fbpx

21. stoletje pa takšno: Kristjanom svetujejo, naj ob navzočnosti muslimanov ne nosijo križa na vidnem mestu

Foto: iStock

Kristjanom v avstralskem Sydneyju so svetovali, naj v javnosti skrijejo križe, ki jih imajo na verižicah. To se je zgodilo po tem, ko je arabsko govoreča skupina kričala: “J**** Jezusa!” in napadla par na vlaku, sprevodniki pa so dogajanje opazovali  iz varne razdalje in niso storili nič, da bi ustavili nasilneže. 

Daily Telegraph poroča, da je bil par napaden med vožnjo skozi muslimanske enklave, ki se nahajajo na jugozahodu mesta Sydney. Mike, ki svojega priimka ni izdal iz strahu, da bi postal ponovna tarča, je povedal, da so se mu štirje moški bližnjevzhodnega videza približali in mu iztrgali križ z vratu, ga pohodili in ga začeli pretepati po obrazu, hrbtu ter ramenih. Medtem, ko ga je njegovo dekle skušalo zaščititi, je postala tarča dveh ostalih žensk.

Foto: iStock.

Napadeni dogodek označuje kot verski zločin
Kljub temu, da je pet sprevodnikov na vlaku opazovalo napad, niso naredili nič, da bi napad preprečili. Za Telegraph je napadeni povedal, da je kot Avstralec z grškim poreklom vedno nosil križ in dodal, da napad razume kot verski zločin. Mike se je glede napada obrnil na vodjo grške skupnosti Georga Capsisa, ki izpostavlja, da so kristjani v avstralskem Sydneyju tarča preganjanja predstavnikov muslimanskih tolp. Povedal je, da niti naključno ne gre za osamljeni primer, saj je bil Mike že četrti po vrsti, ki mu je v zadnjih šestih mesecih poročal glede versko motiviranega napada.

Foto: iStock

Mediji se o zločinih sprenevedajo
Capsis poudarja, da obstajajo tolpe muslimanskega porekla, ki nadlegujejo ljudi, ki se razglašajo za kristjane. “O tem ne slišite nič, ker o tem nihče ne poroča,” je dejal in dodal, da so tudi ostale tri žrtve napadli v javnem prometu v jugozahodnem delu mesta. “Ne želijo, da bi tja stopil katerikoli kristjan ali drugi nevernik.”

Foto: iStock

Minister je prepričan, da je treba težavo zatreti v kali in dodal, da lahko zaenkrat svetuje, naj kristjani ob navzočnosti muslimanov skrijejo svoje križe, ki razkrivajo njihovo pripadnost krščanski veri, z namenom, da jih ne izzovejo v konflikt. “Pripadniki grške pravoslavne cerkve nosijo velik križ, zato jim svetujem, da so praktični in v teh predelih po nepotrebnem ne izzivajo konflikta.”

Novinarski predstavnik policije pa je izpostavil, da je incident še vedno predmet preiskave in skupnost opomnil, da tovrstni zločini ne bodo tolerirani. Iz železnic so komentirali, da se sprevodniki niso odzvali, ker je njihova glavna naloga, da preverjajo veljavnost vozovnic, glede dogodkov pa so usposobljeni, da jih opazujejo iz varne razdalje in o teh obvestijo policijo. Capsis je komentiral, če bo še naprej veljalo takšno prepričanje, bo kmalu skupil nekdo drug.

N. Ž.