fbpx

Medijsko prevlado levičarskih televizij v ZDA bo uravnotežila nova konservativna televizija

Foto: iStock

Medijska skupina Sinclair, ki je zaslovela z naročilom lokalnim televizijskim voditeljem po ZDA, da preberejo manifest proti medijem in v korist predsednika Donalda Trumpa, krepi svoj položaj na desnem medijskem prostoru v ZDA in ustanavlja novo novičarsko televizijo. Ta naj bi se zgledovala po televiziji Fox News.

Televizija Fox News je nastala v času demokratskega predsednika Billa Clintona in hitro pridobila veliko gledanost med konservativnimi volivci, kar ji je zagotovilo dolgoleten primat med podobnimi novičarskimi televizijami. Do nastopa predsednika Donalda Trumpa je televizija CNN zavzemala politično sredino, televizija MSNBC pa se je pomaknila na levo. Trump je tja potisnil tudi CNN.

Sedež nove televizije bo v Washingtonu, kjer ima Sinclair že lokalno postajo WJLA, vzorec delovanja pa bo podoben Foxovemu. To pomeni veliko komentarjev v prid konservativni ideologiji z nekaj novicami.

Zaposlili bodo nekdanje paradne novinarje Fox Newsa
Sinclair Broadcast Group ima v lasti številne lokalne televizijske postaje po ZDA in nacionalno televizijo Tennis Channel. Trenutno je v postopku 3,9 milijarde dolarjev vrednega prevzema medijske skupine Tribune Co., s katero bi dobila tudi kabelsko televizijo WGN America, ki doseže 80 milijonov gospodinjstev. Čaka še na potrdilo Zvezne komisije za komunikacije (FCC).

V FCC vladajo republikanci, ki se morajo odločiti za ohranitev zvestobe Foxu Ruperta Murdocha ali pa tvegati z novim desnim medijem, ki že opravlja razgovore z nekdanjimi voditelji televizije Fox, med njimi Ericom Bollingom, ki je bil odpuščen zaradi razmerja z mlado producentko, piše STA. Pogajali so se tudi s slavnim Billom O’Reillyjem, ki je moral zapustiti televizijo Fox News zaradi spolnega nadlegovanja, vendar se za zdaj še niso dogovorili.

Fox News doseže 90 milijonov ameriških gospodinjstev, Sinclair pa bo imel v primeru uspešnega prevzema Tribune dostop do 72 odstotkov vseh Američanov. Prevzem naj bi bil dokončan do drugega četrtletja letos.

C. Š.