fbpx

55 odstotkov Francozov podpira Zemmourjev predlog ustanovitve ministrstva za izseljevanje ilegalcev in kriminalcev

Predsedniški kandidat Eric Zemmour (foto: EPA)

Večina Francozov podpira predlog predsedniškega kandidata Erica Zemmourja, da bi ustanovili novo ministrstvo, ki bi bilo zadolženo za izgon ilegalcev in kriminalcev z dvojnim državljanstvom.

Po najnovejših raziskavah, ki jih je za Valeurs opravil OpinionWay, je večina Francozov naklonjena predlogu predsedniškega kandidata Erica Zemmourja, da bi za namene deportacije enega milijona tujcev ustanoviti tako imenovano ministrstvo za izseljevanje migrantov.

Javnomnenjska raziskava, ki temelji na vzorcu 1.058 Francozov, je pokazala, da 55 odstotkov vprašanih podpira ustanovitev takšnega ministrstva. Po Zemmourjevi ideji bi novo ministrstvo bilo zadolženo za izgon tujcev, prekrškarjev in kriminalcev med migranti v Franciji.

Nenavadno visoka podpora predlogu tudi na levi
“To me sploh ne preseneča,” je ob seznanitvi z rezultati javnomnenjske raziskave odvrnil Zemmour, sicer potomec alžirskih Judov in najbolj desni predsedniški kandidat na prihajajočih francoskih predsedniških volitvah. Zemmourjev predlog je podprlo 93 odstotkov njegovih podpornikov, 76 odstotkov podpornikov Marine Le Pen in 61 odstotkov podpornikov republikanske kandidatke Valérie Pécresse. Z leve strani je ideji naklonjeno 34 odstotkov Yannicka Jadota in Jean-Luc Mélenchona. Ravno tako bi Zemmourjevo idejo podprlo 48 odstotkov podpornikov francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Marine Le Pen (Foto: epa)

Zemmour je idejo o ustanovitvi ministrstva, ki bi se ukvarjalo z izgonom kriminalnega dela tujcev v Franciji, prvič omenil 21. marca 2022. Po njegovem mnenju bi na tak način lahko iz države v obdobju petih letih izgnali kar milijon nezaželjenih tujcev. Začuda je Zemmourjevo idejo javno obsodila Le Penova, ki je idejo “remigracije” označila za “v celoti protirepublikansko” in “globoko nepravično”.

Ivan Šokić