Švedski premier odločno: “Če EU ne more nadzorovati zunanje meje, potem mora opustiti načelo prostega gibanja”

Datum:

Če Evropska unija ne more nadzorovati svoje zunanje meje in izgnati tistih, ki niso upravičeni do bivanja, potem je treba opustiti načelo prostega gibanja ljudi, je v torek dejal švedski premier Ulf Kristersson.

V odzivu na umor dveh švedskih državljanov, ki sta bila ustreljena v islamističnem terorističnem napadu v središču Bruslja v ponedeljek zvečer, je Kristersson izrazil jezo, ker je kriminalec svobodno taval po Evropi, ko je bilo znano, da je radikaliziran.

“Ni bilo v redu, da je bil zločinec na prostosti, čeprav so vedeli, da je bil radikaliziran,” je dejal na tiskovni konferenci v Stockholmu.

Terorist, imenovan kot 45-letni tunizijski migrant Abdesalem Lassoued, je dobil  leta 2020 zavrnjen azil v Belgiji, vendar je še vedno bival v de facto prestolnici EU, ne da bi ga izgnali.

Lokalni mediji so v torek poročali, da je bil varnostnim službam znan kot grožnja radikalizacije, da je bil v Tuniziji obsojen zaradi terorističnih kaznivih dejanj, belgijski policiji pa je bil znan po nedavnih grožnjah prebivalcu azilnega centra v Bruslju.

Zaščititi evropske meje
“Evropske meje je treba zaščititi,”
je dejal Kristersson novinarjem. “Če nimamo nadzora nad evropskimi mejami, če lahko vstopite v Evropo in pridete med meje, potem je situacija nevarna. “Brez nadzora na zunanji meji Evrope ne moremo imeti prostega gibanja v Evropi,” je opozoril. Kristersson je dodal, da so bili dogodki v Bruslju v ponedeljek zvečer “najbolj jasen signal” o nadaljnjem neuspehu Evropske unije pri nadzoru svojih meja. Švedski premier je tudi razkril, da so obveščevalni podatki pokazali, da je bil napad namerno “usmerjen proti Švedski in Švedom” in da je napadalec že obiskal Švedsko. “Občasno je bival na Švedskem,” je dejal Kristersson, a potrdil, da švedski policiji ni bil znan po kakršnih koli kaznivih dejanjih med bivanjem v državi. “To je čas za več varnosti, več previdnosti, več pazljivosti. Enostavno ne smemo biti naivni,” je dodal švedski voditelj, čigar država je avgusta po ogorčenju v islamskem svetu zvišala stopnjo terorizma na drugo najvišjo stopnjo po seriji javnih sežigov Korana v državi. Kristersson pa je vztrajal, da se Švedi ne bodo prestrašili in da ne bodo sprejeli Evrope, v kateri morajo švedski državljani skrivati ​​svojo pravo identiteto. “Nočem, da Švedi hodijo naokoli in skrivajo, da so Švedi. Ne moremo in ne smemo dopustiti takšnega stanja,” je dodal.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...