Kristjani smo najbolj ustrahovana verska skupnost na svetu

Foto: katoliska-cerkev.si

Po vsem svetu so kristjani preganjani zaradi svoje vere. Adina Portaru, pravna svetovalka organizacije ADF International, ki se zavzema za pravico ljudi, da živijo v skladu s svojo vero, je povedala, da je Evropski parlament žrtvam preganjanja podal priznanje, da bo razvil ustrezne ukrepe, ki bodo zaščitili verske skupine po svetu. 

V skladu z zavezo Evropske unije glede spoštovanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin so poslanci v Evropskem parlamentu poudarili potrebo po zaščiti verske svobode po celem svetu, poroča Euractiv.

Letno poročilo prinaša novo dimenzijo standardnemu pozivu k spoštovanju človekovih pravic. Na koncu poročila je poudarjena ugotovitev, da kristjani predstavljajo versko skupino, ki je po svetu med vsemi najbolj nadlegovana in ustrahovana. Ustrahovana pa je tudi v Evropi, saj krščanski begunci redno trpijo zaradi versko motiviranega preganjanja. V nevarnosti za izumrtje pa so tudi najstarejše krščanske skupnosti, še posebej v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu.

Število kristjanov vztrajno pada
Dokazi o ogroženosti krščanske vere so neizpodbitni in zahtevajo od mednarodne skupnosti, da ukrepa. Pred nedavnim pa so bile objavljene novice glede tega, da je teroristična skupina Islamska država v samomorilskem napadu v cerkvi v Kairu povzročila smrt 24 koptskih kristajnov, da se krščanski pastorji v Sudanu zaradi veroizpovedi soočajo z obsodbo na smrt in da se Islamska država hvalisa z izvajanjem genocida v Siriji in Iraku.

Krščanske skupnosti, ki so na Bližnjem vzhodu živele kar 2.000 let, so sedaj na robu izumrtja. V Siriji se je število kristjanov zmanjšalo z 2 milijonov pod en milijon, v Iraku pa se je v samo nekaj letih število zmanjšalo z 1,4 milijona pod 260.000. Vidimo lahko, da krščanstvo na Bližnjem vzhodu počasi izumira.

Foto: epa

Foto: epa

Treba je preiskovati zločine Islamske države
S priznanjem, da kristjani predstavljajo najbolj preganjano versko skupino, se poraja vprašanje: kaj lahko naredimo, da zaščitimo in zavarujemo pravice kristjanov in zaščitimo pravice žrtev? Po prepričanju Portarujeve bi bilo treba, da bi se pregon storilcev genocida izvajal na Mednarodnem kazenskem sodišču in da bi se zunaj EU okrepil mandat posebnega odposlanca EU, ki se zavzema za spodbujanje svobode veroizpovedi.

V zvezi z mednarodnim kazenskim pregonom bi moral Evropski parlament slediti svoji resoluciji z dne 4. februarja 2016 in pozvati Varnostni svet Združenih narodov, da podpre Mednarodno kazensko sodišče pri preiskovanju zločinov Islamske države v Siriji in Iraku. Portarujeva je poudarila, da tudi če bo med stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov premalo politične volje, ki je trenutno primanjkuje, bi moralo Mednarodno kazensko sodišče ukrepati in obsoditi evropske tuje borce, ki so vpleteni v sejanje grozodejstev. Sodišče ima pristojnost, da sodi tistim evropskim storilcem, ki se borijo za Islamsko državo. Večina teh državljanov izvira iz držav, ki so podpisale Rimski statut, s katerim je bilo Mednarodno kazensko sodišče ustanovljeno. To so: Nemčija, Francija in Velika Britanija. Število evropskih tujih borcev je ocenjeno nad 5.000 na Bližnjem Vzhodu.

Z Mednarodnim kazenskim sodiščem bi morale sodelovati tudi nacionalne vlade
Portarujeva je poudarila, da bi morale nacionalne vlade sodelovati z Mednarodnim kazenskim sodiščem, da se dokazi storjenih zločinov ohranijo, katalogizirajo in uporabijo proti storilcem. Evropski parlament je pozval k ustanovitvi skupine strokovnjakov, katerih naloga bi bila zbiranje dokazov o genocidu nad verskimi in etničnimi manjšinami. V primeru realizacije bi lahko ta skupina poskrbela za to, da bi se storilcem sodilo.

