[Video] Biden ni prepoznal britanskega premierja in ga odrinil

Foto: zajem zaslona

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek pristal v Belfastu. Tja se je odpravil v upanju, da bo »pomagal ohraniti krhek mir, sklenjen pred 25 leti po desetletjih sektaškega nasilja nad britansko oblastjo, vendar sodeč po njegovi telesni govorici po pristanku britanski premier zagotovo ni dobil občutka, da mu je ameriški predsednik naklonjen, ne le to, prej je bilo videti, kot da Biden premierja sploh ni prepoznal.

Predsednik ZDA Joe Biden je bil videti precej ignorantski, skoraj “zaničljiv” do britanskega premierja Rishija Sunaka, ko sta se v sredo srečala na letališču v Belfastu. Posnetki po pristanku v Belfastu, ki so zaokrožili po spletu, prikazujejo, da je Biden ob prihodu iz letala britanskega premierja praktično odrinil stran, da bi se rokoval z moškim v uniformi.

“Ob prihodu v Belfast Biden ni prepoznal predsednika vlade Velike Britanije in je odrinil “fanta”, da bi pozdravil sivolasega vojaka”, je bil komentar uporabnika Twitterja na videoposnetek, kjer Biden odrine Sunaka, da bi pozdravil vojaka.

Strokovnjakinja za telesno govorico Judi James je za Daily Mail povedala, da je predsednik Biden premierja odrinil stran in to po tem, ko ga je ta pričakal na vetrovnem letališču, kar je bil  izkaz nespoštljivosti s strani predsednika ZDA. “Ta ritual je izjava spoštovanja, ki bi jo Biden popolnoma razumel: višji, kot so njegovi gostje, dlje od Bele hiše se pojavi, da bi jih čakal, da jih pozdravi. V Sunakovem primeru pa se je zdelo, da je bil kompliment odrinjen na eno stran, skupaj s premierjem.” Je Biden sploh prepoznal Sunaka? Dejstvo je, da je Biden precej v letih in da njegova zmedena dejanja in besede niso nič novega, vendar je sodeč po videnem res počasi prišel čas, da razmisli, ali je še vedno kompetenten za tako pozicijo.

Biden je deloval popolnoma nezainteresiran
Biden je deloval kot gost, ki je prišel na zabavo. Sprva je bil klepetav in topel do ljudi, po tem ko pa se je Sunak dotaknil njegove roke, pa je Biden spremenil izraz na obrazu, njegov nasmeh je izginil. Obisk je Biden nadaljeval na čajanki s Sunakom, kjer so jih fotografirali med pogovorom. Ne le prvo srečanje, tudi na fotografijah je Bidnova mimika telesa zelo nerodna, skoraj čudna. Cilj govorice telesa je le ustvariti napovedni signal, ki preostalemu svetu pokaže stanje odnosov med državama in celo voditeljema samima.

Predsednik ZDA Joe Biden in britanski premier Rishi Sunak (Foto: epa)

Biden je bil videti odmaknjen, brez nasmeha in očesnega stika, z Rishijem ni klepetal, kljub precej čudnemu in domnevno prijaznemu okolju čajnice. Njegov um je bil videti tako prazen kot krožniki in skodelice na mizi, čeprav si je z veseljem privoščil nekaj dobrodušnega norčevanja s fotografi, medtem ko je Rishi nervozno sedel in se pretvarjal, da srka nevidni čaj iz prazne skodelice. Pravi preizkus odnosa svetovnega vodstva običajno nastopi v zadnjih nekaj trenutkih teh insceniranih fotografskih klicev, ko je bilo fotografom rečeno, naj odidejo, pa vendar, sodeč po besedah Jamesove, tudi po njihovem odhodu med Bidnom in Sunakom ni bilo niti enega pogleda, besede ali povezave, kljub dejstvu, da sta lahko takrat odvrgla lažne nasmehe in se malo sprostila.

Foto: zajem zaslona

“Tudi svetovni voditelji, ki so v sporu, se bodo pogosto vključili v bolj prijazen klepet, ko bo uradnih poz konec, toda Biden obstoja Sunaka ni opazil vse do konca posnetka,” je dejala in dodala, da je Biden “vseskozi sedel s prekrižanimi nogami stran od Sunaka v znak subliminalne zavrnitve, sedel je nazaj s komolci na naslonjalih stola in brez izraza na obrazu.”

Tanja Brkić