Srbski mediji so razkrili ime uslužbenke na našem specializiranem državnem tožilstvu, ki je Kavaškemu klanu izdajala podatke!

Datum:

Srbski mediji so razkrili del imena uslužbenke našega specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki je izdajala podatke članom zloglasnega Kavaškega klana. Šlo naj bi za Tanjo T. – za izdajanje naj bi prejela več kot milijon evrov. Razlogi za sum, da je bilo izvršeno kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, je bilo zaznano julija 2021, so nam sporočili s SDT. Z njeno pomočjo sta se po neuradnih informacijah maja letos aretaciji izognila dva od pomembnejših članov slovenske celice, Luka Arapovič in Blaž Kadivec. Kriminalisti so Tanjo sicer prijeli v začetku novembra – zadnjih nekaj mesecev so prisluškovali njenemu telefonu. Slovenska policija je del slovenske mreže razbila že spomladi – aretirali so več kot šestdeset domnevnih članov Kavaškega klana v Sloveniji.

                   

Iz obvestil, zbranih med predkazenskim postopkom in na hišnih preiskavah, izhaja utemeljen sum, da naj bi osumljenka kazniva dejanja izvrševala v letih 2020 in 2021, nam je sporočilo specializirano državno tožilstvo. Zadeva je trenutno v fazi sodne preiskave, ki ni javna, zato nam več informacij niso dali. So pa toliko bolj zgovorni srbski mediji.  Uslužbenka specializiranega državnega tožilstva naj bi bila Tanja T. – ta je vsaj dve leti izdajala strogo zaupne službene podatke zloglasnemu Kavaškemu klanu oziroma ekipi Veljka Belivuka. Klan je 6,5 milijona evrov, ki jih je pridobil s prodajo orožja in mamil, spravil iz Španije v Beograd. Med občutljivimi tajnimi podatki je bila tudi informacija o odredbah za hišne preiskave. Osumljenci so se na prihod policije z njeno pomočjo lahko pripravili, nekaj jih je tudi pobegnilo iz Slovenije. Med tožilci se sicer šušlja, da bi Kavaški klan žensko na ta položaj v SDT lahko načrtno kadriral in ne zgolj kasneje novačil, je poročal Dnevnik.

Uslužbenka tožilstva je bila tako rekoč logistična podpora klanu, in sicer preko njegove slovenske celice, ki jo je vodil Filip Vrzić, nastala pa je leta 2018 po naročilu  Milana Vujotića in Igorja Božovića, piše Srbski telegraf. V slovenski podružnici “Kavčanov” so bili poleg največje ekipe Slovencev še Bosanci, Črnogorci, Hrvati in Srbi. Slovenski preiskovalni organi so ugotovili, da je bil član “kavaškega klana” tudi srbski državljan Miloš Miljković (Johna Dere), katerega naloga je bila prevoz mamil in denarja. Od 8. decembra 2019 do začetka julija 2020 je zaslužil najmanj 33.100 evrov. Klan je kurirjem plačeval po 250 evrov za prenos kokaina po Sloveniji. Za prenos kilograma kokaina iz Slovenije v Split so plačali po 900 evrov, do Dunaja ali v München 1000 evrov, do Benetk 750 evrov, v Stuttgart pa 1250 evrov. Ta cenik storitev je poslal Marko Škrebec (Coco) Darku Nevzatoviću (Casper).

zajetje zaslona/kurir.rs

V zameno za denar, nakit in druge dragocenosti, ki skupaj presegajo milijon evrov, je Slovenka po neuradnih informacijah časnika pred aretacijo prek aplikacije Sky in šifriranih sporočil obvestila svojega partnerja, on pa je naprej obveščal klan Belivuk-Miljković in njegove sodelavce. Posredovala jim je informacije, ki bi jim lahko pomagale pri njihovih umazanih poslih in jih tako opozarjala na nevarnosti in ravnanja zoper pripadnike razvpitega klana. Po zaslugi skorumpiranega slovenskega tožilstva se je del slovenske podružnice “Kavčanov” maja izognil aretaciji in pobegnil policiji, ker jo je obvestilo, da se pripravljajo preiskave.

Tanja je razkrivala podatke za velik denar, podatke pa je pridobivala kot uslužbenka na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT) Slovenije. Svoj službeni položaj je izkoristila za zaščito kriminalnega klana Veljka Belivuka – prek slovenske podružnice jim je posredovala podatke iz preiskave in o začetem ali vodenem kazenskem postopku zoper njih. Sumi se tudi, da je aretirana Slovenka vplivala na več drugih javnih uslužbencev in z njimi ustvarila mrežo za pomoč kriminalcem v trgovini z mamili. Njena aretacija je sprožila tajno preiskavo proti več osebam, s katerimi je sodelovala. Poleg tega se preiskuje izvor njenega premoženja, pa tudi premoženje njenega partnerja, pa tudi njuni računi, ki sta jih odprla na več različnih imen. Ta preiskava še poteka, je povedal vir blizu slovenskih preiskovalnih organov.

