Adolf Hitler silil ljudi, da so žrli golobe, mačke in pse!

Avtor: Spiridon Ion Cepleanu, wikimedia commons

“Vsakega prebivalca mesta je potrebno ubiti, ni dovoljeno jemati nobenih jetnikov. Varšava mora biti zravnana z zemljo, to pa bo zastrašujoč primer za celotno Evropo!” je dejal Heinrich Himmler, ko je odločal o nadaljni usodi poljske prestolnice po izbruhu znamenite Varšavske vstaje. 

Varšava se je jeseni leta 1939 znašla v Hitlerjevih krempljih. Nemški okupator se je takoj po zasedbi poljske prestolnice lotil sistematičnega iztrebljanja tamkajšnjega prebivalstva. Še posebej je bila na udaru poljska inteligenca. Jetnike so množično zapirali ter masovno odvažali v koncentracijska taborišča, pa tudi morili v sklopu množičnih eksekucij.

Skoraj tretjina prebivalcev poljske prestolnice je bila judovskih korenin, za katere so Nemci uredili geto. Le-tega so Nemci spomladi 1943 po vstaji tudi uničili, vendar pa je imela ta vstaja velikanski pomen, saj je za podobno dejanje navdihnila druge prebivalce Varšave. Območje geta je bilo sicer zravnano z zemljo, ne pa tudi upor, ki se je razplamtel v Poljakih, in ki je bil upirjen v naciste, navaja sppw1944. Vendar pa ne le proti slednjim.

Stalin in Hitler sta se “skupaj spala” že pred vojno, njun prvi pankrt je bila poljska katastrofa
To, da sta komunizem in nacizem pravzaprav dve srhljivi podobi enega kovanca, so Poljaki spoznali že vsaj leta 1939, ko je bil podpisan pakt Ribbentrop-Molotov, saj so glede na svojo geografsko lego in zverinski apetit svojih sosedov ter predvsem vse svoje bogate zgodovinske izkušnje, zelo dobro vedeli, da so kot pleskavica v hamburgerju, v katero se bodo vsak čas zarili že okrvavljeni zobje nacistov in komunistov prežečih na njihovih vzhodnih in zahodnih mejah.

Po letih zatiranja Poljakov prišlo do vstaje, a ta se je sprevrgla v pravo demografsko katastrofo
Varšavska vstaja je bila eden največjih spopadov na nemških okupiranih ozemljih v času 2. svetovne vojne. Celoten spopad je trajal 63 dni in se pričel 1. avgusta 1944. Zaradi dolgoletnega nemškega zatiranja so se prebivalci Varšave naposled odločili, da se bodo nemškemu okupatorju uprli, zato so prijeli za orožje, kar pa je imelo katastrofalne posledice, saj ni ostal kamen na kamnu, v tedanjem oboroženem spopadu, pa je življenje izgubilo približno 150 tisoč ljudi, ostali pa so bili izgnani, navaja gazetastoleczna.

Nemci so se umikali, zato se je zmaga zdela kot na pladnju 
Najprej so Poljaki za vstajo kazali veliko navdušenje, saj se je že zdelo, da bo trpljenja vsak čas konec. Mislili so namreč, da je zmaga kot na pladnju, ker so se številni Nemci Varšavo zapuščali ter se odpravljali proti zahodu, rdeča armada, pa je bila tako rekoč pred vrati. Varšava se je znašla na samem pragu fronte tedanjih vojaških velesil – Hitlerjeve Nemčije in Sovjetske zveze, ki sta se še vedno spopadali za svojo prevlado v vzhodni Evropi, četudi je nemška moč opazno slabela.

Stalina je potrebno prehiteti! Varšava naj bo svobodna še pred prihodom njegove armade!
Tako se je poljska oblast, ki je poveljevala iz Londona skupaj z vodstvom poljske uporniške vojske po imenu Armia Krajowa odločalo, kdaj natanko bi lahko začeli s svojo uporniško akcijo. Šlo je za tako težko in tako dramatično odločitev, da prerekanja glede nje vse do današnjih dni še niso potihnila. Tako se je že poleti leta 1944 zdelo, da je nastopil ugoden trenutek za to, da bi okupatorsko vojsko naposled pregnali iz svoje prestolnice in s tem prehiteli rdečo armado, ki je prodirala z vzhoda. Upor je sicer nastopil 1. septembra.

