15 mrtvih v policijski akciji na domu osumljenca za teroristični napad v Šrilanki!

Šrilanka (Foto: posnetek zaslona)

V policijski akciji, ki jo je šrilanška policija izvedla na domu osumljencev za nedavni teroristični napad, je bilo v streljanju najmanj 15 mrtvih, dva osumljenca pa sta na begu. Hiša je bila prava tovarna za izdelavo bomb, v njej pa so našli tudi zastave in uniforme s simboli ISIS.

Po velikonočnih terorističnih napadih v Šrilanki, v katerih je umrlo več kot 300 ljudi, je tamkajšnja policija izvedla racijo na domu enega izmed osumljencev v kraju Sainthamaruthu na vzhodu države. Pri tem je med ekstremisti in policijo prišlo do streljanja, v katerem je bilo 15 mrtvih, v hiši pa so odkrili veliko zalogo eksploziva in bomb, našli pa so tudi zastave in uniforme s simboli Islamske države. Ta je že prevzela odgovornost za teroristične napade, a povezave do sedaj niso uspeli dokazati. Domneva se, da je napade izvršila lokalna ekstremistična skupina National Tawheed Jamath (NTJ), a ta odgovornosti (še) ni prevzela.

Od 15 mrtvih je bilo šest osumljencev in devet civilistov, med katerimi je bilo tudi šest mladoletnih oseb, policija pa zdaj preiskuje morebitne povezave med civilisti in osumljenci za terorizem. Kot še poroča CNN, so v mestih Kalmunai, Chavalakade in Sammanthurai po streljanju vzpostavili policijsko uro, predsednik vlade Ranil Wickremensinghe pa je odločen izkoreniniti speče teroristične celice.

Šrilanka (Foto: posnetek zaslona)

Na begu dva osumljenca
Po raciji je eden izmed osumljencev ranjen pobegnil z motorjem, prav tako pa bi lahko pobegnil vsaj še en. Predsednik Maithripala Sirisena je na novinarski konferenci v petek sporočil: “Vsaka hiša v državi bo pregledana. Sestavljen bo seznam prebivalcev vsake hiše, da bomo zagotovili, da nikjer ne bo živela nobena neznana oseba.”

Policija, Šrilanka (Foto: posnetek zaslona)

Nedeljske maše zaradi varnosti odpovedane
V petek je kardinal Malcolm Ranjith iz nadškofije v Kolombu sporočil, da so do nadaljnjega zaradi varnosti odpovedane nedeljske maše. Šrilanška vlada je tudi pozvala muslimane, da v času petkovih molitev ostanejo doma, in nekatere mošeje so bile zaprte, a številni poziva niso upoštevali. V Šrilanki so sicer tako kristjani kot muslimani manjšina, saj je velika večina prebivalcev budistov.

J. Ž.