fbpx

90-letna Margaret Keenan postala prva, ki je prejela cepivo proti covidu-19! K cepljenju poziva ostale in se veseli snidenja z najdražjimi!

90-letna Margaret Keenan (Foto: STA)

90-letna Margaret Keenan iz Severne Irske je prva oseba, ki je bila v okviru masovnega cepljenja, ki se je pričelo izvajati po vsej Veliki Britaniji, cepljena proti novem koronavirusu. Kot prva na svetu je bila cepljena s cepivom, ki sta razvila ameriška farmacevtska korporacija Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTec. 

Keenanova, ki bo v naslednjem tednu dopolnila 91. let, je cepivo prejela v lokalni bolnišnici Coventry, ki se nahaja v središču Anglije. Po njenih besedah gre nedvomno za najboljše zgodnje rojstnodnevno darilo, ki bi si ga lahko želela. “Počutim se zelo privilegirano, da sem prva oseba, ki je bila cepljena proti covid-19”, je bila jasna.

Med drugim je 90-letnica presrečna, ker se zaveda, da ji bo cepljenje omogočilo, da se bo lahko po dolgotrajni izolaciji v novem letu končno podružila s svojimi najbližjimi družinskimi člani in prijatelji. Cepljenje je po poročanju britanskega BBC-ja priporočila tudi vsem drugim državljanom in v spodbudo izpostavila, da če se lahko sama cepi pri svoji 90- letih, lahko to storijo tudi vsi drugi.

Foto: STA

Velika Britanija predstavlja prvo državo na svetu, ki je pričela uporabljati cepivo Pfizer, potem ko so ga regulatorji prejšnji teden odobrili. Sprva bo imela pri cepljenju prednost ranljiva skupina populacije, kamor spadajo tisti, ki so starejši nad 80 let, oskrbovanci v domovih za ostarele in zdravstveno osebje. Minister za zdravje Matt Hancock je za BBC poudaril, da je pred njimi dolg pohod, vendar ta posledično predstavlja izhod iz te situacije. Hancock je povedal, da je bil naravnost nadušen, ko je videl, kako je 90-letna Margaret prejela prvi odmerek cepiva, ob tem pa dodal, da je vendarle potrebno zavedanje, da bo potrebno v boju proti virusu držati skupaj. “Ta virus je smrtonosen. Moramo se držati pravil,” je bil jasen.

Gre za najvarnejšo obliko zdravila
Med obiskom londonske bolnišnice Guy’s je britanski premier Boris Johnson govoril z 81-letno Lyn Wheeler, ki je tam, kot prva prejela cepivo. “Zelo ganljivo je slišati, da pravi, da to počne za Britanijo, kar je povsem prav – ščiti se, hkrati pa pomaga zaščititi celo državo,” je zatrdil Johnson. Direktor Nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) Stephen Powis je zatrdil, da se začetek programa cepljenja zdi “kot začetek konca”. Leto 2020 je bilo “grozno” leto, a življenje se bo v prihodnjih mesecih vrnilo v “normalno stanje”, je dejal. Na vprašanje, kakšno je bilo njegovo sporočilo ljudem, ki bi lahko imeli pomisleke glede cepljenja, je izpostavil, da cepivo predstavlja eno najvarnejših oblik zdravil.

Nina Žoher