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: epa, fotografija je simbolična

Žrtev napada najprej točno določeni objekti v Varšavi
Vodstvo poljske uporniške vojske se je odločilo, da bodo napadli točno določena točke. Njihov namen je bilo predvsem zasesti strateško pomembne objekte ter jih obdržati vse do trenutka, ko bo mesto zasedla rdeča armada. Četudi je Poljakom uspelo za nekaj dni osvoboditi velik del mesta, pa se naskok na pomembne vojaške objekte, mostove, letališča, postajališča in urade ni posrečil.

50.000 vstajnikov, vendar mnogi brez orožja!
Na dan izbruha upora je imela omenjena poljska armada okoli 50.000 zapriseženih sodelavcev, predvsem mladih. Med njimi je bilo veliko izobražencev, predvsem absolventov in celo gimnazijcev, ki so morali poleg svojih šolskih obveznosti in udeležbi v uporniških aktivnostih skrbeti tudi za preživetje svojih družin. Vendar pa število udeležencev organiziranega odpora ne pove veliko, dokler se ne izpostavi dejstva, da je bila ta armada izredno slabo oborožena, tako da v trenutku začetka vstaje številni uporniki sploh niso posedovali orožja, med drugim je primanjkovalo brzostrelk, težje oborožitve razen nekaj manjših topov, pa vstajniki sploh niso posedovali.

Vstajniki niso bili pripravljeni na poulične boje
Vstajniki so imeli predvsem kratkocevno orožje, ki pa ni bilo preveč uporabno za poulične spopade z redno vojsko. Tu gre omeniti tudi pomanjkljive izkušnje s področja vojskovanja, a kljub temu so boji trajali preko dva meseca. Prednost Poljakov je bilo predvsem dobro poznavanje območja in odločnost. Poleg enot vojske Armia Krajowa, so v bojih sodelovale tudi enote Narodowe Siły Zbrojne (Narodne oborožene sile), in sicer okoli 2,5 tisoč pripadnikov, vendar so bili podrejeni AK.

Nemci že v prvih dneh razbili uporniške skupine in jih uspešno uničevali 
Ko je vstaja izbruhnila je bilo v poljski prestolnici nameščenih 16.000 nemških vojakov, od tega okoli 6000 pripadnikov Wehrmachta, pa tudi 4,3 tisoč SS-manov in policajev. Nemške enote so bile razpršene po vsem mestu. Med njimi so bili mnogi izkušeni bojevniki, vendar pa kljub temu nemške sile nastanjene v mestu niso bile kos težavni nalogi “pacifikacije” poljskih odporniških enot. Bolje oboroženi in izkušeni Nemci so uspeli že v prvih dneh presekati kar nekaj območij, ki so jih obvladali odporniki in slednje razdeliti, tako, da so se marsikje sovražniku zoperstavljali le še posamezni Poljaki.

Himmler ukazal popolno uničenje Varšave
Za poljske vstajnike je stvar postala še bolj dramatična, ko so po nekaj dneh Nemci dobili okrepitve, in ki jih je organiziral prav zloglasni Heinrich Himmler, ki je tudi nadziral pacifikacijo mesta. Ta je svojim podrejenim dejal: “Vsakega prebivalca mesta je potrebno ubiti, ni dovoljeno jemati nobenih jetnikov. Varšava mora biti zravnana z zemljo, to pa bo zastrašujoč primer za celotno Evropo!”

Posiljevalci in kriminalci pokažejo vse svoje zločinske talente
Zanimivo je dejstvo, da so za utišanje tega upora Nemci pripeljali tudi številne zločince iz zaporov in koncentracijskih taborišč, torej z družbenega dna, ki so jih sami imenovali “čreda svinj”, in ki so bili med drugim obdolženi zločinov, kot so posilstva mladoletnic. V akciji so sicer sodelovale tudi druge nemške enote in celo tujci – Rusi, Kozaki in  Turkmeni ter drugi, ki so z Nemci kolaborirali, ki so pred tem sicer služili v rdeči armadi, a so v toku vojne postali nemški ujetniki.

