Panamski dokumenti zanimivi tudi za filmsko srenjo

Datum:

Razvpiti panamski dokumenti dobivajo tudi filmsko podobo. Razkrili so podrobnosti o skritih finančnih poslih in spodbudili kulturno ustvarjalnost. Producent tega filma bo režiser Steven Soderbergh, morda pa bo prevzel tudi režijo. Temeljil bo na knjigi Pulitzerjevega nagrajenca in preiskovalnega novinarja Jakea Bernsteina.

Bernstein je bil eden izmed novinarjev Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ), ki so pomagali pri razkritju zgodbe širši javnosti. Scenarij za film bo po njegovi knjigi, ki je še v nastajanju, najverjetneje napisal Scott Z Burns, ki je z Soderberghom sodeloval že pri filmih Kužna nevarnost, Stranski učinki in Špicelj, poroča The Guardian.

Informacije so prišle iz podjetja Mossack Fonseca
Spomnimo, da panamski dokumenti vsebujejo 11,5 milijona dokumentov, ki so v javnost pricurljali iz podjetja Mossack Fonseca s sedežem v Panami. Gre za eno največjih družb za registracijo podjetij v davčnih oazah, ki je razkrila, koliko njihovih superbogatih strank se je posluževalo sistema legalnih, labirintnih poslovodnih sistemov, s katerimi so se izogibali davkom.

Izogibanje davkom je mnogim prineslo velike koristi
Na ta način se je okoristilo več kot sto svetovnih politikov, športnikov in drugih. Med strankami podjetja sta bila na primer ruski predsednik Vladimir Putin in pakistanski predsednik vlade Nawaz Sharif ter režiserja Pedro Almodovar in Stanley Kubrick.

Krivec za razkritje ostaja neznan
Dokumente je razkril anonimni vir, ki jih je predal nemškemu časopisu Süddeutsche Zeitung, ki jih je posredoval ICIJ. Ta jih je nato delil z mrežo mednarodnih partnerjev, vključno z britanskim Guardianom in BBC-jem.

Soderbergha je tema o panamskih dokumentih navdušila
Režiser Soderbergh je leta 2009 namignil, da ne bo več snemal igranih filmov, a je bil to kvečjemu premor, saj se po režiji serij The Knick in The Girlfriend Experience vrača z igranim filmom Logan Lucky. V kriminalnem trilerju, postavljenem na ameriški dirki Nascar, bodo nastopili Channing Tatum, Adam Driver, Katherine Heigl in Seth MacFarlane.

B.P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...