Mandat posebnega poslanca bi bilo potrebno okrepiti
Okrepljen bi moral biti tudi mandat posebnega odposlanca EU za spodbujanje svobode veroizpovedi zunaj Evropske unije. Položaj posebnega odposlanca so uvedli 6. maja lani, ko je predsednik Evropske komisije na položaj imenoval nekdanjega komisarja Jana Figela za mandat enega leta. V prvem delu mandata je Figel največ pozornosti namenil naraščajočemu preganjanju verskih manjšin. Mandata  posebnega odposlanca EU ne bi bilo treba samo obnoviti, ampak bi mu bi bilo treba zagotoviti tudi večjo prepoznavnost, večjo politično moč, več sredstev v proračunu in več podpornega osebja, saj ta pripomore k ozaveščanju mednarodne skupnosti o trpljenju jazidov, kristjanov in mnogih drugih na Bližnjem vzhodu.

Splošno sporočilo letnega poročila jasno sporoča, da morajo države članice EU in EU kot celota narediti več, da bo na podlagi pregona storilcev dosežena pravica za žrtve verskega preganjanja. Mednarodna skupnost mora ukrepati z vso resnostjo, da se konča genocid na Bližnjem vzhodu in da se zaščiti kristjane in ostale preganjane verske skupine po svetu.

 N. Ž.

 • janez zorman

  Zato ne razumem Ljubljančanov, da so se pri taki politiki islama, ki odkrito podpira đihad, dali tako nategniti. Očitno smo v Sloveniji najbolj ustrahovani od dela lastne populacije.

  • sevenx

   Kmalu jih zbudi zvok Islama.

   • Milan Novak

    Čez 50 let bo zvok islama v vsakem mestu, ne samo v Ljubljani.

    • Adolf Hitler

     U to pa ne bit prepričani moi genossei ko se bo Mihec in Janezek prebudil iz 100 letnega sna potem gnade ihm gott!

 • antimur

  Ne vem, ali so razne “zaščitnice pravic” (MI, Helsinški moratorij in podobno sranje) tako butaste, hudobne, ali samo zavedene pod vplivom kučanizma, da v Sloveniji niso opazile niti enega primera ksenofobije (predvsem na katolike), zelo so pa dojemljive za ostale verske skupnosti. Zadnji primer takšne komunajzerske ogabnice Bratušce, ni nič drugega kot organiziran napad na katolike. In to od pokvarjenke, ki bi morala biti v zaporu, že zaradi svojega pokvarjenega karakterja, da ne omenjam sramotenje Slovencev v EU, sploh pa pet miljardne zadolžitve države in to samo zato, da je podaljšala mandat svoje vlade za par mesecev,

 • sevenx

  Gre za UPGRADE vere iz krščanstva v islam…

  • dvanajstzvezdic

   krščanstvo in islam sta popolnoma nekompatibilni veri. Krščanstvo nima nobene potrebe po upgradu.

   • sevenx

    Podatki in praksa kažejo drugače…

 • Coeus

  Vse religije so neumnost in zgolj sredstvo pranja mozganov mnozicam, na drugi strani pa sredstvo nabiranja moci, denarja ipd. tistim, ki so pri koritu. Sicer se mi smilijo verniki vseh religij, ki so nasedli tej propagandi in so sedaj ponekod nedolžne zrtve svoje naivnosti.
  RKC, kot instituciji, seveda ni vseeno, da stevilo njihovih vernikov upada, ker to pomeni manj prihodkov, manjša kontrola in vpliv nad narodi, drzavami,… Kar se pa ustrahovanja ipd. tice pa krscanstvo pocasi dobiva nazaj, sicer zaenkrat se v bistveno manjsi meri to, kar so sami sejali pred destletji in stoletji. Vecina sveta je bila nasilno potisnjena v to vero in zlocini RKC ocitno se niso pozabljeni. Da ne bo pomote… sem proti kakrsnemu koli nasilju… dejstvo pa je, da je vecina nasilja sedaj in skozi zgodovino, verske narave, samo da so sedaj drugi v tej vlogi. Na tej točki bi se RKC morala zamisliti in se reorganizirati, ce zelijo dobro svojim vernikom (kar je sicer prav smesno, to jim nikoli ni bilo in jim ne bo v interesu) in obdrzati premozenje in vpliv, ki ga imajo po svetu.

