80-letni Joe Biden napovedal kandidaturo za nov predsedniški mandat

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: AFP)

V ZDA so končana ugibanja okrog predsedniških volitev. Ameriški predsednik Joe Biden se je namreč navkljub številnim spodrsljajem in izpadom na javnih nastopih in srečanjih odločil, da bo šel v tekmo za drugi predsedniški mandat. V primeru izvolitve na volitvah, ki bodo naslednje leto, bo Biden ob koncu mandata v Beli hiši dopolnil kar 86 let.  

Čeprav so mandat Joeja Bidna pestile zunanje in notranjepolitične napake, ocena odobravanja njegovega načina vladanja pa je ostala pri nizkih 40 odstotkih, to, kot kaže, ne predstavlja ovire, da se predsednik, ki se je v zgodovino zapisal kot najstarejši predsednik ZDA, ne bi odločil za sodelovanje v prihajajoči predsedniški tekmi.

Kandidaturo je predsednik najavil s triminutnim video nagovorom, ki ga je posnel v svoji počitniški hiši v Rehoboth Beachu v ameriški zvezni državi Delawar. “Joe in Kamala kandidirata za ponovno izvolitev in potrebujemo vašo pomoč, da razširimo besedo. Delite ta video s prijatelji!”, je napovedal video. Predsednik je sporočil, se s podpredsednico Kamalo Harris v vnovično tekmo podaja z namenom, da bi “dokončal delo”. “Vsaka generacija ima trenutek, ko se mora aktivno zavzeti za demokracijo, za svoje temeljne svoboščine. Verjamem, da je to naš trenutek,” je med drugim dejal.

Biden se že sooča s podobnim izzivom na primarnih volitvah kot Robert F. Kennedy mlajši, pojavile so se namreč govorice, da bi se lahko v tekmo vključila demokratski guverner Kalifornije Gavin Newsom in demokratski senator iz Zahodne Virginije Joe Manchin. Kakorkoli, Nacionalni odbor demokratske stranke je že sporočil, da ne bo sponzoriral razprav in da v celoti stoji za Bidnom. Biden naj bi se v petek srečal s ključnimi donatorji. V kampanji se bo najverjetneje osredotočil na njegov infrastrukturni načrt “Zgradi nazaj bolje” in njegov odziv na pandemijo covida, poroča Daily Wire.

Foto: epa

Nabor republikanskih kandidatov bi se lahko še razširil. A glede na trenutno stanje je velika verjetnost, da se bo Biden ponovno pomeril z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom, ki v anketah vodi z veliko razliko. Republikanski guverner Floride Ron DeSantis naj bi svojo kandidaturo najavil v prihodnjih tednih in bi lahko za Trumpa predstavljal izziv.

Nedavna anketa Associated Press-Centra razkriva, da si le četrtina Američanov želi, da 80-letni Biden ponovno kandidira, vključno z manj kot polovico demokratov. Da Biden ne bi smel ponovno kandidirati, razkriva tudi nedavna anketa NBC News, kjer je kar 70 odstotkov Američanov in nekaj več kot polovica demokratov nenaklonjena bitki za drugi predsedniški mandat, navaja STA. Kar 69 odstotkov jih je zaskrbljenih na račun Bidnove starosti. “Glejte me,” pa Biden odgovarja na tovrstne pomisleke.

Sara Kovač