fbpx

25 tisoč Slovakov zahtevalo odstop pokvarjene socialistične vlade in predčasne volitve

Foto: Twitter

Na ulicah večjih slovaških mest se je v petek zbralo skupno več deset tisoč ljudi, ki so zahtevali svobodo medijev in predčasne volitve, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za najnovejše v valu protestov po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove. Slovaško vlado od marca 2016 vodijo socialisti, od takrat pa se je stanje korupcije in svobode medijev znatno poslabšalo.

Protesti so potekali na predvečer predvidene poroke para, umorjenega februarja. 27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so našli mrtva na njunem domu 25. februarja. Umor je najverjetneje povezan z delom novinarja, ki je preiskoval predvsem korupcijo ter prepletenost politike in gospodarstva. Umor je na Slovaškem sprožil politično krizo, ki je odnesla več članov vlade in tudi premierja Roberta Fica, tega pa je zgolj nadomestil Peter Pellegrini, ravno tako iz vrst socialistov.

Odpušča se protirežimske novinarje
V prestolnici Bratislava se je v petek po oceni lokalnega časnika Dennik N zbralo kakih 25 tisoč ljudi. Med drugim so nosili transparente z napisi Hočemo volitve in Fico v zapor. Kritični so bili tudi do direktorja slovaške radiotelevizije RTVS Jaroslava Reznika, ker je bilo v zadnjem času odpuščenih več novinarjev, nekateri pa so odšli sami. Več kot 200 novinarjev iz različnih slovaških medijev je podpisalo pismo, v katerem izražajo zaskrbljenost nad dogajanjem v RTVS. “Tisti, ki želijo utišati medije, se v prvi vrsti vmešavajo v pravico javnosti, da izve, kaj se dogaja v državi,” med drugim piše v pismu.

Foto: Twitter

Na protivladnih protestih so zahtevali tudi obsežne spremembe, s katerimi bi Slovaška postala “boljša, pravičnejša in bolj dostojna država”. Manjše državljanske pobude pa so na demonstracijah nadaljevale zbiranje podpisov za predčasne volitve, poroča STA.

C. Š.