fbpx

Hrvaška afera Patria: Vse obtožbe zavrnjene tudi na Finskem

Foto: STA

Višje prizivno sodišče v finskem Turkuju je zavrnilo vse obtožbe proti finskemu orožarskemu koncernu Patria, ki je obtožena dajanja podkupnin med prodajo oklepnih vozil Hrvaški leta 2007, so danes sporočili iz družbe s sedežem v Helsinkih.

Prizivno sodišče je razveljavilo odločitev nižjega sodišča in zavrnilo vse obtožbe o korupciji v zvezi z izvozom na Hrvaško. Sodišče je še odločilo, da mora država Patrii povrniti sodne stroške in plačati nadomestilo za dolgotrajno sojenje, so po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina sporočili iz Patrie.

Konec dvomov o korupciji
Sodišče na prvi stopnji je lani obsodilo menedžerja Patrie Heikka Hulkkonena in Reija Niittynena zaradi podkupovanja predstavnikov hrvaških oblasti v letih 2005–2008, s čimer naj bi Patria dobila posel na Hrvaškem. Izvršni direktor Patrie Vehicles Hulkkonen in njen predstavnik za Hrvaško Niittynen sta bila obsojena na 20 mesecev pogojne kazni, Patria pa bi morala plačati 297.000 evrov kazni.

“Odločitev prizivnega sodišča je bila pričakovana. Odločitev je po našem mnenju pravilna s pravnega vidika kot tudi na podlagi dokazov,” je povedala Hanna Kyrki, ki je vložila pritožbo v imenu Patrie.

Afera pretresla Hrvaško
Hrvaška je na javnem razpisu leta 2007 kupila 84 oklepnih vozil v vrednosti 112 milijonov evrov, z družbo Đuro Đaković pa je bilo dogovorjeno, da bodo vozila proizvajali v Slavonskem Brodu. Leto kasneje je Hrvaška naročila dodatnih 42 vozil za 68 milijonov evrov.

M. P., STA