67 odstotkov Francozov se ne počuti več varno, mladi pa se preseljujejo na Madžarsko

Foto: Freepik

Vztrajanje francoske vlade pri spodbujanju množičnega priseljevanja v državo je povzročilo, da so številni francoski državljani zapustili državo v iskanju boljše varnosti in kakovosti življenja. Zdaj številni francoski državljani iščejo varno zatočišče v srednji in vzhodni Evropi, poroča francoska tiskovna hiša Boulevard Voltaire, piše RMX. Izpostavljena je predvsem Madžarska, ki ima strogo politiko priseljevanja, hkrati pa je uvrščena med ene bolj varnih držav Vzhodne Evrope in je precej bolj varna od Francije.

Članek z naslovom Da bi pobegnili od priseljevanja, ti Francozi izberejo emigracijo se sklicuje na raziskavo inštituta Elabe, ki je bila izvedena decembra lani za francosko televizijo BFMTV in je razkrila, da se 67 odstotkov Francozov v državi ne počuti več varno. Zato vse več francoskih državljanov emigrira v države s konservativnejšo politiko priseljevanja, predvsem v srednjo in vzhodno Evropo.

Avtor raziskave Julien Teller ugotavlja, da naj bi januarja 2022 več kot 1,6 milijona francoskih državljanov živelo v tujini. Vendar pa ministrstvo za Evropo in zunanje zadeve države meni, da je številka veliko višja in bi lahko bila bližje 2,5 milijonom. Ministrstvo je pojasnilo, da bo številka verjetno višja od uradnih ocen zaradi pretočnosti evropske mobilnosti in dejstva, da vsi izseljenci ne prijavijo svojega gibanja. Teller je pojasnil, da se precejšnje število francoskih izseljencev ne seli iz ekonomskih razlogov, kar je ključni dejavnik za večino migrantov, ki pridejo v Evropo, ampak zaradi “identitetnih motivov”. Medtem ko večji odstotek starejših Francozov za upokojitev izbere države, kot je Portugalska, država, v kateri trenutno prebiva več kot 120.000 upokojenih Francozov, mlajša generacija za selitev izbira države srednje in vzhodne Evrope, kot sta Madžarska in Češka.

Stroga migrantska politika pomeni večjo varnost
V omenjeni raziskavi so omenjena različna pričevanja in tudi pričevanje matere, ki je svojo družino med pandemijo covida-19 preselila na Madžarsko. “Živela sem v Nîmesu – mestu, ki se je v nekaj letih zelo spremenilo,” je povedala za publikacijo Boulevard Voltaire. “Zdaj me ne skrbi več za otroke. Stara sta 23 in 20 let in študirata v Budimpešti, mirnem mestu, kjer sta varna. Spremenilo mi je življenje!” Madžarski premier Viktor Orbán je v preteklosti večkrat dejal, da bodo kristjani v prihodnosti bežali z Zahoda na Madžarsko, razlog pa je prav veliko naseljevanje muslimanskih migrantov v Zahodne države – z blago migrantsko politiko.

Foto: Freepik

Številni prišleki morda niso nujno kristjani, ampak na državo gledajo kot na varno zatočišče v smislu javne varnosti in celo svobode izražanja. Madžarski uradniki so večkrat hvalili relativno varnost Madžarske v primerjavi z zahodnimi državami, kot sta Francija in Nemčija. Po indeksu kakovosti življenja Numbeo je Francija na 30. mestu na svetu, Madžarska pa na 40. mestu, vendar to ne razkriva cele zgodbe. Analiza indeksa varnosti namreč kaže, da je Francija prejela le 44,7, kar je druga najnižja ocena v Evropi in boljša le od Belorusije. Nasprotno ima na primer Češka (73,4) eno najvišjih ocen na celini, medtem ko Poljska (70,8), Slovaška (68,6) in Madžarska (66,1) prav tako dosegajo zelo ugledne ocene.

Kot je Remix News že poročal, je veliko manjša verjetnost, da bodo evropski državljani oropani v državah, kot sta Madžarska in Poljska, v primerjavi z zahodnoevropskimi državami, kar velja tudi za statistiko drugih resnih kaznivih dejanj, kot je posilstvo. Češka in Madžarska imata tudi dva najboljša rezultata v Evropi za razmerje med cenami stanovanj in razmerjem dohodka, kar je ključni dejavnik za mlade nekdanje državljane, ki želijo priti na nepremičninsko lestvico.

Ana Horvat