fbpx

7 presenetljivih dejstev o Siriji, ki jih morda niste vedeli

Foto: epa

Sirsko prebivalstvo je dolga leta trpelo zaradi strogega režima. Ko so se mu uprli, jih je doletela državljanska vojna. Nekoč so živeli v miru, imeli so svojo domovino, svoje navade, svoje običaje. V Evropo danes med vsemi tujci vstopa okoli 30 odstotkov Sircev.

  1. V preteklih letih je bila Sirija povsem agrarna država. 65 odstotkov prebivalstva se je ukvarjalo s kmetijstvom; danes le še dobra četrtina.
Vaščani Sirije (foto:STA)

Vaščani Sirije. (Foto: STA)

2. Za Sirce je značilno, da se poročijo le enkrat, čeprav bi se lahko večkrat, kot to storijo moški v ostalih muslimanskih državah. Poroka je za Sirce velik strošek, zato ne čudi, da se ženijo zelo pozno, če sploh.

3. V 70-ih letih je bila pismena samo polovica ljudi v Siriji. Do leta 1990 je stopnja pismenosti narasla še za 15 odstotkov, danes pa naj bi znalo brati in pisati okoli 70 odstotkov Sircev.

4. Pri osmih letih se otroci začnejo učiti tujih jezikov. Na izbiro imajo francoščino ali angleščino, pogosteje izberejo slednjo. Prepovedano je učenje jezika kurmandži, ki je jezik Kurdov.

Damask, mesto v Siriji, ki mu grozi popolno uničenje (foto:STA)

Palmira, mesto, ki mu danes grozi popolno uničenje. (Foto: STA)

5. Prebivalci treh sirskih vasi v gorovju Antilibanon še vedno govorijo staro aramejščino. To je jezik, ki ga je govoril Jezus pred 2000 leti.

6. Okoli 10 odstotkov prebivalcev Sirije pripada eni od krščanskih cerkva; polovica je grških pravoslavcev. V ostalih arabskih deželah je kristjanov manj kot 1 odstotek.

7. Sirija je edina mediteranska država, ki je lastnica svojih naftnih vrtin. V letu 1997 je načrpala kar 38 milijonov ton nafte in 4,6 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina. Naftne rezerve Sirije so 2500 milijonov barelov, namenjene pa so predvsem državnim podjetjem.

V. V.