Posiljevalsko-roparska tolpa RONA
Nemci so v mesto pripeljali tudi rusko-ukrajinsko-belorusko brigado po imenu RONA, ki je še posebej “odlikovala” po svojih zverinskih dejanjih, med drugim posiljevanju in ropanju ter je svoje kriminalne kapacitete še potrdila prav v času omenjene vstaje. V bogat repertuar nemške vojaške tehnike so spadala tudi oklepna vozila in bombniki, ves čas pa so Nemcem prihajale na pomoč nove in nove enote, tudi specialne, pa tudi specialisti za boj proti partizanskim enotam.

RONA, poleg vseh drugih zločinov zagrešila tudi več 10.000 smrti
RONA se je v Varšavi sicer “proslavila” z 10.000 žrtvami. Nesreča Poljakov je bila tudi ta, da so nacisti še dodatno okrepili svoje enote na vzhodni fronti zaradi bližajoče se rdeče armade. Za dosego svojega krvavega cilja je nemški okupator poslužil celotne palete vojaških tehnničnih pripomočkov in orožja.

Od hiše do hiše, od prostora do prostora, mož na moža so se borili nemški vojaki in vstajniki
“19-krat sem se boril proti nožem in bajonetom. V kleteh. Bil sem hitrejši. Ubil sem tistega Poljaka. Varšava mi je ostala v spominu po mojih najstrahotnejših doživetjih!” je svoje spomine opisal nekdanji nemški vojak.

Golobi, mačke in psi – vsakdanji kruh prebivalcev Varšave
Posebej visoko ceno vstaje so plačali civilisti. Te so, da bi preživeli, jedli najrazličnejše reči, med drugim tudi golobe, pse in mačke. Na vsakodnevnem jedilniku je bila juha iz zrn ječmena ali pšenice imenovana “plujka”, zrna pa so meščani mleli kar v kavnih mlinčkih. To so počenjali po cele dneve od zore, pa do mraka, včasih pa je bilo ropot mlinčkov slišati tudi še ponoči.

Zaradi podhranjenosti umirali otroci, a meščani navkljub vsem tegobam ves čas vstajnikom stali ob strani 
Velike težave so nastale tudi zaradi oskrbe s čisto vodo, saj so bile vodovodne cevi pogosto uničene, po uničenju mestne elektrarne pa je zmanjkalo tudi elektrike, ki je poganjala vodovodne črpalke, zato so se meščani lotili izkopavanja vodnjakov, pred vrtinami pa so se nabrale dolge vrste ljudi s čebri in posodami. Najtežje je bilo za dojenčke, ki so zaradi podhranjenosti množično umirali. A navkljub vsem vsakodnevnim naporom so se prebivalci Varšave pridružili boju za svobodo. Tako so vstajnikom pomagali postavljati barikade in jim prinašali hrano.

Kapitulacija vstajnikov 
Konec septembra je bila v mestu situacija katastrofalna, vendar ne le zaradi pomanjkanja vode in hrane, marveč bi se vsak čas lahko zgodil tudi izbruh epidemije, vstajniki pa niso bili več združeni v enotnem taboru, marveč so vztrajali v bojih samo še v med seboj ločenih otokih, zato se je vodstvo AK odločilo za predajo, da bi okupator tako vsaj malce prizanesel poražencem in civilnemu prebivalstvu, vodje upora pa so Nemci odpeljali kot jetnike.

Kakšne so bile žrtve vstaje?
Vstaja je pripeljala do gromozanskega števila žrtve, ki pa jih je težko natančno oceniti. Podatki navajajo, da je umrlo med 16 in 18 tisoč vstajnikov ter med 120 in 200 tisoč civilistov. Nemci so svoje usmrtitve izvajali tako, da so hodili od ulice do ulice in od doma do doma, ljudi vlekli na cesto ter jih tam postrelili, stavbe pa požigali. Mnogi so svoj konec dočakali tudi pod ruševinami domov, ki so jih porušili bombniki.

Nemci dosledno izvršili Himmlerjev ukaz
Nemci pa so v skladu z ukazom Himmlerja tudi po koncu vstaje še uničevali mesto, da bi celovito izvedli njegovo naročilo. Preživele civiliste so Nemci izselili v mesto Pruszkow, kjer so zanje uredili prehodno delovno taborišče v katerem je bilo skupno ujetih preko 500.000 civilistov. Mnoge so potem porabili za druga prisilna dela, ali pa jih odpeljali v koncentracijska taborišča. Del izseljencev se nikdar več ni vrnil domov, še navaja gazetastoleczna.

