fbpx

100-letnica rojstva svetega Janeza Pavla II: “Krščanstvo je srce Evrope!”

Foto: epa

Papež Frančišek je ob stoletnici rojstva svetega papeža Janeza Pavla II daroval mašo v baziliki svetega Petra in papeža ljudi, kakor je javnost rada označevala Janeza Pavla II, ki je zaslužen za padec železne zaveze, označil za primer “dobrega pastirja”.

“Danes tu lahko rečemo: Pred stotimi leti je Gospod obiskal svoje ljudstvo,” je v svoji pridigi povedal papež Frančišek. “Poslal je moža, ga pripravil za škofovanje in vodenje Cerkve. Ko se spominjamo svetega Janeza Pavla II, ponavljamo: “Gospod ljubi svoje ljudstvo”; “Gospod je obiskal svoje ljudstvo”; Poslal nam je pastirja.”

Če je papež Frančišek v svoji pridigi izpostavil, kako so svetega Janeza Pavla II, ki se je rodil na Poljskem 18. maja 1920 kot Karol Józef Wojtyła, odlikovale lastnosti kot so življenje predano molitvi, bližina ljudem in njegova ljubezen do pravičnosti, je poljski premier Mateusz Morawiecki v kolumni za francoski Le Figaro naslovljeni “Krščanstvo je srce Evrope” poudaril, da je zgodba svetega Janeza Pavla II zgodba dečka iz Wodowic, ki je postal pontif in pomagal premagati imperij zla, kakor je označil padec komunizma v Evropi.

Pomembnost domovine
Morawiecki je po pisanju V4NA poudaril, da je naša dolžnost vrnitev k papeževim mislim, še posebej glede solidarnosti v času koronakrize. “Papež Janez Pavel II je s svetom delil oznanilo vere in modrega upanja. Danes, ko se pandemija spreminja v najhujšo ekonomsko krizo v zadnjih stotih letih, potrebujemo to upanje bolj kot karkoli.”

Poljski premier Mateusz Morawiecki na proslavi 100-letnice rojstva svetega papeža Janeza Pavla II v Wadowicah (foto: EPA)

“Domovina je utelešenje skupnega dobrega, zato vsak državljan nosi izjemno odgovornost,” pa je ob priliki papeža Janeza Pavla II citiral poljski predsednik Andrzej Duda, ki je skupaj z ženo Agato bral iz Wojtiline knjige naslovljene Spomin in identiteta.

Ivan Šokić