  • dvanajstzvezdic

   Tvoje poznavanje zgodovine je totalan podn od podna. Pišeš totalne nebuloze. Samo nekaj v razmislek:
   Aleksandrovo krvavo osvajanje Perzije in Indije je seveda krščansko nasilje. Kasneje mu sledijo njegovi generali in seveda Rim. Krvav pohod Islama in krščansko zoperstvaljanje temu nasilju je zopet krščansko nasilje. Napolenovo krvavo osvajanje Evrope in ostalega sveta je seveda zopet krščansko nasilje, I. II. svetovna vojna je seveda zopet krščansko nasilje.
   Krščanstvo je Jezus in Evangelij. Tam se pozanimaj kaj je krščanstvo.

   • janez cepec

    ti pa si, zgleda, taprav zgodovinar. še zase za nazaj ne veš, kva si devu

    • dvanajstzvezdic

     Sem napisal v sosednji kolumni o inkvizicij. Mimogrede inkvizicija nima nobene podlage v krščanstvu. Jezus je rekel možici ko je hotela kamenjati prešuštnico “Kdor je brez greha naj vrže kamen” . In še ena: “Kdor meč dvigne, bo z zmečem pokončan”, in še ena: “Če to kdo udari po levem licu mu nastavi desno”. Kje ti vidiš osnovne za nasilje. Razen seveda v človekovem napuhu, da je kakor Bog kar pa je izvirni greh. Križarske vojne so bile samo odgovor na islamsko osvajanje Jeruzalema in Konstantinopla.
     Sedaj pa je na tebi da malo razmisliš predno zopet “pamevouaš”.

     • FRANC3

      Islam je z ognjem in mečem osvajal svet. Križarske vojne so bile samo odgovor na nasilno islamizacijo.
      Že v šoli smo se učili, da so vojne osvajalne in obrambne.
      Toda pusti COEUS-a: po njegovi teoriji se Slovenci nismo imeli pravice upreti Turkom, Italijanom Nemcem,…

     • Caetano

      Inkvizicija je po novejših raziskavah, ki so bazirale res na dokumentih iz samih procesov in ne na statistikah usmrtila največ, ampak največ 8000 ljudi, tekom stoletij. V veliko krščanskih deželah niti ni bila organizirana. 8000 preveč seveda, še posebej, ker so umrli zaradi ”miselnih zločinov”, vendar zelo malo v primerjavi s totalitarnimi režimi. NKVD ali gestapo so jih toliko pobili v enem dnevu.

   • Coeus

    Na tvojem mestu bi si se enkrat prebral komentar. Tudi, kar se tice vere, religije in samih institucij ti stvari niso ravno jasne. In nikjer nisem pisal o tem, da je vecina nasilja skozi zgodovino povezanega s krscanstvom… to je cisto tvoja predpostavka od ne vem kje.

    S samo idejo krscanstva, ce predpostavimo, da je sveto pismo in Jezus podlaga tega, ni nic narobe in tudi nic slabega naceloma ne uci. Je pa RKC naredila in se vedno dela ogromno svinjarij v “Jezusovem in Bozjem” imenu. Kar se pa tice nasilja skozi zgodovino zaradi vere… je tudi 2. sv. vojna cista verska stvar. Hitler in nacisti so verjeli, da so superiorni in da morajo podjarmit ves svet zaradi tega… upam, da sedaj pocasi razumes o cem je govora? ;)

    • dvanajstzvezdic

     Še en ki govori o veri, religiji in instituciji. Sem že eni v drugi temi odgovoril, tako da se mi ne ljubi ponavljat. Na kratko pa: tudi država je institucija in tudi podjetje je institucija. Gre za organizacijo ali pa organiziranost. Krščanstvo kot vera lahko funkcionira samo v okviru skupnosti, občestva. “Kjer so trije v mojem imenu, tam sem jaz med njimi”, pravi Jezus. Ne gre za zbirko posameznikov, kjer vsak po svoje živi neko “vero” ampak gre za skupnost, kjer živijo svobodni ljudje povezani z Bogom. Če hočeš, to pomeni da sem jaz tudi del RKC-a, ampak kolikor vem ne delam ogromno svinjarij, sem samo človek z napakami, sprašujem pa se kdo je brez napak da lahko obsoja in sodi?

