Stavkajoči na RTV našli še “dodatne razloge” za napovedano ponedeljkovo stavko

Datum:

Kot napovedano, bo jutri, v ponedeljek na RTV Slovenija potekala celodnevna stavka, napetostim pa kar ni konca. Vodstvo RTV Slovenija je stavkajočim ponudilo možnost mediacije s strani novinarskega sindikata RTV Slovenija, vendar so to zavrnili.  Kljub dejstvu, da je stavka ustavna pravica, je vodstvo sporočilo, da bo izvedena v skladu z zakonodajo, tako so po poročanju N1 novinarji opozorili, da jim bo vodstvo za čas stavke zagotovila samo temeljne pravice iz delovnega razmerja, ne pa tudi osebnega dohodka. In ker to ni bilo dovolj, je za dodatno razburjenje sprožil še spremenjen načrt avtorjev Utripa.

                   

To pomeni, da je stavka organizirana prekinitev dela na delovnem mestu. Delodajalec stavkajočih ne sme in tudi ne bo oviral pri stavki, vendar to ne pomeni, da lahko stavkajoči v času stavke motijo ali ovirajo zaposlene, ki opravljajo svoje delo. Generalno vodstvo je skladno z navedenim vse zaposlene že obvestilo o najnujnejših informacijah in navodilih, ki veljajo v času stavke, seveda pa to novinarjem ni bilo pogodu, kar je le še dodatno povečalo napetosti.

Kot je objavila na Twitterju Helena Milinković iz Koordinacije novinarskih sindikatov, bo v ponedeljek, 26. septembra, stavkala večina ustvarjalcev programov na Televiziji Slovenija, zato bo program spremenjen. Vse informativne oddaje, vključno s TV Dnevnikom in Odmevi ter oddajami o športu in kulturi, bodo ta dan “zatemnjene”, podobno bo na spletnih straneh MMC, v drugih programih na radijskih postajah ter regionalnih centrih bo vsebina prilagojena stavki. Razvedrilni program bo predvajal ponovitve oddaj. Stavkali bodo na delovnih mestih, v uredništvih Informativnega programa, MMC, športa, kulture in razvedrila bodo ta dan opravljali minimum javne službe. Glede na njihovo vedenje v preteklih tednih in nobenih podanih konkretnih razlogov za stavko, se je na ta račun pošalil marsikdo na Twitterju.

RTV Slovenija bo zaradi stavke v ponedeljek, 26. septembra 2022, prisiljena prilagoditi, v določeni meri celo skrajšati programske vsebine in prilagoditi programske sheme, kar v vodstvu močno obžalujejo, hkrati pa je direktor TVS Uroš Urbanija izrazil zahvalo vsem tistim, ki bodo na dan stavke delali in poskrbeli za profesionalno dostavljanje informacij javnosti. “Kakšen bo program, odločajo odgovorni uredniki in ne @helencam. Vesel sem, da se je veliko število sodelavcev odločilo, da delamo. Za profesionalno @RTV_Slovenija!”, je zapisal Urbanija.

Napetost pred stavko na RTV narašča, v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS so že pred dvema tednoma opozorili, da vodstvo javnega servisa stopnjuje pritiske in grožnje z disciplinskimi postopki zoper tamkajšnje novinarje, niso pa obsojali levičarskih akcijah, ki so jih javno izvajali na televiziji, in dejstva, da nekateri novinarji v času dela enostavno niso prišli na delo. Čeprav jim je vodstvo ponudilo možnost mediacije, so se vseeno odločili, da jo zavrnejo in da stavka ostane.

Novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl (Vir: vfokusu)

V vodstvu RTV Slovenija se zavedamo, da je pravica do stavke ustavna pravica, ki jo spoštujemo, vendar mora biti izvedena v skladu z zakonodajo,” so zapisali in pojasnili, da to pomeni, da je stavka organizirana prekinitev dela na delovnem mestu, kar po njihovo ne pomeni, da stavkajoči lahko ovirajo tiste, ki delajo. Kot je zapisala Eugenija Carl na Facebooku, so novinarji opozorili, da so dobili sporočilo vodstva, v katerem piše, da bo RTV Slovenija stavkajočim za čas stavke zagotovila samo temeljne pravice iz delovnega razmerja, ne pa tudi osebnega dohodka. “Če se bodo stavki pridružili tudi honorarni sodelavci in študenti, ti za čas stavke ne bodo prejeli honorarja oziroma se jim bo honorar sorazmerno znižal. To pomeni, da čas stavke ne bo plačan,” je zapisala Carl.

Sprememba avtorjev pri ustvarjanju oddaje Utrip
Ker pa vse našteto še ni dovolj razburilo zaposlenih na RTV, je naslednje še dodatno poskrbelo za napetosti, in sicer spremenjen seznam avtorjev oddaje Utrip do konca leta, kot piše N1. Po prvotnem seznamu naj bi oddajo, ki je namenjena tedenskemu notranjepolitičnemu dogajanju v Sloveniji, po 15. oktobra ustvarjala Jasna Krljić Vreg, zdaj pa se je na seznamu pojavil Jože Možina, ki je že od nekdaj trn v peti vsem zaposlenim. 29. oktobra, ko naj bi oddajo ustvarjal novinar Gregor Drnovšek, je na novem seznamu naveden Marko Milenković. 26. novembra naj bi oddajo Utrip sestavljala Andreja Lešnik, vendar je na novem seznamu kot avtor oddaje predviden Gašper Petovar.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...