Skrajneži narisali svastike tudi na hiši belgijskega premierja!

Datum:

Protestniki so porisali dom belgijskega premierja Alexandra De Crooja s kljukastimi križi v neonsko zeleni barvi. Pri tem so uničili tudi sosedovo hišo, policija pa še vedno ni odkrila storilcev. Kljukasti križ postaja pravi “modni trend” v zadnjih tednih, saj ga je bilo mogoče najti tudi v Sloveniji, na pročelju ambulante državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Alenke Forte in zavoda Iskreni.

                   

Podobno kot so v Sloveniji sovražniki že prišli na dom poslancev in jim grozili z napisi, pa se nekaj podobnega dogaja tudi v Belgiji. Belgijski predsednik vlade Alexander De Croo je doma naletel na zelo neprijetno presenečenje – kljukaste križe na hiši in poštnem nabiralniku. Zaenkrat še o storilcih nimajo nobenih dokazov, a predvidevajo, da gre za delo ene izmed desničarskih skupin, je poročal RT.

Policija je v ponedeljek zablokirala ulico v bližini domovanja De Crooja in ogradila območje okrog njegove hiše. Kot poročajo mediji so vandali uničili belo fasado na njegovi hiši z zelenim neonskim napisom. Zaenkrat še ni popolnoma jasno, kdaj se je sedem kljukastih križev pojavilo na pročelju hiše. Kot ugotavlja policija bi se lahko pojavili v nedeljo popoldne ali v ponedeljek zjutraj in jim ni jasno, kdo je to storil.

Foto: Twitter

Napad z grafiti je prestrašil njegovega soseda, ki je policijo zaprosil za dodatno varovanje, saj so storilci uničili tudi njegovo domovanje. Medtem ko so lokalni mediji sprva incident povezovali s protestom nacionalistične skupine “Flandrija, naša država”, ki so se udeležili protesta z zelo nizko udeležbo, ki so protestirali zoper omejevalne ukrepe. Sedaj pa niso povsem prepričani, če ti stojijo za protesti.  De Croo je funkcijo predsednika vlade prevzel oktobra, po neverjetnih 652 dneh brez uradne vlade v Belgiji. Pred nastopom pa je bil vršilec dolžnosti finančnega ministra.

V Belgiji rekordna smrtnost zaradi koronavirusa
Belgija se trenutno sooča z najvišjim številom smrtnih žrtev v Evropi. Na milijon prebivalcev je zaradi koronavirusa umrlo 1385 ljudi, skupno pa jim je umrlo preko 21 tisoč. Globo zakoreninjena delitev med francosko in nizozemsko govorečim prebivalstvom pa vnaša še dodatne neravnovesje zaradi omejevalnih ukrepov, medtem ko na obzorju še ni videti izboljšanja stanja.

Vandali so uničili fasado s kljukastimi križi na ambulanti zdravnice Alenke Forte (Foto: Twitter)

Kljukasti križi so postali nova moda?
Kot kaže so kljukasti križi postali modna muha današnjega časa. Medtem ko so bili znaki, zaradi povezanosti z nacizmom v preteklosti tarča velikega obsojanja, pa je protestnikom v današnjih časih to postalo stalnica. Med vikendom so vandali uničili pročelje ambulante Alenke Forte v Trbovljah, v ponedeljek pa so uničili tudi zunanjost prostorov Zavoda Iskreni.

Kljukasti križi so se pojavili tudi na pročelju Zavoda Iskreni (Foto: Twitter)

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...