fbpx

Berlinski senat zaostril covidne ukrepe: Na obisk le dva odrasla iz drugega gospodinjstva, na božični sejem le ob upoštevanju pogoja PC

Foto: epa

Prebivalci Berlina se bodo morali navaditi na nova pravila. Berlinski senat se je namreč odločil, da bo zaostril številne ukrepe, namenjene zmanjšanju prenosa novega koronavirusa. Med drugim se je odločil za omejitve stikov za zasebna druženja in določil nove zgornje meje za večje dogodke. Zaostritev bo v glavnem najbolj prizadela necepljene.

Zasebna srečanja, ki se jih udeležujejo tisti, ki so necepljeni ali covida niso preboleli, so sedaj omejena na njihovo lastno gospodinjstvo in največ dve osebi iz drugega gospodinjstva. Otroci do 14. leta starosti so izključeni. To ustreza uredbi, o kateri sta se zvezna in državna vlada dogovorili v četrtek.

Za večje dogodke s tako imenovanim “konceptom higienskega okvira” je senat določil zgornjo mejo 5 tisoč udeležencev zunaj in 2500 znotraj. Za ostale dogodke je zgornja meja 1000 ljudi hkrati prisotnih na prostem in 200 v zaprtih prostorih.

Pravila, ki zadevajo božične tržnice, klube in restavracije
Pravilo 2G (oziroma pravilo PC) velja za vse berlinske božične tržnice. To pomeni, da imajo dostop do tržnic le tisti, ki so ozdraveli in so bili cepljeni. Poleg tega je potrebna zaščitna maska. Ples v berlinskih klubih in diskotekah ni več dovoljen. Lahko pa te še vedno ostanejo odprte. Glede zaprtja klubov obstajajo določeni kriteriji (zapre se v primeru, ko incidenca preseže 350), pri čemer pa bo potrebno še razjasniti nekatera pravna vprašanja. Odprta vrata bodo ohranile tudi restavracije. Članica zveznega sveta Nemčije Dilek Kolat, zadolžena za področje zdravja, je sporočila, da se trenutno razpravlja o strožjih pravilih, na primer glede zagotavljanja minimalnih razdalj med ljudmi in ali bi poleg pravila 2G veljal tudi negativni test na covid-19.

Foto: epa

Pravila za avtobuse, vlake in šport
Pravilo 3G od srede velja tudi za platforme v Berlinu. To pomeni, da je dostop omogočen samo tistim, ki so bili cepljeni, ozdraveli ali negativni na testu. To je bilo že prej obvezno na avtobusih, vlakih in regionalnih vlakih. V poslovnih zgradbah velja upoštevanje pravila 3G, pri zadrževanju v zaprtih prostorih knjižnic in arhivov pa je nujno upoštevanje pravila 2G.

Šport in izvajanje neprofesionalnih športov na prostem je dovoljeno le ob upoštevanju pogoja 3G,  v primeru, ko šport izvajaš sam ali pa skupaj s sorodniki zadostuje držanje primerne distance, poroča B.Z. Berlin. Zaostreni ukrepi začnejo veljati z današnjim dnem.

Nina Žoher