     • Coeus

      Sploh ne vem zakaj se trudis opravicevat svinjarije, ki jih je delala in jih dela RKC? Predpostavljam, da si verna in kristjanka… vsaj po pisanju sodec… Bom dal precej svez primer, ki ga verjetno poznas. Kdo je po tvoje kriv, ce ne RKC, za pedofilske duhovnike, ki so zlorabljali na tisoce otrok? Cerkveni dostojanstveniki in tudi vrh RKCja je za to vedel… te duhovnike so samo premescali, da so imeli vedno nove zrtve na razpolago. Vse te zločine pa so samo pometali pod preprogo na taksen ali drugacen nacin? Verniki, na splosno (vsa tista mnozica, ki ni bila neposredno v to vpletena), za to niso krivi… tudi nauki krscanstva verjetno ne… kdo je potem kriv za to?
      In ce greva se korak dalje… kako si lahko clanica, podpornica in zagovornica religije oz institucije, ne glede na dobronamerne nauke, ki ne samo, da dovoljuje taksne zlocine, ampak jih celo podpira in skriva?

  • FRANC3

   Po tvojem je edino komunizem miroljubna religija, čeprav zavračaš vsako religijo.
   Človek je tudi duhovno bitje. Brez ideje (nematerialnega) ni razvoja človeka in človeštva. Sveta brez vere ne bo, bo samo kaos. Komunizem, fašizem in nacizem to potrjujejo. Pod temi tremi ideologijami je bilo še več gorja kot pod religijami. Se pa religije po nasilnosti med sabo zelo razlikujejo. Samo primerjaj islam in krščanstvo: islam zagovarja nasilje in ga celo izvaja, krščanstvo pa ljubezen.
   To je nekako tako, kot da so možgani človeku nepotrebni.
   Po nekaterih komentarjih nestrpnežev do vere in verujočih, zgornji stavek celo to potrjuje.

   • Coeus

    Od kje vam ideja, da je “po moje” edino komunizem miroljubna religija oz celo to, da komunizem sploh je religija? Nikjer ne govorim o tem, da clovek morda ni duhovno bitje ali da je vera nujno nekaj slabega. Od kje vam taksni zakljucki?

    Ko smo ze ravno pri komunizmu, fasizmu in nacizmu… te ideologije niti pod razno niso in ne bodo povzrocile toliko gorja, nasilja,… kot ga je zgolj krscanstvo skozi vso zgodovino in to v imenu Boga, ki naceloma res zagovarja ljubezen.

    • Caetano

     Da ni ravno obratno, te totalitarne ideologije so povzročile toliko nasilja v slabih sto letih, da ga krščanstvo ne bo nikoli doseglo pa če bi trajalo par sto tisoč let.

     • Coeus

      Niti priblizno… kar se stevila ljudi tice… no ja… tukaj bi se dalo razpravljati, ceprav mislim, da vseeno ne. Ce pa pogledamo na % prebivalstva skozi zgodovino pa niti pod razno. RKC je povzrocala gorje, nasilje,… stoletja… skoraj po vsem takrat znanem svetu. Omenjene ideologije pa zgolj v parih drzavah in v dveh svetovnih vojnah, ki tudi niso bile ravno “dobesedno” svetovne.

     • Caetano

      Števila ljudi?? Pa saj je bilo v vseh teh vojnah, ki tudi niso bile vse osvajalne največ 20% žrtev, od skupnega števila totalitarnih režimov. Zdaj pravim za RKC, če pa govorimo o islamski religiji potem pa so primerjave realne…

     • Coeus

      Boljsi rezultat v krajsem casu je res uspeh… V vasih argumentih pozabljate na eno zelo pomembno stvar… in sicer, da zgodovino pisejo zmagovalci.

      Ti totalitarni rezimi so precej svezi in tudi trajali so precej krajsi cas zato lahko stanje se vedno precej dobro in realno ocenimo, ker obstajajo ali so obstajale price tem dogodkom po padcih rezimov.

      Pri RKC pa gre za sistematicno in nacrtno potvarjanje stoletij zgodovine. Sicer lahko samo ugibam, kako je bilo, definitivno pa ni bilo niti priblizno tako nedolzno, kot nam RKC prikazuje zgodovino.Na to sklepam iz svinjarij, ki jih je RKC delala in jih dela od kar sem sam na svetu in kako jih prikazujejo.

      Vcasih pa ni bilo vse dokumentirano, kot je sedaj (v veliki meri), zato je toliko tezje oceniti dejansko stanje. Tudi dokumente, ki so morda bili in so prisli v roke RKC zagotovo ni vec. Zato smo obsojeni na le te iz strani RKC in kaksnim po nesreci prezivetim, katere RKC ni uspela pridobiti pravi cas. Zato bi jaz tudi stevilko 8000, o kateri govorite spodaj, jemal s precejsno mero rezerve.