Poljaki želeli osvoboditi Varšavo pred Sovjeti
Poljaki so želeli z osvoboditvijo Varšave v lastni režiji ohraniti del svoje suverenosti ter obenem Sovjetom omogočiti lažji vstop v mesto, a slednji so tedaj odlašali s pomočjo in to prav v trenutkih, ko je bilo Poljakom najtežje. Ob tem se zdi pomembno dejstvo, da se je AK fizično sicer borila proti Hitlerju, obenem pa ideološko in politično proti Sovjetski zvezi, svojo vstajo pa naposled želela razširiti na celotno območje okupirane Poljske, sppw1944. AK je dokaz, da za osvobajanje izpod ene totalitarne ideologije ni potrebno uporabiti drugo, kot se je to zgodilo pri nas in kot se je ljudi želelo prepričati – da je to edino zveličavno. Revolucija torej ni potrebna za osvobajanje izpod nacizma, ampak je nacizem kvečjemu njen izgovor.

Domen Mezeg

 • Opazovalec

  @Komunisti in nacisti so se noro zaljubljeni “zlizali” že pred vojno, Poljaki so se tega zavedli, Slovenci malo manj

  Pri Poljakih je potrebna previdnost. Njihov režim pred okupacijo ni bil nič kaj bolj demokratičen kot nacistični in ne pozabite, Nemci so se antisemitizma učili pri Poljakih, pri katerih so bili pogromi nad židi stalnica. In neverjetno, spomladi 1939 so se lepo lizali ( da uporabim besede iz naslova) z Dolfetom in si v skupni španoviji delili Češko. Še Churchill jih je septembar istega leta zlobno opomnil ob priliki nemške invazije, če se še spomnijo kaj so počenjali marca (1939).

  O sodelovanju SZ in Nemčije pa samo to, zahodne sile NISO hotele sodelovati s SZ proti Nemčiji in osamljeni SZ verjetno ni preostalo drugega kot z lizanjem s tako sporno pogodbo pridobivati čas, (no mogoče pa tudi kakšen kos pogače?), ki je v samem komunističnem gibanju prinesla skorajda razdor. In ravno včeraj sem prebiral o tajnem načrtu Francozov in Angležov, iz pomladi 1940 kako bi bombardirali naftne vrtine v SZ. Na srečo so prej Nemci napadli Francoze in oboje postavili na realna tla, SZ pa ohranili pri moči, da je dokončno obračunala z Nemci, če že zahod tega ni bil zmožen.

  Sicer je pa v politiki znano načelo (malce sicer neetično), sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj. In tega se ne sme pozabiti, če ne izpadeš lolek kot kakšen Poljak!

  • Caetano

   Komunisti so že leta 1920 hoteli zasesti Poljsko in prek nje vdreti v Evropo. Pa so jih Poljaki ob manjši podpori antante odbili. To je bilo takrat pod vodstvom Lenina bivšega sodelavca in zaveznika nemškega generalštaba, ki mu je omogočil revolucijo.

   Kot drugo pa Hitler je dal jasno vedeti svojim generalom, da nikoli ne bo napadel Poljske preden ne bo gotov, da se ne ponovi zgodba dveh front in 1. svetovne vojne. 2. svetovno vojno je omogočil nacistom Stalin in dobil tudi v zameno šest evrop. držav oz. njih delov, ki jih je nasilno anektiral in boljševiziral.

   • avtohtoni neandartalec

    Kako je pa Stalin nacistom omogočil vojno, če je nacistično Nemčijo opremljal zahod, genocida so se učili od Britancev, koncentracijska taborišca so kopirali od Belgijcev, opremljali so jim jih Američani, za finance so skrbeli Švicarji, žeganl jih je Vatikan, kaj so imeli pa Rusi s tem, razen da se niso hoteli žrtvovati za slovansko skupnost na Poljskem?

