98-letni Kissinger s svojo izjavo razburil Ukrajince

Henry Kissinger, nekdanji državni sekretar ZDA (Foto: epa)

Nekdanji državni sekretar ZDA je razburil Ukrajince, ko je izjavil, da bi morala Ukrajina končati vojno in prepustiti ozemlje Rusiji, Zahod pa je opozoril, da bi imel lahko ponižujoč poraz Rusije katastrofalne posledice za dolgoročno stabilnost Evrope.

98-letni Henry Kissinger, nekdanji državni sekretar ZDA, je v ponedeljek na konferenci Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu komentiral dogajanje v Ukrajini in kot možno rešitev za končanje vojne predlagal, naj Ukrajina prepusti ozemlje Rusiji, medtem pa Zahod opozoril na morebitno širšo destabilizacijo v primeru, da Rusija doživi ponižujoč poraz, poroča The Daily Telegraph. S svojo izjavo je močno razburil Ukrajince, ki ozemlja ne nameravajo prepustiti Rusiji. Poznavalci celo opozarjajo, da bi imela implementacija Kissingerjeve trditve nepopravljive posledice za celoten svet. Nekoč luciden geopolitik je tokrat res udaril mimo.

Ukrajina naj prepusti ozemlje
Nekdanji ameriški državni sekretar in arhitekt zbliževanja med ZDA in Kitajsko v času hladne vojne je na srečanju v Davosu dejal, da bi bilo usodno za Zahod, če bi zastal v trenutnem razpoloženju in pozabil na pravo mesto Rusije v evropskem razmerju moči. Kissinger meni, da bi se morala pogajanja začeti v naslednjih dveh mesecih, če želijo preprečiti nadaljnje pretrese in napetosti, ki jih ne bo mogoče zlahka premagati. V idealnem primeru bi morala biti ločnica vrnitev k prejšnjemu statusu quo v smislu, da bi morala Ukrajina sprejeti mirovni dogovor za povrnitev razmer na stanje pred 24. februarjem, ko je Rusija uradno nadzorovala polotok Krim in neformalno nadzorovala del regije Doneck na vzhodu Ukrajine.

Ukrajinci ideji, da bi se morali odpovedati vsakemu delu ozemlja, absolutno nasprotujejo. (Foto: epa)

Ukrajinci ideji, da bi se morali odpovedati vsakemu delu ozemlju, absolutno nasprotujejo, predsednik Volodimir Zelenski pa je zatrdil, da bo Ukrajina sprejela le, da se Rusija odpove vsem zahtevam za pristanek v Ukrajini in izvede popoln umik. V enem svojih zadnjih nagovorov je po poročanju tujih medijev dejal, da je treba Rusijo popolnoma izključiti iz civiliziranega sveta in da bi se moralo vse ustaviti, dokler ruske sile ne bodo pregnane iz Ukrajine.

Sankcije dosegajo svoje meje
Kissinger je na Svetovnem gospodarskem forumu dejal, da je Rusija bistveni del Evrope že 400 let in je bila v kritičnih časih porok za strukturo evropskega ravnovesja moči. Evropski voditelji ne smejo pozabiti na dolgoročne odnose in prav tako ne smejo tvegati, da bodo Rusijo potisnili v trajno zavezništvo s Kitajsko. Kissingerjevi komentarji so bili izrečeni po tem, ko so se pojavili različni znaki, da je zahodna koalicija proti Vladimirju Putinu močno načeta, medtem ko se prehranska in energetska kriza poglablja in so sankcije morda dosegle svoje meje. Nemški podkancler Robert Habeck je po poročanju Telegrapha v jeznem izbruhu v Davosu obtožil nekatere države, češ da skušajo paralizirati poskuse preostale EU v oblikovanju polnopravnega naftnega embarga. “Pričakujem, da si bodo vsi prizadevali najti rešitev in ne bodo sedeli in delali na izgradnji svojega partnerstva s Putinom,” je dejal Habeck.

Ana Hribar