     • Caetano

      Številka 8000 se nanaša na žrtve inkvizicije, skupna številka je dosti večja, ampak še vedno ne več, kot max. 20% žrtev totalitarnih režimov. Govorimo seveda o milijonskih številkah. Do tega pa so prišli ne samo na podlagi virov RKC, ampak so vzeli v precep še cel kup drugih virov. Recimo, da so ugotovili ali se je neka politika represije izvajala samo na določenem mestu ali po celi pokrajini itd.

     • Jovo Jamnica

      Veš mogoče, koliko krivcev za množične smrti nedolžnih, ni bilo krščenih? Za Mao Zedonga sem prepričan, pa Hirohito, Ataturk pa oni tam iz Kambođe… kak se je že piso. No, kaj pa drugi? Če samo začnem z Britiš komemvelt, kjer sonce nikol nea zaide…

     • Caetano

      Ah, krščen je bil recimo tudi Stalin v pravoslavni cerkvi sicer, ampak je bil eden najhujših krvnikov kristjanov.

  • Slovenec 33

   Kaj res ne znaš skriti, da si topoumni produkt usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma.
   Že dolgo nisem bral izcedka iz tako temeljito oprane glave.
   Hvala za rože.

   • Coeus

    A je to dejansko vse, kar vas “superiorni” intelekt premore?

    Mi je prav zabavno in zanimivo kako “intelektualci”, za katerega se ocitno imate, niste sposobni spisati enega na pol kradibilnega odgovora…

    glede na vas odgovor, vam usmerjeno izobrazevanje ne bi skodilo ;)

    • Slovenec 33

     Pa tako sem upal, da sem se zmotil.
     Tu pa vidim, da se nisem.

     • Coeus

      Ste se, ste se… ampak to, da ste se zmotili v tem primeru, je se vas najmanjsi problem ;)

     • Slovenec 33

      Bom še enkrat pokomentiral tvoj izcedek.
      Nakladaš o zločinih in stranpoteh RKC, kar je po mojem videnju dokaz o topoumnosti.
      Skozi človeško zgodovino so največje zločine naredili najbolj napredni (levi režimi in ideologije).
      Število žrtev obeh svetovnih vojn je ocenjeno na ca 75 milijonov žrtev na obeh nasprotnih straneh.
      Iz tvojega izcedka pa je razvidno, da zagovarjaš napredno levo usmeritev, ki ja na svetu povzročila nad 200 milijonov žrtev samo na svoji strani.
      Je pa jasno, da naprednim levakom naši ne predstavljajo problema, kar je razvidno tudi iz nad 600 morišč slovenskih rodoljubov po slovenski zemlji, za katere nihče ne odgovoarja.
      Ja, to gre po halo efektu – primite tatu, kajne in tu si popolnoma enak slovenskima predsednikoma, vlade in države, ki zagovarjanta okupacijo in izdajo.

     • Coeus

      Kje je iz mojega “izcedka” razvidno, da zagovarjam napredno levo usmeritev? (prosim za citat)

      Pa rad bi slisal kateri napredni levi rezimi so skozi clovesko zgodovino naredili najvecje zlocine in katere?

      Primerjati stevilo zrtev obeh svetovnih vojn in po vase napredne leve usmeritve z zrtvami RKC je neumno ze samo po sebi… ko boste te stevilke pretvorili v % prebivalstva sedaj in nasli ekvivalent za zgodovinske verske cistke… se bova lahko pogovarjala dalje

      Vi predpostavljate, da so vsa ta morisca polna, izkljucno, nedolznih slovenskih rodoljubov. Kar je naslednja neumnost v vasem arzenalu. Ti po vase slovenski rodoljubi so (nekateri med njimi, ne vsi) Ropali, morili, ovajali nedolzne prave slovenske rodoljube (pa s tem ne mislim na partizane). Res je, da mascevanje na tak nacin ni primerno… ni pa to slovenska posebnost… taksne cistke se dogajajo po vsem svetu po vseh vojnah.

     • Jovo Jamnica

      Hvala Bogu, da sem agnostik. Lopni me po glavi, če bodem kdaj kolebal…

  • Adolf Hitler

   bol se se jaz nebi izrazil bravo genosse!

