Sultan Erdogan v stilu Sulejmana Veličastnega – v Turčiji razglasili izredne razmere

Datum:

V Turčiji so razglasili izredne razmere. Odločitev o tem je sprejel turški svet za nacionalno varnost, ukaz pa je razglasil predsednik države Recep Tayyip Erdogan. Danes naj bi o tem razpravljal tudi parlament, a glede na silovitost čistk v javnem in zasebnem sektorju, ni pričakovati odpora s strani poslancev.

Uradni razlog za razglasitev izrednih razmer je lov na vzporedne državne parastrukture povezane z islamskim verskim vodjo Fetullahom Gülenom, ki je v izgnanstvu v ZDA. Namestnik premierja in tiskovni predstavnik vlade Numan Kurtulmus je dejal, da “to ne bo vplivalo na vsakdanje življenje ljudi. Tudi delo parlamenta ostaja nedotaknjeno”.

Parlament lahko odpravi izredne razmere
Turški parlament lahko omeji trajanje ali celo odpravi stanje izrednih razmer. A to bo težko že zaradi splošnega strahu in represije, pa tudi zato, ker ima Erdoganova stranka v parlamentu večino. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je od Turčije že zahteval, naj izredne razmere omeji na najkrajši možen čas, poroča STA.

“Potrebno jih je časovno omejiti in nato nemudoma končati. Vse ostalo bo raztrgalo državo in Turčijo oslabilo tako navznoter kot navzven,” je v Washingtonu dejal Steinmeier.

Izredne razmere ne bodo prizadele svobode medijev
Podpredsednik vlade Mehmed Simsek je prek twitterja sporočil, da izredne razmere ne bodo imele vpliva na svobodo medijev ali svobodo gibanja. Trdi, da ne gre za uvedbo vojnega stanja, kot je to bilo v času vojaške diktature leta 1980.

Oglasil se je tudi predsednik Erdogan, ki je dejal, da zagotavlja, da v času izrednih razmer ne bo omejitev. “Izredne razmere so za zaščito prebivalstva in definitivno ne proti pravu in svoboščinam,” trdi turški predsednik.

Kdo še verjame Erdoganu?
Takšne trditve pa so popolnoma iz trte izvite, če vemo, da se je svoboda medijev in javnega izražanja v Turčiji pod Erdoganom trpela že mnogo pred domnevnim poskusom državnega udara. Erdogan je zapiral novinarje, radije in televizije, ki so bile nenaklonjene aktualni vladi. Po puču, pa je naredil popolno čistko v vojski, policiji, javnih službah in v šolstvu, kjer je brez dela ostalo več kot 15.000 ljudi. Tako torej Erdogan vidi svobodo izražanja.

Tudi druga izjava, o svobodi gibanja, je popolna iluzija. Vlada je odstavila več kot 1700 dekanov fakultet, vse profesorje, ki so v tujini pa pozvala naj se nemudoma vrnejo domov. V času izrednih razmer lahko pristojne turške oblasti razglasijo policijsko uro, prepovedo zborovanja, cenzurirajo medije ali jih celo ukinejo. Zato o svobodi govora, tiska in gibanja v Turčiji ne moremo več resno govoriti. Sultan Erdogan začenja svoj pohod.

A. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...