    • Caetano

     Seveda je Stalin direktno omogocil vojno. Nemcija se je vseskozi oborozevala s pomocjo SZ. To je bila naloga generala Schleicherja, ki je celo hotel na zacetku 30. vzpostaviti koalicijo med nacisti in komunisti, da bi povsem izrinil vsak zahodni vpliv iz Nemcoje. Sam pa bi bil kancler. Vendar Hitler je hotel to mesto zase in je dal generala med cistko SA ubiti. Uradno so rekli seveda, da je bil samomor. So pa generalove spletke omogocile padec dveh kanclerjev pred nastopom Hitlerja.

     Tako, da ta sporazum med Hitlerjem in Stalinom je imel ze globoke korenine. Omogocil pa je zacetek 2. svetovne vojne. Ni bilo vojne na dveh frontah in Poljska je bila lahko hitro unicena in razdeljena. Racunica Moskve je bila, da se bosta oba tabora v vojni izcrpala, potem pa bo sledila rdeca poplava v Evropi. Tudi nasi komunisti so takrat tako razlagali ljudem.

     Vse je potekalo, kar v redu do jeseni 1940. SZ si prilasti vecje stevilo evrop. drzav ali njih delov. Potem pa Hitler zahteva naj se sirjenje SZ nadaljuje v Indijo, ang. kolonijo. Stalin pa tega noce in izpostavi, da zeli sirjenje vpliva na Balkan. To jasno kaze, da je bila sovjetizacija Balkana posebna prioriteta SZ. Kasneje so to izkoristili jug. komunisti in se stopnjevali tempo svoje revolucije, navkljub drugacnim trenutnim takticnim zeljam Moskve. To je bilo pomladi in pozimi 1942. Nihce, ki je imel pomisleke glede boljsevizma ni mogel od takrat sodelovati s komunisti, ker so postavili ostro ali z nami ali proti nam. Kasneje so sicer spet bolj taktizirali in varali, vendar so ze ustvarili drz. vojno…

 • Ciro
  • Caetano

   Sem gledal do tam, ko izpustijo zelo pomembna dejstva. Po 1. svet. vojni je Hitler s kameradi sodeloval s komunisti pri bavarski revoluciji in bil clan vojaskega sovjeta. Po zmagi vojske se je opral s tem, da je postal agent vojske in ovadil bivse kamerade. Po nalogu vrha vojske, ki je bil prej Leninov zaveznik, je vstopil v NSPAD in v tej takrat obskurni stranki govoril, kar so mu narocili oz. na koga mora zvrniti krivdo za poraz, ki pa je bil dejansko posledica napacne ocene prav teh generalov, ki so napacno ocenili, da bo Nemcija zmagala v par tednih. Tam pa odkrije svoj govorniski talent in spirala zla se zacne…

 • sprehajalec

  Poljaki so med vojno govorili, da bodo po koncu vojne morali Adolfu Hitlerju postaiti spomenik. Ker jih je rešil judovskih sosedov.

  • Adolf Hitler

   čista resnica moj kamerad samo nekaj si pozabil polska ni nikoli opstajala to je izmišlena džava kod vse ostale poljska je v resnici preußen in je nemška džava bila in je še wedno kait druga swetovna vojna se sploh še ni končala ml smo vedno v vojni kaiti če bise potem bi bil mer po celem svetu tu imaš pa dokaz upam da obvladaš angleško

   https://www.youtube.com/watch?v=J0MLrQaOxeU

 • Caetano

  Hvala za članek! Memento Varšava!

 • garfi

  stalin je bil enaka svinja
  zločinec tito je blizu in še vedno živi

  • Artur

   Kdo ve če bi bil tito namesto Stalina v Rusiji tisti čas bi ga sem prepričan prekašal v svoji zločinski raboti.

 • centurion

  Pa kaj?
  Slovence komunisti silijo v žrtje trave!
  In to ne leta 1940…

  • avtohtoni neandartalec

   Res je, danes je mir in je vsega dovolj, denarja je kot pečka, vendar večje revščine in zatiranja Slovenci ne pomnimo, nihče tudi ne more ustvariti več kot mu lahko fašisti v hipu pokradejo in uničijo.

