Strokovnjaki za varnost: To je orožje, s katerim nas premagujejo islamisti

Datum:

Islamska država je bila pri širjenju svoje propagande izjemno uspešna. V primerjavi z Al Kaido v IS kažejo izjemno poznavanje in razumevanje javnosti, s čimer uspejo rekrutirati številne somišljenike.

                   

Islamska država je bila pri uporabi sodobnih spletnih omrežij kljub širjenju skrajno radikalnih stališč za boj v njihovi sveti vojni izjemno uspešna. Najbolj aktivni so bili na spletnem omrežju Twitter, ki se je izkazal kot najbolj učinkovit medij za širjenje islamističnih vsebin na spletu, so ugotovitve zapisali strokovnjaki v dokumentih zveze Nato.

Razlogov za uporabo je veliko
S pomočjo Twitterja so širili informacije, ki sicer mnogih ljudi ne bi nikoli dosegle. Twitter je namreč medij, ki zajema širok demografski in globalni doseg, je enostaven za uporabo in najbolj primeren za anonimno ali kriptirano komuniciranje, ki je potrebno za škodljive operacije IS.

Poleg tega je Twitter za IS prikladen tudi, ker omogoča širjenje prepovedanih vsebin, ki jih na drugih omrežjih ne smejo objavljati in ki so nujno potrebne za vojno informacij ter hibridno vojskovanje.

Idealen za širjenje informacij
Islamisti sicer uporabljajo številne nenadzorovane spletne strani s filmi, fotografijami, sporočili in izjavami za javnost, ki jih lahko vidijo le poznavalci iz njihovega kroga. Da bi njihove vsebine lahko videle različne ciljne skupine tudi drugod po svetu, so za njihovo širjenje uporabljali Twitter. V primerjavi s Facebookom, Snapchatom in drugimi spletnimi omrežji omogoča Twitter v primeru izbrisa profila najhitrejše “okrevanje”  in ponovno vzpostavitev profilov.

Twitter kot nevarno orožje
S pomočjo Twitterja IS bolj učinkovito mobilizira množice, kot to počnejo organizacije, ki širijo podobne ideologije in imajo enako število pripadnikov. Strokovnjaki za varnost zato opozarjajo, da je Twitter izjemno nevarno orožje, ki ima močan vpliv na rekrutiranje somišljenikov IS. To dejstvo je neizogibno in bo spremenilo dinamiko vsake vojne tega stoletja. Islamska država je prva organizacija, ki je te okoliščine izjemno izkoristila, še opozarjajo strokovnjaki.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki