Strokovnjak poziva državljane: če želimo rešiti življenja, moramo cepivo sprejeti vsi! Kljub cepljenju se moramo držati zaščitnih ukrepov!

Datum:

Predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel, ki se bo tudi sam cepil, je napovedal, da bodo o cepljenju transparentno komunicirali, državljane pa je posvaril, naj ne skočijo “na prvo žogo” ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili. Raziskave kažejo, da je zaščita pred okužbo dobra že po prvem odmerku cepiva. Kot je posvaril Fafangel, pa se bo ne glede na cepljenje treba v času, preden bomo z dovolj visoko precepljenostjo populacije dosegli kolektivno imunost, držati siceršnjih zaščitnih ukrepov.

                   

V Slovenijo je danes prispelo 9750 odmerkov cepiva proti covidu-19, v nekaj dneh bo prispela še ena pošiljka. Do konca leta bo tako lahko cepljenih 16.575 oseb, je danes na novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Prebivalce je pozvala, naj se za cepljenje odločijo.

Cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je danes v Slovenijo prispelo nekaj pred 4. uro zjutraj. Ob 3.46 je tovor prečkal mejni prehod Karavanke in ob 4.42 v spremstvu policije prispel v Ljubljano. Ob 6. uri so cepivo prevzeli v UKC Ljubljana, ga razložili in pregledali, nato pa poslali na Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. (Foto: STA)

Prihod prve pošiljke je državna sekretarka označila za zagotovo prelomen trenutek v boju proti pandemiji, ki nam je krojila in še kroji življenje v tem letu. “A še bolj pomembno je cepljenje, torej da se zanj odločimo,” je poudarila. Cepljenje se začne v nedeljo, najprej bodo na vrsti stanovalci domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli. Prvih 9750 odmerkov cepiva bodo še danes pripravili in jih razpeljali po zdravstvenih domovih, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih starejših občanov. Poleg tamkajšnjih oskrbovancev bodo med prvimi cepljeni tudi tisti zdravstveni delavci v domovih, ki delajo neposredno s to najbolj ranljivo populacijo, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je povedala Magajnejeva.

Še pred koncem leta bo Slovenija prejela še nekaj cepiva, tako da bomo do konca leta razpolagali s skupaj 16.575 odmerki cepiva oz. bo cepljenih toliko oseb. Vsaka bo nato morala biti čez tri tedne še enkrat cepljena. Enako količino odmerkov cepiva potem Slovenija pričakuje vsak teden v naslednjem letu.

Če bomo želeli rešiti življenja, se moramo cepiti vsi
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel pa je poudaril, da imamo zdaj na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse. Da so raziskovalci uspeli razviti takšno cepivo v le 10 mesecih, pa se je treba zahvaliti napredku raziskav v preteklih letih. Odločitev, da bodo najprej cepili ranljive skupine, torej oskrbovance domov za starejše, in zdravstvene delavce, je po njegovih besedah najbolj etična in smiselna, hkrati pa gre glede na trenutne omejene zaloge odmerkov cepiva tudi za najbolj učinkovit način uporabe cepiva.

Fafangel je ob tem poudaril, da cepivo samo ne bo rešilo življenj, pač pa bo šlo za “podvig naše družbe”, saj bomo cepivo morali sprejeti vsi. Predstojnik centra za nalezljive bolezni, ki se bo tudi sam cepil, je napovedal še, da bodo o cepljenju transparentno komunicirali, državljane pa je posvaril, naj ne skočijo “na prvo žogo” ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili. Raziskave kažejo, da je zaščita pred okužbo dobra že po prvem odmerku cepiva. Kot je posvaril Fafangel, pa se bo ne glede na cepljenje treba v času, preden bomo z dovolj visoko precepljenostjo populacije dosegli kolektivno imunost, držati siceršnjih zaščitnih ukrepov. Zaradi cepiva je sicer nemogoče zboleti, se pa utegne zgoditi, da bodo zbolele tudi cepljene osebe, ki so bile izpostavljene virusu, še preden so razvile imunost.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. (Foto: STA)

Strokovnjaki še nadgrajujejo tudi znanje glede trajanja zaščite po preboleli bolezni. Po zdaj znanih podatkih naj bi trajala kake tri mesece po preboleli bolezni, a Fafangel vsem, ki so preboleli bolezen, še vedno svetuje, da se držijo vseh priporočil za preprečevanje širjenja virusa. Je pa po njegovih besedah vsekakor po cepljenju boljši imunski odziv, zato pričakuje, da bo imunost po cepljenju bolj dolgotrajna kot po preboleli bolezni.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...