fbpx

Afganistanski migranti pretentali Nemčijo: Na letu za deportacijo je bilo zgolj 18 migrantov, 32 pa jih je čudežno izginilo

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Nemška vlada je priznala, da je bilo na čarterskem letu letala, ki je bilo v sredo namenjeno iz Nemčije v Afganistan, le 18 Afganistancev, ki jim je Nemčija zavrnila prošnjo za azil. Na letalu bi namreč moralo biti 50 potnikov in več kot očitno je, da se številni skrivajo, ker ne želijo nazaj, odkoder so prišli. 

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Tobias Plate je obljubil, da bodo težavo rešili v najkrajšem možnem času in dodal, da se vedno najde nekaj ljudi, ki se ne pojavijo na dogovorjenem mestu, razlogi za to pa so lahko različni, na primer tudi zdravstveni. Nekateri se po besedah Plateja zatečejo tudi v cerkve, več pa je tistih, ki izginejo po tem, ko izvedo, da jih čaka izgon v domovino.

Doslej deportirali 80 migrantov
Plate je poudaril, da je vlada iz tega razloga sprejela vrsto ukrepov, med katerimi je tudi, da šele tik pred zdajci napovejo uro in datum odhoda. Afganistanci, ki so bili na sredinem letu, so del tretjega vala vračanja migrantov v Afganistan od lanskega decembra. Doslej so skupno deportirali okrog 80 migrantov, ki jim je bila zavrnjena prošnja za azil.

Francoska tiskovna agencija AFP pa navaja, da je v Nemčijo od poletja 2015 prispelo več kot milijon migrantov, od katerih je bil azil odobren večini Sircev.

N. Ž., STA