fbpx

To je posebna ukrajinska enota, ki je ustavila 40-kilometrsko kolono ruskih oklepnikov

Foto: epa

Prostovoljno ustanovljena skupina 30 IT strokovnjakov na štirikolesnikih je postala bistveni del ukrajinske vojske v boju proti ruskim sovražnikom. “Smo kot panj čebel, ena čebela ni nič, a če jih je tisoč, lahko premagajo veliko silo. Smo kot čebele, vendar delamo ponoči,” je dejal poveljnik enote Aerorozvidke, Jaroslav Hončar.

Po tednu dni od pričetka ruske invazije v Ukrajini je Rusija v želji po močnem napadu na ukrajinsko prestolnico proti Kijevu napotila 40-kilometrsko mehanizirano kolono oklepnih vozil, vendar je bila ta pri svojem cilju neuspešna, saj je bila blokirana s strani ekipe 30 ukrajinskih specialcev in operaterjev na štirikolesnikih, poroča Guardian.

Rusko kolono onesposobili tehnični entuziasti
Blokirali so jo člani Aerorozvidke, enote za zračno izvidništvo, ki je bila ustanovljena pred osmimi leti s strani skupine prostovoljnih IT-specialistov in ljubiteljev izdelovalcev lastnih strojev, ki so se izkazali za bistveni element uspešnega ukrajinskega odpora proti sovražniku. Poveljnik enote, podpolkovnik Jaroslav Hončar, je po poročanju Guardiana povedal, da se je skupina ruski koloni približala s štirikolesniki v nočnem času, in sicer tako, da so se vozili skozi gozd na obeh straneh ceste, ki vodi južno proti Kijevu iz smeri Černobila. Ukrajinski vojaki so bili opremljeni z očali za nočno opazovanje, ostrostrelskimi puškami, daljinsko eksplodiranimi minami, brezpilotnimi letali, opremljenimi s termovizijskimi kamerami in 1,5 kilograma težkimi bombami. V eni noči naj bi uničili tri vozila na čelu kolone, ostali dve noči pa so jih uničili še nekaj. Rusi so kolono razbili na manjše enote, da bi se poskušali premakniti proti ukrajinski prestolnici, vendar je ista skupina uspela izvesti napad na njeno skladišče, s čimer je ohromila sposobnost Rusov za napredovanje, saj so ostali brez nafte, streliva in plina.

Ukrajinska specialna enota za drone (foto: Twitter)

Uspešno so ubranili že pretekle napade
Po poročanju Guardiana naj bi enota Aerorozvidka delno prevzela zasluge tudi za obrambo pred ruskim napadom na letališče Hostomel z uporabo brezpilotnih letal za lociranje in ciljanje, pri tem pa naj bi obstrelili približno 200 ruskih padalcev, skritih na enem koncu letališča. Kljub temu, da vseh trditev ni mogoče preveriti in potrditi, pa naj bi ameriški uradniki potrdili, da so ukrajinski protinapadi vsekakor prispevali k zaustavitvi oklepne kolone okoli Ivankiva, o tem pa pričajo tudi posnetki zračnega boja, ki so jih objavili Ukrajinci.

Skupina mladih prostovoljcev se ne boji tveganj
Skupino so ustanovili mladi, univerzitetno izobraženi Ukrajinci, ki so bili udeleženi tudi v vstaji na Majdanu leta 2014, prostovoljno pa so svoje tehnične veščine že uporabili v odporu proti prvi ruski invaziji na Krim in regijo Donbas, kar pa je tudi terjalo svoj dolg, saj je bil leta 2015 v eni od akcij ubit ustanovitelj skupine, Volodimir Kočetkov-Sukač. V preteklosti je enota uporabljala komercialna nadzorna brezpilotna letala, vendar je ekipa inženirjev, oblikovalcev programske opreme in navdušencev nad droni pozneje razvila lastne zasnove, pri čemer so kasneje uspešno zgradili vrsto nadzornih brezpilotnih letal ter velike 1,5-metrske stroje z osmimi rotorji, ki lahko odvržejo bombe in protitankovske granate na raketni pogon. Ustvarili so tudi sistem mreže senzorjev vzdolž frontnih črt, Delta, ki se je napajala v digitalni zemljevid, pri tem pa so bili vidni premiki sovražnikov. Trenutno uporabljajo satelitski sistem Starlink, ki ga je dobavil Elon Musk, za prenos podatkov v živo ukrajinskim topniškim enotam, kar jim omogoča, da se usmerijo na ruske cilje.

Foto: Twitter

Ohranjanje zračnega pogleda je ključnega pomena
Sposobnost ohranjanja zračnega pogleda na ruska gibanja je bila ključnega pomena za uspeh ukrajinske gverilske taktike. Toda prizadevanja Aerorozvidke za širitev in zamenjavo izgubljene opreme je ovirala omejena dobava dronov in komponent, prizadevanja za njihovo zagotovitev z naročili ministrstva za obrambo pa so prinesla le malo, deloma zato, ker so nedavni dodatek oboroženim silam in še vedno štejejo za tujce. Enoto je leta 2019 razpustil takratni obrambni minister, a so jo oktobra lani naglo obudili, ko je grozila ruska invazija. In medtem ko so ostale vojaške enote financirali zahodni podporniki, se je bila Aerorozvidka prisiljena zateči k množičnemu financiranju in mreži osebnih stikov, da je lahko pridobila vso potrebno  moderno opremo za uspešno opravljanje svojega dela, sploh je bil tukaj problematičen uvoz naprednih modemov in termovizijskih kamer, katerih uvoz v Ukrajino je prepovedan. Hončar tehnološke bitke in Aerorozvidkov način bojevanja opisuje kot prihodnost vojskovanja, v kateri lahko roji majhnih ekip, ki jih povezujejo medsebojno zaupanje in napredne komunikacije, premagajo večjega in težje oboroženega nasprotnika.

Tanja Brkić