 • xtc

  Smola Poljakov je bila to;da so mislili ;da jih bo eden socializem odrešil drugega:
  To nan razlagajo tudi lažnvi rusofilčki;ki ponujajo menjavo enega socializma za drugega:
  NOORMALNI LJUDJE SOCIALIZEM VSEH OBLIK ZAVRAČAJO:
  Ali po domače RUSOFILI VAM PONUJAJO MENJAVO KULTURNEGA MARXIZMA ZA PUTINIZEN(RUSONACIONLSOCIALIZEM)_TOREJ PO DOMAČE D****** ZA d*******

  • avtohtoni neandartalec

   Socializem je danes globalni standard, ki ga bolj ali manj integrirajo vse države na planetu, to pa predvsem zaradi velikih mest, ki drugače itak ne bi mogli preživeti milijonov revežev
   Socializem ni izbor ampak posledica tehnološke revolucije, odkar stroji kopljejo rude in štancajo dobrine, manualno delo ni vredno več skoraj nič, ogromne presežke industrije mkra država nekako deliti med ljudi, tudi povsem zastonj, če ekonomija odpove, najslabše je, če se ustavijo stroji ter prekinejo oskrbovalne in trgovske poti.
   Fevdalizem je bil preprost sistem, v katerem je bilo vse odvisno od samovolje izbranih družin, kapital je imel visoko vrednost ker je bilo malo izobraženih ljudi in si razen buržuazije tudi nihče ni mogel privoščiti dobro založenih in opremljenih delavnic, danes živi neprimerno več ljudi, vse je povezano in soodvisno, zato je neka stopnja socializma samoumevna, tudi ali predvsem v demokracijah.

   • FreedomAndDemocracyNOT

    ouch grdo si ga posilu neandertalc

 • Olga

  Iste metode kot nacisti so uporabljali komunistični revolucionarji, ki še niso bili kaznovani za svoje zločine! Danes enake zločine nad civilnim prebivalstvom uporablja Isis!
  Grozljivo! Svet bo moral sankcionirati zločine komunistov in Islamistov, tako kot so sodili nacistom!

  • avtohtoni neandartalec

   Vsi čakajo, da se bo najprej sodilo nekaterim demokracijam, Američanom in Nato, torej nikoli.

 • cosmosjasnovidec

  Golobe, mačke in pse žrejo tudi pri nas cigani in čefurski muslimani pa jih sploh ni potrebno nič siliti.
  Po vaseh pokradejo pse in mačke vaščanom katere končaju v njihovih loncih.

  • avtohtoni neandartalec

   Bojim se, da potepuški hišni ljubljenčki končajo v krematorijih društev za zaščito in posvojitev živali, sploh če so stare, bolne, slabo dresirane in grde.

  • tarantela

   Med drugo vojno so nekateri ljudje pojedli vse, kar so imeli, če si lačen, te ne moti, kaj poješ.
   Tudi pri nas ni bilo bolje. Odvisno od tega, kje si bil in, če so ti vse pobrali in požgali.

 • Nada

  “Tako se je poljska oblast, ki je poveljevala iz Londona skupaj z vodstvom poljske uporniške vojske po imenu Armia Krajowa odločalo, kdaj natanko bi lahko začeli s svojo uporniško akcijo.”

  Ne razumem tega. Že leta 1943 so Nemci izgubljali fronto za fronto na sovjetskem ozemlju in se umikali “naprej, nazaj domov” kot so se vojaki Wehrmachta tudi šalili v vsej tisti grozi vojne. Zakaj je vendar bilo treba poljski oblasti v Londonu poslati avgusta 1944 lasten narod v domovini v takšno brezumno pogibelj? Kaj je bilo že takrat znano, da bo Poljska po vojni prešla pod Sovjete ali kaj? Kako to, če pa se je njihova oblast nahajala v Londonu? Takrat bi se morali boriti, da ostanejo pod zahodno sfero kot samostojna demokratična država po koncu vojne, ne pa to, kar beremo v tem članku “Vstajniki so imeli predvsem kratkocevno orožje, ki pa ni bilo preveč uporabno za poulične spopade z redno vojsko. Tu gre omeniti tudi pomanjkljive izkušnje s področja vojskovanja,” in to proti toliko močnejšemu nasprotniku. Koliko poljskih življenj bi bili ohranili, če se avgusta 1944 ne bi spustili v to, razen, če so vnaprej vedeli, da bodo po vojni pod Sovjeti in so res mislili, da če bodo oni na svojem ozemlju premagali nemško armado, da jih potem to ne bo doletelo?

