Stoltenberg o ruski krivdi za nesrečo na Poljskem: Brez invazije se to ne bi zgodilo!

Datum:

Začetne analize kažejo na to, da je včerajšnjo eksplozijo v poljskem kraju Przewodowie domnevno povzročil izstrelek ukrajinske protiletalske obrambe. Izstreljen pa je bil z namenom obrambe ukrajinskega ozemlja. 

Šef zveze Nato Jens Stoltenberg je po poročanju PAP prepričan, da včerajšnje eksplozije v obmejnem poljskem kraju Przewodowie na kmetiji, pri čemer sta umrli dve osebi, niso zakrivile ruske oborožene sile. Spomnimo še, da sta poljski predsednik Andrzej Duda in premier Mateusz Morawiecki sklicala krizni sestanek sveta za nacionalno varnost, zunanje ministrstvo pa je potrdilo, da gre za izstrelek ruske izdelave. Janez Janša je zločin že obsodil.

V resnici naj bi šlo za izstrelek ukrajinske zračne obrambe, ki je bil izstreljen z namenom obrambe ukrajinskega ozemlja. Kot je znano, je do eksplozije na Poljskem prišlo potem, ko je Rusija izstrelila rakete na ukrajinsko ozemlje. Preiskava glede primera še traja. Kot je poudaril Stoltenberg, zaenkrat ni znakov, da bi se Rusija načrtovala ofenzivo na proti Natu. Obenem je poudaril, da eksplozija na Poljskem ni ukrajinska krivda. Prepričan je, da je za to odgovorna Rusija, ker nadaljuje s svojo nezakonito vojno proti Ukrajini.

Foto: Twitter

Kot je še dejal, so članice Nata solidarne s Poljsko in bodo še naprej podpirale Ukrajino. Stoltenberg pa je Rusijo o tej priložnosti pozval, naj končno prekine vojno. Po njegovem opažanju je med članicami Nata soglasje, da je potrebno ostati oprezen, ohraniti mir in tesno sodelovanje. Poljski general Roman Polko pa je prepričan, da Rusija ne bo storila samomora prek napada na poljsko ozemlje.

Kancler Sholz: Ni pomembno, čigav je izstrelek, krivda je na ruski strani zaradi invazije!
Številni poljski geopolitični in vojaški strokovnjaki so sicer prepričani, da je Rusija vojaško izčrpana in si nove vojne oziroma razširitve že obstoječe ne more privoščiti. Po poročanju Visehrad24 je tudi nemški kancler Olaf Scholz dejal, da nesreče na Poljskem ne bi bilo, če Rusija ne bi napadla Ukrajine, zato je krivda na ruski strani. Ni pomembno, čigav je izstrelek.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...