Sramotenje vojske: Šarec zlorabil vojake častne garde za običajni delovni sestanek

Datum:

Težko si predstavljamo državne dogodke brez prisotnosti častne garde Slovenske vojske. Tudi sprejemi tujih državnikov ali celo pogrebi z državniškimi častmi so dogodki, na katerih so gardisti nepogrešljivi. Očitno pa je tudi običajni delovni sestanek obrambnega ministra Marjana Šarca cela slovesnost, saj je srečanju s predsednico Računskega sodišča prisostvovala tudi častna garda, ob kateri sta se sprehodila po rdeči preprogi.

                   

Od prihoda nove oblasti smo bili priča marsikateremu “zdrsu članov vlade, ki se po več kot stotih dnevih vladanja še vedno ni privadila oziroma naučila nekaj najosnovnejših pravil ali celo manir. To se odraža na “izkoriščanju” častne garde na običajnem delovnem sestanku ali npr. ob zapisu v žalno knjigo ob smrti Kraljice Elizabete II., kjer sta od vseh verjetno prav zapisa premierja Roberta Goloba in Urške Klakočar Zupančič najbolj izstopala.

Minister Marjan Šarec je danes sprejel predsednico Računskega sodišča Republike Slovenije Jano Ahčin. V pogovoru sta izmenjala stališča do aktualnih vprašanj, pomembnosti delovanja neodvisnih institucij in sodelovanja v prihodnje,” so zapisali na MORS-u na Facebooku, pri čemer so objavili tudi nekaj fotografij, kako se Šarec in Ahčinova sprehajala po rdeči preprogi ob spremstvu častne garde. Očitno ni bilo dovolj paradiranje predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na državni proslavi, kot bi bila na sprejemu Oskarja v Hollywoodu, tudi Šarec je zdaj zahteval svojih pet minut slave, pa četudi za običajni delovni sestanek.
Foto: zajem zaslona

Častna garda po mnenju poznavalcev spada med elito Slovenske vojske, namenjena pa je za neposredno izvajanje gardnih in nalog vojaškega protokola na državnem in ministrskem nivoju, v enotah in poveljstvih SV ter lokalnih skupnostih doma in v tujini. V okviru svojih nalog je za realizacijo svojega poslanstva odgovorna za izvedbo vseh vrst gardnih in vojaških protokolarnih nalog, med katere štejejo med drugim sprejemi z vojaškimi častmi predsednikov držav, vlad, ministrov za obrambo, načelnikov generalštabov in drugih visokih vojaških gostov ali gostov iz EU in Nata ter žalnih in drugih slovesnosti na državnem nivoju in ostale ostale gardne in vojaške protokolarne naloge, opredeljene v aktih Vodenja in poveljevanja v SV.

V spremstvu častne garde je  minister Marjan Šarec sprejel predsednico Računskega sodišča Republike Slovenije Jano Ahčin. Vemo pa, da je v preteklosti častna garda spremljala večinoma zares visoke predstavnike ob izredno slovesnih dogodkih. Zato nas je zanimalo, po kakšnem kriteriju se izbira “pomembnost slovesnosti”, pri katerem je prisotna tudi častna garda. V kakšnem smislu je bil sprejem predsednice računskega sodišča drugačen od sprejema katere koli druge osebe na visokem položaju in kdo odloča za tako slovesnost, smo povprašali predstavnike Slovenske vojske. Odgovora do tega trenutka še nismo prejeli. Prav tako smo se obrnili tudi na predsednico Računskega sodišča z vprašanjem ali je tem primeru zaznala sum nezakonite porabe javnega denarja, vendar odgovora prav tako še nismo prejeli.

“Nenavadni” zapisi v žalno knjigo britanske kraljice
Šarčevo obnašanje pa niti ne preseneča glede na to, da ima nad sabo premierja in predsednico DZ, ki kljub vsem zdrsom iz preteklosti še kar ne nehata presenečati s svojimi dejanji ali besedami. Premier Robert Golob je namreč v žalno knjigo, odprto v spomin na britansko kraljico, zapisal: “Njenemu veličanstvu z vsem srcem. Spoštovanje.”, kot kakšnemu sošolcu iz gimnazije na zadnjo stran zvezka, medtem ko se je Klakočarjeva kraljici ob koncu zapisa poklonila z besedami “my dear lady”.

https://twitter.com/myselfAndI2022/status/1569739143348994048?s=20&t=4m9t1eXuSnDn69EdD23TuA

Četudi se na vsak način vlada trudi vnašati neke “pozitivne novosti”, je skoraj norost misliti, da so taki zapisi primerni za poklon kraljici, ki je vladala najdlje in pooseblja tradicijo.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...