Svet pretresa umor dveh Skandinavk v Maroku: Džihadisti ob gnusnem dejanju kričali “sovražnici Alaha”

Datum:

Maroške oblasti so v povezavi z umorom dveh skandinavskih pohodnic v Visokem Atlasu aretirale še tri osumljence. Danske oblasti pa so potrdile pristnost posnetka umora, ki ga je posnel eden od napadalcev in na katerem vzklikajo “sovražniki Alaha”.

                   

Tri osumljence za umor 24-letne Danke Louise Vesterager Jespersen in 28-letne Norvežanke Maren Ueland so aretirali v Marakešu. Eden od osumljencev je medtem v priporu že od ponedeljka. Sumijo ga članstva v skrajni islamistični skupini.

Na povezave s terorizmom kaže tudi videoposnetek umora, ki je zaokrožil po spletu. Na njem eden od napadalcev večkrat izreče besede “sovražniki Alaha” in govori o “maščevanju za naše brate v Hadžinu”. Gre za vas na vzhodu Sirije, ki so jo pretekli teden iz rok skrajne skupine Islamska država zavzeli sirski uporniki ob podpori mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Danska obveščevalna služba je danes potrdila pristnost tega posnetka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eno izmed umorjenih deklet. (Foto: Twitter)

Trupli mladih turistk so našli v ponedeljek na odročnem goratem območju deset kilometrov od turistične vasi Imlil v Visokem Atlasu, ki je izhodiščna točka za vzpon na 4167 metrov visoko goro Toubkal, najvišji vrh Severne Afrike. Odgovornosti za dvojni umor ni prevzel še nihče.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je v noči na danes obsodil ta “surov” zločin z morebitnimi političnimi motivi, lahko pa bi šlo celo za teroristično dejanje. Norveška premierka Erna Solberg pa je obsodila ta “brutalen in nesmiseln napad na nedolžni” osebi.

C. Š., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...