fbpx

Afriški pripadniki ZN obtoženi 69 spolnih zlorab, med njimi največ otrok

Vir: EPA

Združeni narodi se soočajo s hudimi obtožbami. V poročilu, ki je bilo objavljeno v četrtek, je navedenih 69 primerov spolnih zlorab, ki so jih zagrešili vojaški in policijski pripadniki mirovnih misij Združenih narodov. Obtožbe spolnih zlorab se nanašajo na posameznike iz 21 držav, obtoženi prihajajo iz Kameruna, DR Konga, Maroka, Nigerije, Južne Afrike, Kanade, Ruande, Senegala in Moldavije.

Poročilo generalnega sekretarja Ban Ki Moona navaja vrsto spolnih zlorab, med katere prišteva spolne napade, spolne odnose v zameno za darila in spolne odnose z mladoletniki, prav vse vrste pa so v skladu s smernicami ZN prepovedane.

Hitra sodišča za pripadnike ZN?
Preiskave spolnih zlorab izvajajo države, od koder prihajajo obtoženi, zato je malo verjetno, da bodo obtožbe pripeljale do sodnega epiloga, poroča nemška tiskovna agencija. Poročilo kljub temu poziva h krepitvi mehanizmov za klicanje storilcev tovrstnih kaznivih dejanj na odgovornost. Predlaga vzpostavitev naglih sodišč, ki bi lahko storilcem kaznivih dejanj sodila kar na sami misiji in zbiranje vzorcev DNK uniformiranih pripadnikov ZN, ki bi se soočali z obtožbami spolnih zlorab.

Spolnih zlorab so bili obtoženi tudi pripadniki misij iz Nemčije, Slovaške in Gane, a so bile ovržene, saj zanje ni bilo dovolj dokazov.

Ž. K., STA