  • Nada

   Po moje so Angleži našuntali Poljake v to. Lepo piše, da je bila poljska oblast v Londonu, da so šli avgusta 1944 žrtvovat toliko lastnega naroda, na koncu pa vseeno pristali pod Sovjeti.

  • avtohtoni neandartalec

   Kratkocevno orožje je idealno za ulične boje, sploh v stavbah, kjer ni veliko prostora za dolge puškine cevi, se ja niso mogli obračati dovolj hitro, da bi pokrili vse mrtve kote, pa tudi razdalje merjenja so kratke, ko so povsod kakšni predmeti, povsod drobne line, že zato je marsikdo raje uporabljal hitre in spretne nože, ker so jim omogočali hitrejše premikanje po razbitinah in umikanje nevarnosti.

  • Caetano

   Poljska vstaja je imela namen zagotoviti svobodno in demokraticno Poljsko, ki ne bi bila pod totalitarno morilsko peto nacizma ali komunizma.

   Vstaja bi tudi uspela, saj so Anglezi bili pripravljeni zalagati Poljake s potrebnim orozjem. Stvar je bila v tem, da je Stalin zaprl svoja letalisca za to pomoc.

   Poljakom so v Moskvi uradno obljubili, da bodo imeli demokraticno drzavo, ce bodo tako hoteli, v resnici pa so jih delno spet tudi v sodelovanju z nacisti onemogocili.

 • avtohtoni neandartalec

  Revolucija morda res ni nujna, razen če je fevdalizem, ko zmaga pomeni samo nadaljevanje druge oblike suženjstva, v tem primeru je verjetno bolje začeti znova nek nov, naprednejši družbeni red.
  Zakaj se niso Poljaki takoj povezali s sovjeti, če bi se skupaj uprli nacistom, bi Hitler zelo drago plačal Poljsko, če bi jo sploh lahko zasedel. Vojaško že, ne pa tudi teritorialno, potem ne bi mogel nadaljevati do Stalingrada in bi ga Rusi prej ali kasneje zlomili.
  Tako pa članek pozabi omeniti Poljske izdajalce, ki so podpirali naciste in terorizirali manjšine, zato ni bilo pravega upora in zato je tudi Stalin napadel Poljsko, tako so zaščitili in povezali v upor vsaj del Poljakov, ki bi jih Hitler sicer pobil in zasužnjil, podobno kot je recimo tudi nas. Poljaki so drago plačali razslojenost in korupcijo, če bi se cela Varšava uprla, bi se hitro znebili tistih deset tisoč nacistov, vendar je med boji potekala tudi revolucija, od izdajalske Poljske buržuazije ni ostalo praktično nič.

 • Adolf Hitler

  mislm gdo pa je tebe po betic upalu da take vun mečeš adi je prvi bil
  proti mučenju ŽIVALI to lahko govoriš za amerje oni so celo mozgane
  žrl od ljudi v vijatnamu iraku zato mi ne otem kaj so bili naconal
  socjalisti man bulte u elekto žida pa več preberte orginal knjige ne
  tist od židov ponarejene mislim vok tem se je že čisto od možganskega
  pranja pamet skisala misli DRUGČE Z TEM SE JE VSE ZAČELO IN SE NI NIKOLI KONČALO ODPRITE VAŠE OČI IN

 • TomTom

  Ok. Resna tema ampak ste jo s svojimi slovničnimi napakami naredili skoraj komedijo. To je “Google translate” članek, čigar lektor je bil pijan. Posmeh slovenskemu jeziku. Ironija?

 • Brutus

  Avtor je ”pozabil” navesti dejstvo, da se je rdeča armada ustavila pred Varšavo in pustila poljake memcem, da so obračunali z njimi! Vstajniki so namreč bili antikomunisti in kot takšni ”razredni sovražnik”. Zato se mi zdi, da ni fer, da se tega v prispevku ne omenja. Ravnanje komunistov v tem primeru je tipično za njjh !