  • Adolf Hitler

   wera je vatikan kaj je pa vatikan?korupzija,kapitalizem,pedofilia,nasilja,egoisem,agenda transgenda,lesben droge,bolezni,religije,to je samo en kup welikega debelega sranja,a pa de ne pozabim kaj ima ta vaša prelepa cerkev pod komando CIA= CATHOLIC IN AKTION tu imaste samo en primer obstaja jih pa nešteto!

   https://www.youtube.com/watch?v=8fLE87ZgRKw

   mislm da po tem vam bo hitro pošla želja po cerkvah in verah!!!!!!!!

   CATHOLIC satanism

   https://www.youtube.com/watch?v=ltUNAKdwQro

 • dvanajstzvezdic

  Vidim, da vam krščanstvo prav pride kot kanon futer za širjenje vašega ultradesničarskega nabijanja. V neki drugi vaši kolumni pa se pljuva po kristjanih.

  • Rožle

   Ti pa pljuvaš po vsem kar ti pride pod roke …

   • dvanajstzvezdic

    Povej in pokaži kje?

 • janez cepec

  zgleda, de se vam mau kouca po srednjem veku pa inkviziciji, al se motem?

  • FRANC3

   S svojo izjavo si potrdil drugo besedo tvojega nicka.

  • garfi

   kot vedno se moteš

 • Vera

  Lenoba je povsod, tako kot neudelžba na volitvah, tako neudeležba pri svetih mašah vsaj ob nedeljah. Stari so bolani ,umirajo, mladim se pa nič več ne da . Zato bo katoliška vera izumrla . Tu ne pomaga nobena evropska ali svetovna institucija . Vsak naj sam pri sebi razčisti : Če sem kristjan, moram v nedeljo z družino ali sam-a k sv. maši in pika.Izjeme so tisti, ki so v službi !
  V moji mladosti smo vsi radi zahajali v cerkev , tudi drugače smo sodelovali ( čistili cerkev in okolico, tudi prispevali smo denar za obnovo itd ) . Danes pa še k maši zahajajo samo tisti mladi starši, ki bodo imeli v tem letu ” prvoobhajanca ali birmanca ” , ker je za njih udeležba obvezna zaradi otrok . Premalo je tudi duhovnikov, zato me zelo moti, da ob taki brezposelnosti , mladi fantje ne gredo za duhovne poklice . Zdaj imamo še samo ostarele in onemogle ” župne pastirje “, kateri svojih zadanih nalog , ne morejo tako izpolnjevati , kot mladi . Pogrešamo lepe kratke, vsebinske pridige, ter lepo petje na koru . Tudi pevci se držijo nazaj , zato se pa ni za čuditi , da bo žal vse izumrlo, saj so ljudje postali preveč pasivni na vseh področjih življenja . ” Narod, si bo sodbo , pisal sam ” !

  • FRANC3

   Realna slika verskega stanja v Sloveniji.
   Najbolj poniglavo od takih kristjanov je, da v primeru smrti svojca takoj letijo k duhovniku, za cerkveni pogreb. Bog ne daj, da duhovnik omeni, da pokojnik, niti nihče iz družine že leta in leta ni prestopil cerkvenega praga, da otroci niso krščeni, da družina ni prispevala niti € za obnovo sakralnih objektov, družina ne pomaga krasiti cerkve, otroci ne hodijo k verouku, niti v nedeljo ni molitve pred kosilom itn. V tem primeru se usujejo kritike, kaj si duhovnik misli, da bodo vseskozi viseli v cerkvi, denarja nimajo, ker varčujejo za četrti avto pri hiši, krasijo naj tisti, ki imajo otroke v veroučni šoli, da pa je duhovnik tako in tako plačan itn.
   Res smo postali hinavci brez primere.

   • Vera

    Vse ste napisal, kar sem sama pozabila . Zadnje čase me zelo motijo ” 30 dnevne gregorijanske maše ” . Nekdo mi je na to vprašanje odgovoril: ” S temi gregorijanskimi mašami, si vice kupijo ” . Žalostno, toda resnično, saj je takih maš vedno več . Slovenci : Ustrahovanja se ne smemo bati, ker s tem bomo našim sovražnikom dali še večjo moč !

   • Nata

    + + + + + + + + + + + in nazadnje dodajo – ” pa vrnejo naj, kar so pokradli ” ???????
    Ko sem poslušala Bratuškovo, mi je bilo slabo !!

