Stranka SDS je črpani del kredita vrnila z obrestmi vred in prekinila pogodbo

Datum:

Največja opozicijska stranka SDS je prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da je glede na razlago 22. člena Zakona o političnih strankah (ZPolS) predsednika Računskega sodišča RS črpani del kredita danes vrnila z obrestmi vred in prekinila pogodbo. Ob tem je še sporočila, da bo v primeru dokazane kršitve kazen plačala, in poudarila, da od dominantnih medijev pričakuje, da bodo ti z enako vnemo delovali ob raziskovanju afere #IranNLBgate, družine Hakl v povezavi z Večerom in odpisu dolga Zoranu Jankoviću v vrednosti 16 milijonov evrov. 

                   

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je pred dvema dnevoma na novinarski konferenci glede uveljavljanja arbitražnega sporazuma in drugih aktualnih tem odgovoril tudi na novinarska vprašanja okoli najema kredita SDS pri fizični osebi. Poudaril je, da je bil najem kredita povsem transparenten, in dodal, da lahko vsakdo vpogleda v pogodbo pri notarju. “Če smo bili zavedeni in bodo pristojne institucije presodile, da je stranka naredila prekršek, bomo kazen plačali in to popravili,” je bil že takrat jasen in dodal, da je stranka SDS doslej vedno vsa sredstva, ki si jih je izposodila, tudi vrnila.

Prav tako je Janša pojasnil, da je stranka v stik s posojilodajalko prišla prek podjetja Nova obzorja, d. o. o., v katerem ima manjšinski delež. Na eni izmed sej v lanskem letu je Izvršilni odbor SDS sprejel sklep, da bo stranka v prihodnjih dveh letih svoj delež v omenjeni založbi postopoma in v skladu z Zakonom o financiranju političnih strank odprodala. “Pogodba je bila sklenjena pri notarju, za zakonitost te pogodbe odgovarja notariat,” je dejal predsednik SDS in dodal, da je bilo posojilo vzeto v treh deležih ravno zato, da bi bilo vse v skladu z Zakonom o financiranju političnih strank. Pogodba je bila deponirana pri vseh pristojnih institucijah, zavarovanje deleža je bilo takoj, v skladu z zakonom in v ustreznih rokih, sporočeno Ajpesu.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...