fbpx

16-letna vladavina Angele Merkel se je končala, parlament izvolil njenega naslednika

Foto: epa

Danes se je 16-letna vladavina nemške kanclerke Angele Merkel tudi uradno končala, ko je parlament izvolil njenega naslednika Olafa Scholza. Poslanci so s 395 proti 303 glasovali za Scholza, nekdanjega finančnega ministra Merklove, za novega voditelja države.

Angela Merkel je glasovanje spremljala iz galerije in požela bučen aplavz, medtem ko je potekal postopek izvolitve. Tudi Olafu Scholzu so po glasovanju zaploskali, za darilo dobrodošlice pa je prejel šopek rož in košaro jabolk, nato je pred poslanci prisegel.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je po potrditvi v parlamentu Scholza tudi uradno imenoval za kanclerja. Sledila je še prisega v parlamentu, Merklova pa mu je tudi že uradno predala posle. Z imenovanjem kanclerja ter 16 ministrov in ministric se bo po desetih tednih končalo povolilno obdobje. Scholz bo prevzel oblast kot vodja tako imenovane “semaforske” koalicije, ki združuje njegovo rdečo stranko SPD z liberalno rumeno FDP in okoljevarstvenimi Zelenimi. Glede ministrstev so se v koalicijski pogodbi dogovorili, da ima SPD kanclerja in šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve. Zeleni so si izborili pet ministrstev, med drugim zunanje ter ministrstvo za gospodarstvo in podnebno politiko. Liberalci bodo vodili štiri ministrstva, vključno s finančnim.

Foto: epa

Vlada je predstavila svoje načrte za oblast v koalicijskem dogovoru, objavljenem prejšnji mesec, in nakazala svojo podporo liberalnim politikam, kot so spodbujanje priseljevanja, krepitev pravic prosilcev za azil, lažja pot do državljanstva, legalizacija konoplje in znižanje volilne starosti do 16. Pričakuje se tudi, da bo koalicija zavzela odločno naklonjenost EU, kar bo verjetno škodilo odnosom z Veliko Britanijo po brexitu.

Scholz je deveti kancler Nemčije in četrti socialdemokratski kancler za Willyjem Brandtom, Helmutom Schmidtom in Gerhardom Schröderjem. Od ustanovitve leta 1949 so Nemčijo 52 let vodili kanclerji iz vrst konservativne unije, socialdemokrati pa so bili na čelu vlade 20 let.

Sara Kovač