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + Vera, super !
   Včasih je bilo to za nas obenem tudi druženje .
   Kako težko smo čakali praznike, izlete . Za orglami ( čeprav nisem organist ) sem preživela čudovite čase .

   • Vera

    Tudi k ” večernicam ” smo radi šli, predvsem , ko so še bile ob nedeljah cerkvene poroke . Poročalo se je po 20 parov v eni cerkvi . Ko je bil obred končan , smo zunaj cerkve počakali, da se je zbralo vseh 20 muzikantov ( ansamblov ) , ki so družno zaigrali po več melodij . ” Kopjaši ” ( zastavjaki ) so v zrak metali pisane zastave . Lepo je bilo tudi ob pogledu na pare in na vse ostale , kako so vstopali na kočije ( paruče ) smo rekli pri nas .
    Otroci smo si zelo želeli, da bi nas kdo povabil na gostijo , toda tam so smeli biti samo povabljeni, kar je bilo tudi prav . :) Bila sem na mnogih porokah, toda današnje niso niti senca tistim nekdanjim !

    • Nata

     O, zanimivo. In lepo . To je bilo druženje ………
     Jaz že od malega živim v Ljubljani , pa takih dogodkov seveda nismo imeli, ali pa se ne spomnim.
     Poroka …ja danes šparajo za avto in stanovanje in, tako ni denarja za gostije .
     Pa še o porokah. Na nekaj gostijah sem kot otrok bila, pa mi je vedno bilo slabo, ker sem se najedla dobrot, ki jih drugače nisem okusila…….

  • dvanajstzvezdic

   Ostala je samo še tradicija, ki počasi umira. Umira pa zato, ker ljudje nimajo globoke vere. Ljudje pa so zamenjali tradicijo z globoko ver. Bolje bi se bilo vprašati, koliko globoke vere pa je bilo takrat v ljudeh. Slediti Kristusi ni enostavno, to je težaško pot, pot kjer se preliva znoj in kri. Hodit na zabave kjer je luštno pa če tudi so tam krščanski simboli ni dovolj za ohranitev vere.

   • Vera

    Pa saj ni treba biti ne vem kako pobožen . Dovolj je, da delamo in živimo pošteno , se zavedamo svojih korenin , gremo k sv. maši itd. Nekateri gredo samo za največje praznike : Božič, Binkošti in na ” Veliko noč ” , zato jih je nekoč naš župnik pri pridigi prvo pozdravil takole : ” Pozdravljeni Velikonočniki , tudi vas smo veseli ” !
    Ja glede zabav ob sv.krstu, sv. obhajilu in sv. birmi so zadnij 20 let res samo zaradi zabave, ne pa zaradi vere . Škoda , saj birmancev potem ni več v cerkev . :(

 • Adolf Hitler

  zato ker mi krstiani živimo v laži

  • garfi

   zločinci živite v laži

   • Adolf Hitler

    tebi kumunaiser ni več za pomagat! mislim da sploh nis čistokrven slovendc prihaia cas da bo slovendia spet taka ko je bila prej čista in svobodna od komunaiserskih bolšiviških židovskih zigonerew

    • garfi

     jaz sem Slovenec
     ti si pa škodljiv zlovenec
     ime zločinca uporabljaš ker ni moderatorja
     nas civilizirane ne boš uničeval in s tem novo24tv

     • Caetano

      Nacisti so vedno favorizirali islam in poganstvo nasproti krščanstvu.

     • garfi

      in komunisti so enaki nacistom
      samo druge barve so
      tale podlež hitler uničuje naš portal

     • Caetano

      Bratje v totalitarnosti so si, ja.

     • Majči Glam

      kaj lažeš!!! nacisti so bili kristjani!!! in so ga zagovarjali na celi črti! le zakaj bi se belčki raje uprli socialistom kot nacistom, po tvoje?

     • Caetano

      Laz je da izkljucno to da bi se protirevolucionarna stran uprla kaksnim socialistom. Uprla se je boljsevikom.

    • Majči Glam

     če bi tebe skrbela slovenija, se ne bi ukvarjal z muslimani, ker tega problema v sloveniji ŠE ni…ampak bi se ukvarjal s prodajo družbenega imetja tujcem, z novo ustanovljeno stranko srbov…

 • Bastian

  Vsakemu novemu krščencu se da magnum 357 katerega bo lahko uporabljal kjerkoli ali kadarkoli če bo v življenju ogrožen.To je treba dodati pod enajsto božjo zapoved.