Foto: Zajetje zaslona/informer.rs

Krti na slovenskem tožilstvu so omogočili tudi delovanje poti Španija-Slovenija-Srbija za prevoz denarja trgovine z mamili. Kurirji so na rednih tovornih poteh prenašali manjše količine denarja. V akciji slovenske policije pa jih je bilo več aretiranih. Priznali so, da so v Beograd nakazali od 30 do 50 tisoč evrov, slovenski preiskovalci pa so zbrali podatke, po katerih je do Belivuka prišlo nič manj kot štiri milijone, morda celo šest milijonov evrov, piše Kurir. Gre za denar, zaslužen s prodajo mamil, ki so iz Južne Amerike z ladjo prispela v Španijo. Nekaj ​​mamil je končalo na Nizozemskem in v Nemčiji, denar pa je stekel nazaj v Slovenijo, nato pa v Srbijo.

Zaradi tihotapljenja 790 kilogramov kokaina, 2249 kilogramov konoplje, 96 kilogramov hašiša, 10 kilogramov heroina in 30 litrov amfetaminske baze je bilo maja letos pridržanih 64 osumljencev Ljubljane, Kranja, Maribora in Kopra. Slovensko tožilstvo je nato vložilo obtožnico proti 24 osebam. Kot poročajo slovenski mediji, sta se dve osebi dogovorili, da bosta sodelovali kot priči v nadaljnjem postopku proti tej skupini in si tako zagotovili nižje kazni. Navajajo tudi, da je ena od teh prič povedala, da ji je bilo po potrebi naročeno tudi  ubijanje. Slovensko tožilstvo za aretirane člane združbe zahteva visoke zaporne kazni, sojenje pa naj bi se začelo februarja. Ekipa je imela na aplikaciji Sky več skrivnih imen – eden od šefov, Klemen Kadivec, je bil Sandman, Tom Ford in Mr. Fantastic, Marko Škrebec je bil Koko, Darko Nevzatović pa Ghost in Casper.

V grozodejstva skupine Nevolje vmešani celo ljudje iz samega državnega političnega vrha
Kavaški klan s sedežem v Črni gori je sicer znan po svoji brutalnosti in obračunavanju z nasprotniki. Februarja letos je srbska policija v spektakularni akciji razbila srbsko celico in ob tem prijela njenega vodjo Veljka Belivuka, ki je znan pod vzdevkom Velja Nevolja – o tem smo tudi pisali. Nad svojimi žrtvami so se znašali zverinsko,  najprej so jih mučili, nato umorili in razkosali s sekiro. Odstranili so jim notranje organe in meso ločili od kosti – ostanke so dali v industrijsko napravo za mletje mesa, predelano zmes pa so pospravili v vrečke in vrgli v Donavo. Trupla so uničevali tudi v kislini. Na telefonih osumljenih so našli fotografije, kako pozirajo s trofejami – torej z odsekanimi glavami in drugimi deli telesa. O vseh teh grozodejstvih je sicer kot prvi govoril že srbski predsednik Aleksander Vučić. Kot smo že poročali, pa so bili v grozodejstva skupine Nevolje vmešani celo ljudje iz samega državnega političnega vrha. Nevolja je bil na primer obtožen za umor Vlastimira Miloševića, ki se je zgodil januarja, leta 2017, na tramvajskih tirnicah v Beogradu, vendar pa je bil oproščen vseh obtožb, ker je njegov DNK-material, ki je bil najden na kraju zločina, čudežno izginil, hkrati pa tudi v vozilih, ki so bila predmet preiskave.

Nacionalni preiskovalni urad je v okviru kriminalistične preiskave, ki se je nanašala na kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedani drogami, maja letos pri članih mednarodno organizirane kriminalne združbe izvedel večje število hišnih preiskav in zoper njih podal kazenske ovadbe. Ob tem je bil zaznan sum, da so določeni člani kriminalne združbe posedovali podatke o načrtovanih aktivnostih kriminalistične policije. V juliju so se pri nadaljnjem operativnem delu ti sumi potrdili, s čimer je bilo seznanjeno tudi SDT RS. Prav tako je SDT RS na Upravo kriminalistične policije GPU julija podalo naznanilo suma storitve kaznivega dejanja zoper osebo, zaposleno na SDT RS, zaradi obstoja razlogov za sum storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Z intenzivno kriminalistično preiskavo, ki jo je usmerjal državni tožilec SDT, smo utemeljili sum, da je osumljena oseba, zaposlena na SDT RS, letos in lani izvršila več istovrstnih kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov. V policiji notranjevarnostni postopek v tej zvezi še poteka.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...