 • Artur

  Ozrimo se v prihodnost ko bomo s strani naci-globalistične zločinske bande z narodnimi izdajalci spet doživljaji ognjeni krst , zgodovina se ponavlja :https://www.youtube.com/watch?v=q3_29dmVICQ

 • mojadezela

  Dejstvo je da za upor ni potrebna revolucija. Na žalost se je pri nas zgodilo prav to. Čeprav odpora pri nas niso začeli revolucionarji-komunisti ampak vsakdanji ljudje in intelektualci. Kljub temu si danes naša rdeča banda lasti zasluge za ta dogodek. V bistvu so komunisti kolabnorirali z Nemci, da so uničili redno kraljevo vojsko(plava garda, četniki), ki so se prvi postavili nasproti okupatorju. Tako so Nemci ostali brez pravega nasprotnika, ki bi nudil odpor, komunisti pa so ostali brez resne konkurence na političnem parketu. Nemci so zasedli Kraljevino Jugoslavijo, komunisti so dobili svojo revolucijo, navadni ljudje pa so dobili samo trpljenje in smrt.

 • Bonifacij

  Še en diletantski članek polpismenega kvazinovinarja. Naslov ‘Hitler silil…’, potem pa piše o varšavski vstaji. Kje zaboga je Adolf, ki je bil vegetarijanec, nasprotoval lovu in uveljavljal zakone za zaščito živali, koga silil jesti golobe???
  A ne morete dobiti za pisat koga, ki vsaj približno ve o čem piše in se ne gre nek FDVjevski copy paste rumeni žurnalizem?

  • Adolf Hitler

   kamerad židonja ostane židonja kadr koli otpre pizdo ki se imenuje gobec zasmrdi po laž kajti kar koli boš slišal od teh govnov je laž Heil ich

 • Aton

  Rusom se kar naenkrat ni mudilo. AK bi lahko kaj takega pričakoval.

 • The Truth Keeper

  Stvarna resnica vzhaja hitreje kot ste lažnivi mediji
  sposobni pisati takšne boljševiško zionistične članke! Prav očitno je, predvsem
  v Evropi, da je laična javnost začela kukati v zakulisje svetovnih vojn, zaradi
  česar postaja strah “človekoljubnih zaveznikov” neizmeren! Izgleda, da se
  resnično končuje dva tisoč letno obdobje teme oziroma slepote, kot zatrjuje
  zmeraj več velikih mislecev! Večina ljudij, ki je spoznala resnico, predvsem na
  podlagi posledic sedemdeset letne tiranije, se opravičujem… “zmagoslavja nad
  zlom”, se sramuje prepričanja v katerem so živeli do sedaj! Internacionalni
  kliki, ki želi ta planet popolnoma preobraziti v človeško farmo vajeti počasi
  polzijo iz rok! Mreža medijske in vzgojno-izobraževalne indoktrinacije se trga,
  matrica se sesuva! Prav zato je potrebno Coudenhove-Kalergijev
  plan oziroma genocid avtohtonih Evropejcev, ki ga forsira OZN in financirajo dinastije
  bankirjev zagnati na polno, da se družbena moč “belih obrazov” uniči kolikor se
  še da, preden jih z glavo navzdol začnemo obešati po mestnih trgih! Seveda pa
  se bomo za kontroliranje umetno ustvarjenega kaosa iz katerega želijo ponovno ustvariti
  nov svetovni red enormno zadolževali, še za več generacij naprej, kar je bil tudi
  eden izmed ključnih razlogov za netenje svetovnih vojn! A težki časi ustvarijo močne
  ljudij, kateri ponovno ustvarijo dobre čase! Sreča je na strani pogumnih! Pa
  prijetno popoldne vsem skupaj!

 • dr Janez Sveti

  Domen Mezeg, da si se šolal v Poljski je znano. Da si zagret kristjan tudi. Misliš, da nihče ne ve,kaj se je dogajalo med 2.svetovno vojno? Če želiš postat novinar, boš moral napisat kaj takšnega, kar bo zraslo na tvojem zelniku in z manj neumnim naslovom.
  Lahko pa napiše kaj o dogajanjih na današnji dan, pa naj nebo govora o poljskih težavah.
  DR janez Sveti vesoljc

 • Adolf Hitler
 • Adolf Hitler
 • ogledalo

  “ Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj. ”

 • Iza Demos

  Na pse, ptice in mačke nekatere nacije gledajo kot mi na konje, zajčke,pujske, krave………Ena vera uči da je ubiti vola enako kot ubiti človeka. Žal sem “slab” človek in se ne morem upreti mesu in cukru.

  Sicer pa v članku zooooopet ne uspem prebrati/najti nič kar bi lahko povezala z naslovom.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!