Srbski predsednik Vučić: Leto 2023 bo težje, poseben poudarek bo na vojski in rodnosti

Datum:

“Leto 2023 bo težje od leta 2022,” je na letni novinarski konferenci povedal predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je izpostavil, da se bo svet v prihodnjem letu soočal s pomanjkanjem hrane in gospodarskimi težavami. Poudaril je, da je za Srbijo dobro leto – zvišale so se plače in pokojnine, ohranila se je finančna stabilnost, pomembna tema pa bo ostala tudi energetska varnost.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na letni novinarski konferenci iz Palače Srbija nagovoril svoje državljane in državljanke. Predstavil je oceno minulega leta, v katerem so ohranili finančno stabilnost in gospodarsko rast, hkrati pa je napovedal ključne zadeve za leto 2023. Ena najpomembnejših nalog naslednjega obdobja bo ohranitev delovnih mest, poleg tega pa se bo nadaljevalo zvišanje pokojnin in plač, je dodal predsednik, ki je presenetil tudi z izjavo, da je to njegov zadnji mandat.

Srbski predsednik je uvodoma na konferenci povedal, da je Srbiji ne glede na okoliščine uspelo ohraniti finančno stabilnost in rast gospodarstva, ki se po njegovih besedah giblje med 2,3 in 2,5 odstotka. Srbija se je dolga leta borila z nizkimi plačami, zato je bil eden od velikih uspehov preteklega leta tudi dvig plač, hkrati pa se je pohvalil tudi z dvigom pokojnin. Oboje je bil dvig na višjem nivoju od vseh ostalih evropskih držav, je dejal in dodal, da je ponosen tudi na višino javnega dolga. Po Vučićevih besedah ​​je stopnja javnega dolga med prvih pet v Evropi, kar je velik uspeh, je poudaril.

Največji dotok tujih naložb v Srbijo doslej
Srbija ima, dodaja, 62 odstotkov dotoka tujih naložb, kar je največji dotok v Srbiji doslej. V zadnjih letih se je povprečna pokojnina v državi zvišala z 203 na 321 evrov, kar je 60-odstotna rast, z veliko hitrostjo pa so od leta 2012 rasle tudi plače. Namesto 311 evrov, kolikor je znašala takrat, zdaj znaša neto povprečna plača 642 evrov. Po predsednikovih pričakovanjih je do marca pričakovati ponovni skok, tako da se bo ta znesek povzpel na 735 evrov.

Srbija ima več kot 62 odstotkov tujih naložb. (Foto: epa)

“Srbijo smo v zadnjih 10 letih rešili vojne, konfliktov in nestabilnosti, je dejal Vučić in primerjal povprečno število zaposlenih danes in leta 2012 ter pred letom 2012. Srbija ima kar 62 odstotkov dotoka tujih naložb, medtem ko je tečaj srbskega dinarja že od leta 2012 trden kot skala,” je dodal. V nadaljevanju je presenetil z izjavo, da je to njegov zadnji mandat, “sem v drugem predsedniškem mandatu in nimam potrebe, niti tega nisem nikoli počel, zavajati ljudi, niti prikrivati ​​dejstev. To je moj zadnji mandat, ustave ne bom spreminjal, nič takega,” je dejal Vučić in dodal, da kmalu ne bo več niti predsednik stranke SNS.

Leto 2023 bo težje od leta 2022, oskrba s hrano in energijo sta ključnega pomena
Vučić je prepričan, da bo leto 2023 težje od leta 2022. Zaradi zaščite podjetij bosta zemeljski plin in elektrika v Srbiji najcenejša v Evropi, je dejal predsednik srbske države in se dotaknil energetske krize. Delovanje dobavitelja električne energije bodo prenovili s pomočjo tujih partnerjev, pri čemer je pojasnil, da bodo finančno pomoč za oskrbo z energijo dobili v Emiratih in da je v Banatskem Dvoru in na Madžarskem trenutno uskladiščenih 580 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina. Po njegovih podatkih in analizi porabe so do nadaljnjega preskrbljeni. Poleg plina je na voljo tudi premog, ki so ga uvozili ravno za primer najuhujšega scenarija.

Foto: socialna omrežja

Posebej pomembno je srbski predsednik označil stabilnost oskrbe s hrano, saj bo po njegovem mnenju hrane v svetu in Evropi vedno manj. Ob vse večjem pomanjkanju hrane po vsem svetu morajo države poskrbeti, da si zagotovijo obstoječe zaloge, s tem problemom pa se mora soočiti tudi Evropa, je na letni tiskovni konferenci v sredo zvečer dejal Vučić. Dodal je, da bo največ povpraševanja v prihodnosti po soli, pšenici, sladkorju in koruzi, česar pa imajo dovolj na zalogi do nadaljnjega.

Ameriške naložbe pomembne za državo
Predsednik je izjavil, da so ameriške investicije zelo pomembne za državo, in izrazil prepričanje, da bo ameriški veleposlanik v Beogradu Christopher Hill še naprej pomagal Srbiji. Vučić se je na letni novinarski konferenci v Palači Srbija zahvalil Hillu, ki je v preteklih dneh Srbiji v letu 2023 zagotovil več  ameriških investicij, ker podjetja iz ZDA “vidijo navdih v tem, kar se dogaja v Srbiji”.Za nas so ameriške investicije zelo pomembne in upam ter verjamem v njegove besede in sem prepričan, da bo še naprej pomagal Srbiji,” je dejal Vučić, piše Danas.rs.

Devet držav je umaknilo priznanje neodvisnosti Kosova, je v sredo zatrdil srbski predsednik
Majhni smo, a kot stojijo stvari v svetu, kar 106 držav ne priznava neodvisnosti Kosova. Devet jih je priznanje umaknilo: Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva in Barbuda, Sveta Lucija, Maldivi,” je dejal predsednik in dodal, da čakajo na deseto državo, ki si bo premislila, izzive na Kosovu pa pričakuje tudi v tem letu.

Kosovska Mitrovica (Foto: epa)

Potrebujemo več otrok, brez njih ni prihodnosti
Vučić je velik poudarek dal na stopnjo naravnega prirasta, ki je najnižja prav v Beogradu. “Kjer je več denarja, je najslabše, ljudje nočejo otrok. Višji, kot so bloki, manj je otrok. Več, kot je hiš, bolj so ljudje revni, več je otrok. Zelo rad imam pse in mačke, ampak ne dovolite, da imamo vse bolj radi kot otroke, rotim vas, potem ne bomo imeli prihodnosti,” je poudaril in napovedal boljše pogoje za nosečnice in porodnice.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...