Švedski parlament izglasoval nezaupnico socialističnemu premierju Löfvenu

Datum:

Švedski parlament je danes izglasoval nezaupnico premierju Stefanu Löfvenu. Tako je socialistični voditelj postal prvi premier v zgodovini države, ki so ga odstavili opozicijski poslanci in mu dali teden dni časa, da odstopi ali pa da razpiše predčasne volitve.

Nezaupnico Löfvenu je podprlo 181 od 349 poslancev švedskega parlamenta. Podporo nezaupnici, ki so jo v četrtek vložili desni Švedski demokrati, je napovedalo več opozicijskih strank, med drugim Zmerna stranka, krščanski demokrati in tudi Leva stranka, od katere je bila vlada odvisna. Vodja stranke Švedskih demokratov Jimmie Akesson je dejal, da je bila vlada vseskozi šibka in “nikoli ne bi smela priti na oblast”.

63-letnik premierski položaj zaseda od leta 2014. Od začetka leta 2019 vodi manjšinsko vlado, ki jo sestavljajo njegovi socialdemokrati in Zeleni. Ob tem je imela vlada s Sredinsko stranko in liberalci sklenjen dogovor o podpori v parlamentu. Vlada je bila odvisna še od podpore Leve stranke, ki pa nasprotuje predlagani reformi določanja cen najemnin za novogradnje. Švedski demokrati so tako vložili nezaupnico, ki jo je podprla tudi Leva stranka.

Švedski premier Stefan Löfven in predsednik Švedskih demokratov Jimmie Åkesson (vir: twitter)

Kako se bo Löfven odločil, še ni znano, analitiki pa so napovedali, da pričakujejo premierjev odstop, a so dodali, da bi se nekdanji sindikalni šef, ki slovi po svojih pogajalskih sposobnostih, lahko tudi vrnil. Tudi predčasnih volitev si socialni demokrati ne želijo. “Če bo prišlo do predčasnih volitev, bi po javnomnenjskih anketah sodeč socialni demokrati izgubili precej glasov,” je prepričan Anders Sannerstedt, politolog z univerze v Lundu.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Grims pojasnil, zakaj ni želel glasovati o deklaraciji o Ukrajini

Slovenski dominantni mediji, ki delujejo pod okriljem tranzicijske levice,...

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...