Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

Datum:

“Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se kaže v stopnjevanju nasilja,” izpostavlja nekdanji generalni direktor policije dr. Anton Olaj, potem ko je odjeknila novica o nedavni policijski intervenciji v Kerinovem Grmu zaradi prijave streljanja, ki se je končala s kamenjanjem policistov.

V sobotnih večernih urah so bili policisti obveščeni o streljanju v Kerinovem Grmu. Zaradi tega je na kraj prihitelo več policistov, a ko so 26-letnega osumljenca vklenili, da ga odpeljejo na pridržanje, so se nad policijo s kamenjem spravili neznanci. Iz Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da se je med intervencijo “26-letni osumljenec kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti in groženj nedostojno vedel do policistov in poskušal zbežati. 26-letnika so prijeli, ga vklenili in odpeljali v pridržanje”.

Kot navajajo, so neznanci med intervencijo v policijsko službeno vozilo vrgli nekaj kamnov in ga s tem poškodovali. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja so se v delo vključili kriminalisti, ki so v nedeljo dopoldne opravili še dodatni ogled kraja in zavarovali sledove streljanja. Preiskava je v teku.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Olaj poziva vlado k predstavitvi rešitev za reševanje romske problematike
Nekdanji generalni direktor Policije Anton Olaj meni, da se “odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike kaže v stopnjevanju nasilja”. Ob tem pa poziva vlado, da “po zavrnitvi zakonske pobude enajstih županov JV Slovenije predstavi javnosti obljubljene svoje mehkejše in “boljše” rešitve”.

Vlada do konca lanskega leta obljubila sprejetje rešitev
Spomnimo: ker je koalicija svoje zakonske rešitve o romski problematiki obljubila do konca lanskega leta, je največja opozicijska stranka SDS v luči vse bolj pereče romske problematike v jugovzhodni Sloveniji februarja letos zahtevala sklic nujne seje, ki so se je udeležili tudi nekateri župani in podžupani ter svetniki, predstavniki Policijske uprave Novo mesto in Policijske postaje Šentjernej. “Zaupanje med Romi in drugim prebivalstvom v občini je na najnižji točki,” je dejal. “Med Romi namreč naraščata kriminal in nasilje, ki se selita tudi v šole. Mnogi romski otroci tudi ne obiskujejo vrtca in šole,” je med drugim izpostavil župan občine Šentjernej Jože Simončič. Da so stvari ušle izpod nadzora, je ocenil tudi župan Mestne občine Krško Janez Kerin. Slednje je med drugim ponazoril s primerom, da si delavci krškega komunalnega podjetja ne upajo več v romsko naselje, če ob tem nimajo spremstva policije.

Podžupan novomeške občine Urban Kramar je na seji spomnil, da je koalicija oktobra lani zavrnila paket zakonov, s katerimi je 11 občin jugovzhodne Slovenije s podpisi okoli 31.500 državljanov in državljank želelo reševati tudi romsko problematiko. V zvezi s spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih so denimo predlagali, da bi se otroški dodatek v primerih, ko starši otroka po 15. letu ne vključijo v nadaljnje šolanje, zmanjšal za tretjino. S predlaganimi spremembami zakona o varstvu javnega reda in miru pa so želeli doseči, da bi prišlo do zaostritve sankcij za streljanje z orožjem zunaj za to namenjenih prostorov. A spremembe zakonov so v koaliciji zavrnili s pojasnilom, da bo vlada do konca leta 2023 pripravila svoje zakonske spremembe, k čemur jo je s sklepom pozval tudi odbor za delo. Zaradi tega so v Mestni občini Novo mesto kot tudi ostalih občinah JV Slovenije vlado vnovič pozvali, naj pripravi obljubljene ustrezne zakonske rešitve.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...