  • Majči Glam

   lepo si povedal..kakšen si in kakšni so novodobni kristjani…a se po čem razlikujete od ISIS-a? ja, po poimenovanju boga..

 • Adolf Hitler

  vera zakon in morala je sestava židov in jesuitov kar je zion in je iz lažnega zakona!

  • Nata

   Razloži , prosim ??

   • Adolf Hitler
    • Nata

     joj, joj, kaj si mi prilimal ?
     Si bom vzela čas, čeprav ne vem, zakaj je eno laž – ” živimo na laži ” – eno pa resnica ?
     Kdo in kje pa je to dokazal .

     • Adolf Hitler

      https://www.youtube.com/watch?v=9UysnxrfMr8

      Ships are birthed and men and women are born. A certificate of live
      BIRTH is just like having a BIRTH certificate. Both have ALL capital
      letters for your name to say that it is a corporation/CORPS. That is
      where Bonacci went wrong. He should have known this. You standing there
      is enough to prove you were BORN and BORN alive. :/

     • Adolf Hitler

      svetujem ti da si vse umiru poglei pol boš pa vse razumela L.p

    • garfi

     3000 ogledov od leta 12 pove vse
     angela sem videl, torej obstaja tudi Bog

     • Majči Glam

      če ni ogledov na youtubu, potem je to zate nekaj irelevantnega..ja, tako delujete desničarji: število lajkov je verodostojno..hm..

  • garfi

   izgini Adolf Hitler

 • garfi

  zato ker smo miroljubni in civilizirani
  za razliko od rdečih, zelenih in mavričnih primitivcev in nasilnežev

  • dvanajstzvezdic

   Če si kristjan, se vprašaj koliko slediš Kristusu. Vprašaj se koliko si podoben Kristusu. Za dober odgovor si vzemi Sveto Pismo predvsem Novo Zavezo. Ker pa vem, da boš isto vprašanje postavil meni, ti že v naprej odgovorim, da zelo slabo posnemam Kristusa. Včasih zelo, drugič malo manj, pogostokrat pa sploh ne.

   • garfi

    nisem podoben utopiji in levakom v cerkvi kaj šele tebi
    mislim s svojo glavo torej na podlagi izkušenj informacij in zgledov, ki si jih sam izbiram
    lažni škodljivi papež ni med njimi

  • Majči Glam

   če ste tipsoni na teh straneh miroljubni, sem jaz papež!!!

   • garfi

    nisi papež, si pa murgelski provokator
    15 drekov 0 glasov

   • RATATA

    Najdi mi ga, tacga, ki ni lgbitovc, ćefurant, buzefur, kvazi humanitarc al pa komunajzer, ki bi lahko bil do tebe, spaka gnusna dlje časa miroljuben.

 • Caetano

  Treba pa se je predvsem tudi vprašati kdo danes najbolj preganja kristjane. Odgovor je kot na dlani, islamisti in komunisti!

  • dvanajstzvezdic

   Spisek je precej daljši, vključuje širok spekter barv.

   • Caetano

    Ti so sigurno danes glavni.

 • Aron

  Zanimivo, da je bilo pri nas v komunizmu več kot 70% katoličanov, sedaj v demokraciji je ta številka verjetno že krepko pod 50%. Demokracija je torej največji sovražnik vere.

  • garfi

   ti že veš sovražnik

 • Majči Glam

  ma bogi revčki!! RKC je v vsem svojem opusu naredil veliko več zla, kot bilo katera verska ločina! in sedaj se čudimo, da muslimani vračajo udarec!!!

  • garfi

   vi rdečuhi vračate udarec, ker ni bilo za vas lustracije in noge na volitvah

  • busnisman

   Najprej mi razloži, kaj ti razumeš pod verska ločina, potem pa boš lahko naprej bruhala po Katoliški cerkvi !
   Bo šlo ?

  • RATATA

   Glamurozna si.
   A fotra kej vidiš?
   Kdo ti je kriv, da te je povrgla mater, kje svojga jebača sovražla, da luzerja ni blo nikoli doma.
   Majći (?) Kdo te mara (?) Vpraš se, zakaj se moraš sama ljubkovat.
   Nesprejemljiva pohabljena kreatura. Upam, da nimaš otrok, dab še njih zajebala.
   Prekleta gnusoba hudičeva lezbakarska.