktur so odkrili ogromen prostor, ki do zdaj nikomur ni bil poznan. Do teh votlin, v katere bi lahko postavili celo manjše letalo, sicer niso uspeli priti, zato za zdaj še ne morejo trditi, ali se tam nahajajo kakšne dragocenosti ali ne, poroča Jutranji list. Prav tako ni znano, čemu so te votline v piramidah služile.

Kakšna je votlina ne vedo, a zagotovo obstaja
Keopsova piramida, ki je visoka 140 metrov, je največja v Gizi, v predmestju Kaira. Ima tri velike notranje komore in serijo prehodov, od katerih je največja galerija dolga 47 metrov in visoka 8 metrov. Novo odkritje se nahaja neposredno nad galerijo in ima podobne razsežnosti.

“Ne vemo, ali je ta velika votlina horizontalna ali nagnjena, ne vemo, ali gre za eno ali več povezanih struktur,” je pojasnil Mehdi Tayoubi iz Pariškega inštituta, a hkrati dodal, da so 100-odstotno prepričani, da ta velika praznina obstaja, kar je zelo zanimivo.

Menijo, da novo odkritje nima nikakršne vrednosti
Novo odkritje je navdušilo ljubitelje piramid, vendar si arheologi ne ustvarjajo upanja, saj jih večina meni, da novo odkritje nima nikakršne vrednosti. Menijo, da bi lahko šlo za prostor, ki so ga ustvarili zgolj za to, da bi preprečili propad zgradbe z zmanjšanjem pritiska težkih kamnitih blokov.

D. Š.